Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100

De prioriteitenmatrix: prioriteiten stellen op het werk

De prioriteitenmatrix is ideaal om in te zetten bij het prioriteiten stellen op het werk. Deze matrix is aan afgeleide van de Eisenhower Matrix, maar werd aangepast naar de huidige tijd van werken. Het Effectieve Werken laat je vandaag kennis maken met deze prioriteitenmatrix, zodat jij het ook kunt gebruiken op het gebied van time management.

 

Een time management matrix

De prioriteitenmatrix kan goed worden gezien als een time management matrix. De matrix is namelijk bedoeld om je te helpen prioriteiten stellen op het werk. Door gebruik te maken van de prioriteitenmatrix kun je onderscheid maken tussen zaken die tot jouw prioriteiten horen en die hier niet toe behoren. Er zijn in de matrix namelijk twee kwadranten te vinden die jouw prioriteiten aangeven, namelijk Crisis en Waarde. Vervolgens zijn er twee kwadranten die aangeven wat er niet tot jouw prioriteiten behoort, namelijk Verleiding en Verspilling.

 

Kwadrant 1: Crisis volgens de prioriteitenmatrix

Het eerste kwadrant van de prioriteitenmatrix laat ‘Crisis’ zien. De taken die in dit kwadrant worden ingedeeld dragen rechtstreeks bij aan jouw doelen en vereisen onmiddellijke aandacht. Deze taken behoren tot jouw prioriteiten en moeten direct worden gedaan. De taken in dit kwadrant zijn de enige taken waar je je direct mee bezig moet houden. En waarvoor je dus echt alles direct laat vallen. Echte crisis dus!   

 

Kwadrant 2: Waarde volgens de prioriteitenmatrix

Het tweede kwadrant is ‘Waarde’ en de taken die hierin worden geplaatst zijn ook belangrijk voor jouw doelen, net als de taken die je in het eerste kwadrant vindt. Er is wel een belangrijk verschil. De taken in kwadrant 1 (Crisis) moeten per direct worden uitgevoerd en de taken in kwadrant 2 (Waarde) kunnen voor een later moment worden ingepland. Deze dragen dus wel bij aan het behalen van je doelen, maar eisen niet onmiddellijk je aandacht. Het is goed om deze taken, als ze behoorlijk tijd vragen, wel alvast in te plannen in de agenda, zodat je zeker weet dat je ze wel doet. Dit voorkomt direct uitstelgedrag.

 

Kwadrant 3: Verleiding volgens de prioriteitenmatrix

De laatste twee kwadranten dragen niet bij aan het behalen van jouw doelen. De activiteiten die in deze kwadranten vallen zijn de bezigheden die ervoor zorgen dat jij je takenlijsten niet afgerond krijgt. In dit derde kwadrant (Verleiding) vind je zaken die direct je aandacht vragen, maar die dus niet tot je prioriteiten behoren. Denk aan het helpen van een collega of aan het deelnemen aan een discussie die je toevallig opvalt tijdens het voorbijlopen. Dit zijn activiteiten waar je over het algemeen direct mee aan de slag gaat, terwijl zij niet bijdragen aan het bereiken van je doelen.

 

Kwadrant 4: Verspilling volgens de prioriteitenmatrix

Tot slot vinden we Verspilling in het vierde kwadrant van de prioriteitenmatrix. Dit zijn activiteiten die gezien kunnen worden als afleiding. Denk aan het doelloos surfen op internet, het privé gebruiken van social media of het eindeloos klagen en zeuren over wissewasjes. Er zijn nogal wat afleidingen op het werk te vinden waar we veel tijd aan besteden en dit is pure verspilling. Hieronder vind je wat leuke feitjes over afleidingen op het werk.

  

Tip:

Benieuwd naar meer informatie over de prioriteitenmatrix? Volg onze cursus time management

> Meer weten?

Time management trainingen helpen!

Prioriteiten stellen, ‘nee’ zeggen tegen taken die niet onder jouw verantwoordelijkheid vallen en afleidingen weerstaan.. Het zijn allemaal zaken die lang niet voor iedereen vanzelf gaan. Een goede time management training kan je helpen je tijd beter in te delen, zodat je de productiviteit kunt verhogen. Dit is natuurlijk ook het doel van de prioriteitenmatrix. Deze time management matrix helpt je om jouw doelen goed en snel te bereiken. Ben jij benieuwd wat time management voor jou kan betekenen? Je kunt eens online onze timemanagement trainingen bekijken of een gratis brochure aanvragen voor meer informatie.

Andere lazen ook

De 60 beste time management tips

17-07-2017

We hebben de 60 beste time management tips voor je verzameld. Tips voor op kantoor, thuis, je studie en drukbezette ouders.

Lees meer

Wat productieve mensen gemeen hebben – 9 tips

13-03-2017

Productieve mensen hebben een doel, weten waar hun prioriteiten liggen en focussen zich op de belangrijkste taken. 9 tips hoe ook jij een stuk productiever kunt worden dan je denkt.

Lees meer

Weersta iedere verleiding met deze vijf technieken

30-01-2017

Het lijkt het wel of je opgeslorpt wordt door ad hoc vragen, nutteloze verzoeken en mails. Aan belangrijke dingen kom je niet toe. Pas als iedereen weg is. Maar ja, dan is de dag alweer bijna voorbij. Herkenbaar?

Lees meer