Wat is de waarde van doelen stellen? Hoe stel ik en realiseer ik persoonlijke doelen?

01 november 2022

Shift happens. We leven in een tijd van grote veranderingen. Uit vele onderzoeken blijkt steeds weer dat degene die zich het beste aanpast uiteindelijk “overleeft”. Dit geldt voor organisaties maar ook voor mensen. Dus ook voor jou!

Op Social Media kun je momenteel leuke filmpjes zien waarin bekende ondernemers en grote beleggers één vraag beantwoorden: waar kun je het beste in investeren? Het antwoord: investeer in jezelf. Het is verreweg de beste investering die je kunt doen. Meer kennis, vaardiger, meer ervaren en een positieve en fitte uitstraling vergroten jouw “marktwaarde” direct. Vitaler en gezonder vergroten jouw welzijn en kans op een lekker leven. Je hele leven blijf je van investeren in jezelf de vruchten plukken. Rendement verzekerd!

In onze training timemanagement merken wij op het vlak van ontwikkeling echt winst te behalen valt. Veel deelnemers vinden het lastig om de exacte resultaten te noemen die de organisatie van ze verwacht. Dus wat zijn mijn werkdoelstellingen Onderstaande 3 vragen moet je hiervoor kunnen beantwoorden:

 • Wanneer doe ik mijn werk cq functie goed?
 • Welke concrete resultaten worden er van mij verwacht?
 • Waarvoor sta ik precies aan de lat op mijn werk?

En ook merken we dat veel deelnemers relatief weinig aandacht besteden aan bewust persoonlijk ontwikkelen en aan persoonlijke doelen stellen en plannen maken. Wat is er allemaal nodig om hier een mooie stap in te maken? In onze optiek:

 1. De juiste mindset
 2. Goede zelfkennis
 3. Concrete persoonlijke doelen – scherp gesteld
 4. Een praktisch plan
 5. Reflectie en review


De juiste mindset

De juiste mindset is handig. Een zogenoemde Grow Mindset helpt je, een Fixed Mindset staat je in de weg. Mensen met een Fixed Mindset proberen fouten maken te vermijden. Vaardigheden en kwaliteiten hebben in hun visie vooral te maken met talent en aanleg. Ze doen uitspraken: “ik doe het altijd al zo”. “Ik ben niet zo goed met bv ict”. “Zo ben ik nu eenmaal”. Bij een Grow Mindset ben je nieuwsgierig en is je denkstijl meer : met veel oefenen kan ik mijn doel bereiken. Kijkend naar persoonlijke ontwikkeling helpt deze mindset.

De juiste mindset gaat ook over focus. En focus vraagt van jou antwoord op oa de volgende vragen: Waar wil ik me op gaan richten? Wat wil ik bereiken? Waar wil ik nog beter in worden? Welke stappen wil ik graag maken? Waar krijg ik energie van als ik ermee bezig ben? De juiste mindset en focus gaat over keuzes maken. Hoe ga ik mijn persoonlijke doelstellingen bereiken? Wat ga ik hiervoor doen? En zeker ook; wat ga ik ervoor laten?

Goede zelfkennis

Je zelf goed kennen is handig bij persoonlijke ontwikkeling en doelen stellen. Iedere verandering begint met bewustwording. Vragen die je helpen zijn onder andere:

 • Waar ligt mijn talent?
 • Waar ben ik goed in ?
 • Wat gaat me gemakkelijk af?
 • Wat zijn mijn aandachtspunten?
 • Waar liggen mijn voorkeuren?
 • Waar ben ik bang voor?
 • Wat zijn mijn “blinde vlekken”
 • Hoe kijken andere mensen naar mij? Hoe beleven zijn samenwerken met mij?
 • Welk gevoel geef ik mensen waarmee ik samenwerk?


Naast oprechte interesse en zelfonderzoek zijn er ook veel hulpmiddelen die het jou gemakkelijker maken met je zelfkennis vergroten:

 • Test en analyses, die jouw voorkeur in werkgedrag in beeld brengen ( PPA, DISC)
 • Test en analyses die jouw IQ, EQ en drijfveren in beeld brengen ( My Motivation, TeIQue)
 • Analyses die jouw kwaliteiten en rollen binnen een team weergeven ( Belbin, TTA)
 • Feedback vragen aan collega’s, leidinggevenden, klanten, relaties etc
 • Regelmatig reflecteren en reviewen


Welk cijfer geef jij jezelf op zelfkennis? Welke stap kun je hierin nog maken?

Concrete doelen – scherp gesteld

Er zijn verschillende soorten doelen: werkdoelen of functiedoelen en persoonlijke doelen.

Wat is een werkdoel ? (functiedoel)

Dit is een resultaat dat jouw werkgever of de organisatie waar jij voor werkt van jou verwacht. 3 voorbeelden van werkdoelen:
- 25 nieuwe klanten in 2023 door persoonlijke acquisitie
- Studenten beoordelen onze docenten met een dikke goed (minimaal 8) op inspirerend lesgeven door persoonlijke aandacht en support
- Vragen van inwoners van onze gemeente via email worden binnen 2 dagen inhoudelijk beantwoord door een goede verdeling van de vragen over het team.

Wat zijn persoonlijke doelen?

Persoonlijke doelen zijn zoals het woord al aangeeft doelen die jij jezelf persoonlijk stelt.
Voorbeelden van persoonlijke doelen:
- Ik wil mijn post hbo opleiding binnen 1 jaar hebben afgerond door vrijdag vrij te nemen voor studie
- Iedere nacht wil ik minimaal 7,5 uur slapen deze maand door eerder naar bed te gaan
- Binnen 3 maanden wil ik projecten volledig zelfstandig kunnen uitvoeren door regelmatig mee te kijken met collega’s.
- Uiterlijk voor 26 mei 2023 wil ik 8 kg zijn afgevallen door s ’avonds niet meer te snoepen

Hoe stel je een persoonlijke doel op?

Een goed geformuleerd doel wordt beschreven in termen van resultaat. En heeft een doel en een doen element. Doel door doen wordt dit genoemd. Daarnaast is het belangrijk dat het doel meetbaar is. Dat bereik je door data, termijnen, aantallen, percentages en cijfers in te bouwen.

Waarom zijn persoonlijke doelen opstellen en behalen belangrijk?

 1. Het zorgt voor een groter bewustzijn
 2. Het geeft je richting en zorgt voor focus
 3. Werken naar een zelfgekozen doel toe geeft onderweg al voldoening.
 4. Je zelfvertrouwen groeit bij werken naar een doel


Wat zijn de valkuilen bij het maken van persoonlijke doelen?

Er zijn een paar valkuilen. Probeer die te vermijden.

 1. Je formuleer je doel te snel en minder doordacht. Belangrijk is dat je er echt in gelooft dat je het kunt en wilt behalen als je je best doet.
 2. Je kiest je doel te groot of te ver weg.
 3. Je formuleert je doel te algemeen en te vaag.
 4. Je formuleert je doel zonder doen element. Het risico hiervan is dat je vaak niet scherp genoeg stil staat bij overdenken van moeilijke momenten. (momenten van de waarheid)
 5. Je hebt geen praktisch plan naar je doel toe
 6. Je hebt niet goed nagedacht over hoe je de voortgang gaat meten


Een praktisch plan

Persoonlijke doelen helpen je in beweging komen in de juiste richting. Zeker net zo essentieel is een plan. Het plan beantwoord de vraag: wat ga ik doen en laten om mijn doelen te behalen? En hoe ga ik dat doen?

Een paar tips voor een goed plan:

 • Benoem en plan specifieke en concrete acties
 • Kleine concrete stappen werken beter dan grootse “ik ga het volledig anders doen”
 • Verbind nieuwe acties aan bestaande routines – direct na mijn bestaande lunchpauze ga ik….
 • En regel de nodige support. Voorbeelden: zet zaken in je agenda, vraag collega’s of vrienden om je scherp te houden en je bevragen. Meet voortgang
 • Denk na over moeilijke uitdagende momenten en bedenk hoe je hiermee om gaat. (scenario denker)


Reflectie en review

Persoonlijke doelen helpen je in beweging te komen. Een goed plan helpt je bij de uitvoering. Onderdeel van dit plan zijn ook momenten van reflectie en review. Tip: reflecteer regelmatig. Het liefst dagelijks en wekelijks. Doe dit bij voorkeur op voor jou vaste momenten. Dan wen je er aan en bouw je aan een ritueel. Zo maak je de balans op en kun je bijsturen

Vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Hoe gaat het met de uitvoering van mijn plan?
 • Wat gaat mooi? Welke concrete stappen heb ik gezet vandaag / deze week?
 • Welke resultaten merk ik tot nu toe?
 • Waar ben ik blij mee?
 • Wat kan nog beter?
 • Waar moet ik scherp op blijven? Waar ga ik op letten?
 • Wat kan / wil ik nog meer doen?
 • Wat zijn lastige momenten cq situaties voor mij? Hoe kan ik daar goed mee omgaan?
 • Hoe gaat het met de support?

Persoonlijke doelen stellen helpt je met gedrag veranderen. Maar succesvol realiseren en je gedrag veranderen vraagt meer. Zelfkennis, een plan en regelmatig reflecteren is ook belangrijk.

De tijd van persoonlijke doelen stellen (lees eindejaar) komt er weer aan .
Succes en veel plezier.

Rob Pijlman

Ondernemer en trainer

Rob is een persoonlijkheid die op geheel eigen wijze anderen (en mij) spiegelt, confronteert, motiveert, inspireert en aanzet om jezelf echt te zien en positief te verbeteren. De wijze waarop Rob dat doet in zijn trainingen is vanuit zijn hart. Dat merk je, dat voel je en dat raakt je doordat zijn inzichten vaak treffend zijn. In trainingen zet hij jou in je kracht waardoor jij groeit in effectiviteit!

Lees meer over Rob Pijlman