Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100

In 2018 op tijd naar huis? 5 tips!

Tijd winnen en op tijd naar huis gaan om van je vrije tijd te gaan genieten. Dat wil toch iedereen? Waarom lukt het dan niet iedereen? Dit heeft vooral te maken met het feit dat we onze werkdagen slordig indelen. We houden ons te veel bezig met anderen en bewaren de meest tijdrovende klussen tot het laatste moment. Als je tijd wilt winnen om op tijd naar huis te kunnen, dan is het dus nodig om het anders aan te pakken op het werk. Natuurlijk heeft Het Effectieve Werken je een aantal tips om mee aan de slag te gaan.

 

1. Profiteren van je primetime

Het is heel belangrijk om te ontdekken wanneer jouw primetime plaatsvindt als je dit nog niet precies weet. Wanneer ben jij het meest productief? Op welk moment van de werkdag kun jij het meest uit jezelf halen? Zoals we allemaal een downtime hebben tijdens de werkdag, waarop we even wat suffig en futloos zijn, hebben we ook allemaal een primetime. Plan de moeilijkste en meest tijdrovende klussen in binnen het tijdvak waarin jij het meest productief bent. Dit verlaagt direct de werkstress over de hele dag gezien.

 

2. Telefoontjes inplannen

We zien het steeds vaker voorkomen op zakelijke websites: er staat een bericht op de contactpagina dat het bedrijf binnen bepaalde tijden telefonisch bereikbaar is. Kijk, die zijn slim bezig met time management! Het is heel praktisch om telefoontjes in te plannen. Geef duidelijk aan wanneer je gebeld kunt worden en wanneer niet. Natuurlijk plan je het tijdvak waarin je gebeld kunt worden niet in het tijdvak van je primetime. Je hebt veel meer focus als je niet steeds afgeleid wordt door telefoontjes. Zet gewoon je voicemail aan en geef in het bericht aan dat jij de beller terug zal bellen. Vraag niet of zij later nog eens willen bellen, want dan geef je de beller controle over jouw tijd.

 

3. Tijd voor jezelf op het werk

Zorg ervoor dat je tijd voor jezelf hebt op het werk. Wat bedoelen we hier precies mee? Hiermee bedoelen we dat je tijd hebt om je volledig te focussen op jouw taken. Tijd waarin collega’s niet onnodig op de deur komen kloppen, maar ook tijd waarin je gewoon de mail even uitschakelt. Door ervoor te zorgen dat je echt tijd voor jezelf hebt, om jouw taken te voltooien, zorg je voor meer rust in je hoofd. Dat heb je nodig om het maximale uit jezelf te kunnen halen.

 

4. Vermijd spontane vergaderingen

Als er iets is dat veel tijd uit je werkdag wegneemt, dan is het wel de spontane meeting. Probeer er altijd alles aan te doen om spontane meetings te vermijden. Natuurlijk kom je er niet altijd onderuit, maar in veel gevallen blijkt dat een vergadering helemaal niet nodig is op precies dat moment. Natuurlijk hoef je geen smoesjes te bedenken, zoals de dame op onderstaand filmpje wel doet, maar biedt een andere mogelijkheid aan. Wordt er op je deur geklopt met het verzoek om even samen te komen voor een bespreking? Geef dan aan dat je met belangrijke werkzaamheden bezig bent en dat morgen beter uitkomt. Je kunt de meeting dan morgen gewoon in de agenda opnemen.

 

 

5. Steek anderen aan

Als jij de enige op kantoor bent die goed bezig is met time management, dan zal je merken dat er nog altijd zaken blijven bestaan die ongewenst tijd wegsnoepen. Je werkdag goed afsluiten is alleen mogelijk als anderen ook meewerken. Laat dus zien hoeveel tijd jij wint door goed te plannen en laat zien dat jij op tijd naar huis kunt door tijd voor jezelf te nemen op het werk. Steek je collega’s aan, zodat zij ook steeds bewuster met hun tijd omgaan. Zo kan iedereen tijd winnen en kan ook iedereen lekker op tijd naar huis.

  

Tip:

Wil je meer tijd winnen? Volg onze cursus time management!

> Meer weten?

Time management kun je leren

Tijd winnen op het werk lijkt voor sommigen een behoorlijk lastige opgave. Toch is het zeker mogelijk. Time management kun je namelijk leren. Het Effectieve Werken biedt diverse time management trainingen die ervoor zorgen dat jij echt op tijd naar huis kunt aan het einde van de werkdag. Vraag gerust eens een gratis brochure aan om meer te weten te komen. Je bent altijd welkom.

Andere lazen ook

De 60 beste time management tips

17-07-2017

We hebben de 60 beste time management tips voor je verzameld. Tips voor op kantoor, thuis, je studie en drukbezette ouders.

Lees meer

Wat productieve mensen gemeen hebben – 9 tips

13-03-2017

Productieve mensen hebben een doel, weten waar hun prioriteiten liggen en focussen zich op de belangrijkste taken. 9 tips hoe ook jij een stuk productiever kunt worden dan je denkt.

Lees meer

Weersta iedere verleiding met deze vijf technieken

30-01-2017

Het lijkt het wel of je opgeslorpt wordt door ad hoc vragen, nutteloze verzoeken en mails. Aan belangrijke dingen kom je niet toe. Pas als iedereen weg is. Maar ja, dan is de dag alweer bijna voorbij. Herkenbaar?

Lees meer