Ze gunnen je meer dan jij denkt! Gun jij het je zelf ook?

30 december 2015

Heerlijke tijd de kerst- en nieuwjaarsperiode. Fijn het jaar afronden en zakelijk en privé de balans opmaken. Zeker wanneer het jaar goed verlopen is en de resultaten positief zijn, een hele fijne bezigheid.

‘Ze gunnen je meer dan jij denkt, gun jij het je zelf ook?’ is de titel van mijn blog van deze week. Een mooi passende titel , mooi passend bij de kerst- en nieuwjaarsgedachte. De blog gaat over de struggle van veel mensen om tijd en rust te vinden om resultaten neer te zetten die focus en concentratie vragen.

Herken jij dat ook? Collega’s die je constant benaderen met vragen en verzoeken. Collega’s die uitgebreid met z’n tweeën of meer allerlei zaken bespreken in de buurt van jouw werkplek. En als het dan even rustig is met collega’s gaat de telefoon . “Ik kom op mijn werk niet of nauwelijks toe aan werken! En zeker niet aan de grote taken waarmee ik het verschil maak.”

In de cursus timemanagement is bovenstaande situatie een bron van leerdoelen zoals:

 1. 1 Vaker nee durven zeggen.
 2. 2 Meer gedaan krijgen op een dag.
 3. 3 Betere balans werk – privé, minder focuswerk mee naar huis!
 4. 4 Beter omgaan met afleiding en onderbrekingen.

Ik roep altijd: ‘Het is effectief werken maar geen succesvol werken’. Effectief werken gaat over jou en wat jij kunt doen om invloed uit te oefenen vanuit jouw cirkel van invloed. Succes is het resultaat van jouw effectiviteit. Succes smaakt lekker. Het is de ‘suiker’ ,het zoet dat je zo nu en dan nodig hebt.

Proactief

Grappig en opvallend is dat veel mensen die met deze uitdaging worstelen bijna altijd direct achter hun eigen doelen roepen: ’Daar valt toch niks aan te doen binnen ons bedrijf’. De kans dat je gelijk krijgt als je dit vindt en voelt, is 100%. De start ligt altijd bij jou. Wat is je wens? Wat wil jij graag? En meer nog, geloof je er echt in dat je het echt wil? Mantra van effectief werken: Ik kies, ik bepaal ik heb de regie! Altijd! #welzoeffectief

Begin met je doel voor ogen

Eigenlijk dient het te zijn: Begin met je doelen 100 % helder voor ogen. Op de vraag ‘Wat is je wens, wat wil je graag?’ horen we in de cursus timemanagement dan vaak: ‘Iets meer tijd voor mezelf, iets minder gestoord worden, gewoon af en toe zonder dat collega’s binnenlopen mijn werk afronden’.

Bijna alles valt en staat met de juiste mindset. Alles wat gemaakt wordt , wordt twee keer gecreëerd. Een huis wordt eerst bedacht en getekend en vervolgens pas gebouwd. Dit principe geldt ook voor jouw werk en jouw projecten. Eerst heldere doelen en heldere kaders stellen in een plan en dan pas realiseren.

In het boek ‘Dromen Durven Doen’ geeft de schrijver aan dat een oprecht voornemen, bijvoorbeeld iets meer tijd voor mezelf , de kans op succes met 2.5 doet toenemen. Ga je voor meetbaar, actief en persoonlijk (MAP doel), dan blijkt de kans keer 12 keer zo groot te zijn. Dan komt de energie vrij die je de juiste richting geeft.

Tip: kies voor een MAP doel of een 100% helder concreet en specifiek doel

Voorbeelden:

 • Ik wil per dag 90 minuten voor concentratiewerk zonder onderbrekingen.
 • Ik kies iedere avond een top 3 aan taken die ik de volgende dag realiseer.

Een wezenlijk tussenstap verdient aandacht omdat deze stap essentieel is voor het bereiken van de eindstreep, het proeven van het zoet. Tussen uitdenken, uittekenen, uitrekenen en uitvoeren stel je meer dan eens de vragen: Geloven we er nog in? Gaan we er voor? Hebben we er nog zin in? Je zou eens de oude managementformule ‘Effect = kwaliteit van de oplossing x acceptatie’ uit het vet kunnen halen en iets aanpassen: ‘Effect = 100% helderheid van doel x eigen geloof’.

Heb je jouw doel 100% helder maar is je geloof nul? Dan zal het effect nul zijn en lukt het je niet de shot suiker te bereiken.

Tip: Kies je doel kleiner tot je er echt in gelooft!

Ik wil per week 3 dagen 90 minuten voor concentratiewerk zonder onderbrekingen.

Ik kies iedere avond een top 2 aan taken die ik de volgende dag realiseer.

Mantra: eerst 100% doelduidelijkheid , dan 100% doelacceptatie, pas dan 100% doelfocus

Ze gunnen je meer dan je denkt

Met ‘ze’ bedoel ik hier je klanten, cliënten en collega’s. En ook zeker die collega’s die te pas en te onpas bij je binnen rennen, je verleiden voor hun urgente klusjes te doen en veel lawaai maken als jij net rustig werkt. Zeker nu jij je doel 100% helder voor ogen hebt, is het makkelijker support te regelen. Je hoeft het alleen maar te vragen! Toch blijkt dat in de praktijk soms nog lastig.

Borrelglas azijn

Wat me vaak opvalt is dat mensen met de juiste intentie de verkeerde afslag nemen in hun aanpak. Eenmaal helder wat ze willen en met een rotsvast geloof, gaan ze aan de slag. Sommige starten de dag eerst met een klein borrelglas azijn. De eerste de beste collega die een vraag stelt, krijgt de reactie ‘Nee, nu niet! Ik merk dat je regelmatig vragen stelt waar je het antwoord wel op weet en dat kost me teveel tijd en dat maakt me onrustig’. Herken je dat? Mooi hè, een mooi stukje feedback. Je bent geslaagd voor de doelstelling ‘Vaker nee durven zeggen’. Gefeliciteerd!

Sturen voor de bocht of problemen oplossen als ze nog geen probleem zijn

Beter dan de net beschreven aanpak adviseer ik je een andere aanpak, de aanpak van sturen voor de bocht. Sturen doe je voor de bocht en niet in de bocht. Mijn collega Martin roept altijd: ‘Los problemen op als ze nog geen probleem zijn’. Dit is effectief en zorgt voor een meer samen aanpak …win-win , ying-yang! De essentie: Jij kiest om proactief collega’s te benaderen die je regelmatig storen maar niet vandaag! Hieronder beschrijf ik een schema dat je kan helpen in de voorbereiding.

 1. 1. Wat is je wens? Wat wil je echt graag bereiken?
 2. 2. Welke eerste stappen zou je voor willen kiezen?
 3. 3. Wat levert het je op?
 4. 4. Wat levert de opbrengst bij 3 de ander op? (gezamenlijk belang)
 5. 5. Wat levert het jullie samen op?
 6. 6. Wat houdt je nog tegen om er samen naar te kijken?

Een praktijkvoorbeeld van vorige week

 1. Ik wil graag 90 minuten per dag werken aan concentratietaken zonder door collega’s gestoord te worden.
 2. Ik ga Tineke, Herman en Miloslaf vragen of ze me dit gunnen en me hierbij willen helpen.
 3. Het levert me op dat ik de functioneringsgesprekken beter voorbereid en met meer verbinding voer en de uitkomsten verwerk. Meer grip, overzicht en rust.
 4. Het mooie voor jou is dat ik ook de wensen die jij en anderen aangeven, meer aandacht kan geven. Zou je mij gunnen dat ik iedere ochtend van 9.00 tot 10.30 uur rustig kan focussen?
 5. Ik ga me beter voelen, wij gaan meer gelijkwaardig samenwerken en jouw vertrouwen in je eigen keuzes groeit . De sfeer wordt beter en ook de resultaten worden beter. Twee keer per dag spreken we samen de dag kort door.
 6. Niks ik ga dit doen.

Geloof je erin? Ja, ik geloof erin en natuurlijk gunnen mijn collega’s mij dit. En ik gun het mezelf.
Fijne feestdagen en een super 2016!
Meer dan ooit wens ik vrede op onze aarde en vrede in onze harten

Rob Pijlman