In 5 stappen werken met de prioriteitenmatrix

28 juni 2018

Werken met de prioriteitenmatrix is een goede manier om je werkdag goed in te delen. We hebben dagelijks te maken met belangrijke en minder belangrijke taken. Wanneer we deze verkeerd verspreiden over de werkdag, dan kan dit veel tijd kosten. Door te gaan werken met de prioriteitenmatrix kun je juist tijd besparen. Er zijn veel manieren om prioriteiten te stellen. Prioriteiten stellen op de werkvloer is natuurlijk heel anders dan prioriteiten stellen in je privéleven. De prioriteitenmatrix is de meest effectieve methode voor op het werk. Wij laten je zien hoe je eenvoudig in 4 stappen goed kunt werken met de prioriteitenmatrix.

 

Stap 1: Een takenlijst opstellen

Start met het opstellen van je takenlijst voor morgen. Je kunt pas gaan werken met de prioriteitenmatrix als je weet welke taken je te doen staan. Hiervoor heb je dus een goede takenlijst nodig. Schrijf op welke taken jij morgen moet doen. Denk er nog eens goed over na als je klaar bent. Ben je niets vergeten? Het is namelijk heel belangrijk dat echt ál je taken erop staan voordat je naar stap 2 kunt.

 

Stap 2: Vul de prioriteitenmatrix in

Nu je precies weet wat je taken zijn voor de werkdag morgen kun je starten met het invullen van de prioriteitenmatrix. Hierbij houdt je rekening met taken die urgent en belangrijk zijn, met taken die wel belangrijk zijn maar niet urgent, met taken die niet belangrijk zijn maar wel urgent en met taken die niet urgent en niet belangrijk zijn. Deze vier categorieën vind je terug in de prioriteitenmatrix. Het kan natuurlijk zijn dat je het lastig vindt om je taken op deze wijze te verdelen. Dit is niet vreemd, want alle begin is moeilijk. Je kunt ons gratis e-book downloaden om je op weg te helpen.

 

Stap 3: Je werkdag indelen

Met het invullen van de prioriteitenmatrix ben je er nog niet. Je weet nu wel welke taken het meest belangrijk zijn, namelijk de taken die zowel urgent als belangrijk zijn, maar je weet nog niet wanneer je die taken nu precies uit wilt voeren. Je gaat de taken vanuit de vier categorieën dus verdelen over je dag. Plan de taken die urgent en belangrijk zijn als eerst in, dus in de ochtend. Hierna plan je de taken in die wel belangrijk maar niet urgent zijn. Komen er collega’s binnenwandelen met extra taken in de tijd dat je met deze taken bezig bent? Dan kan nee zeggen helpen, zolang je dit op een constructie manier doet tenminste.

 

Stap 4: Begin weer opnieuw

Je komt bij stap 4 aan wanneer je werkdag erop zit. Je hebt je belangrijkste taken afgerond en je hebt besloten welke taken je aanpakt voor de rest van je werkdag. Als het einde van de werkdag in zicht komt, dan begin je weer bij de eerste stap. Je gaat een takenlijst maken voor de volgende werkdag. Je weet dan zeker dat je ook morgen weer op de juiste manier begint aan je werkdag. Als je eenmaal in dit ritme komt, dan zal je zien dat werken met de prioriteitenmatrix je uiteindelijk veel tijd zal besparen.

Tip:

 

Wil jij ook tijd overhouden op de gemiddelde werkdag?

Tijd overhouden is natuurlijk altijd prettig als het om de werkdag gaat, maar het gaat niet vanzelf. Je hebt een goed besef van time management nodig en hier moet je effectief mee aan de slag. Werken met de prioriteitenmatrix helpt je hierbij. Wil jij ook goed aan de slag met time management? Volg dan eens een time management cursus. Hiervoor ben je bij ons natuurlijk van harte welkom. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.