Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100
Het Effectieve Werken

Getting Things Done Stap 1: Verzamelen

Wat is het?

Meer effect, meer plezier, minder stress en nog beter je doelen halen? Daarover gaat Getting Things Done. De basis van de systematiek is dat je 100% overzicht creëert over al die Acties die jij wilt doen - “uit je hoofd in je systeem: En dat in 4 heldere stappen.

Stap 1 van Gettings Things Done in de cursus time management beschrijft de stap Verzamelen. Het doel van goed en bewust verzamelen: Uit je hoofd, in een systeem. Uit je hoofd in een systeem, dat jouw hoofd vertrouwt. Ons brein is niet geschikt om zaken te ordenen en te onthouden. Het brein kan wel onthouden maar niet precies op het juiste moment terug te geven.

Op de meest onhandige momenten, vaak als je rust om je heen ervaart,  komen herinneringen en pop ups naar boven. Zo ben je in gesprek met je partner en denkt ineens aan een dossier. Of je kijkt naar een leuk film en wordt gegrepen door de gedachte van een klantprobleem dat je nog niet hebt opgelost. Het brein waarschuwt je dus vaak  op rustige momenten. De oplossing : train je brein en jezelf om gedachten uit je hoofd in een systeem te zetten.

Wat heb je eraan?

Wanneer je niets meer hoeft te onthouden komt er ruimte en rust in je hoofd. Rust dat zorgt voor een nog betere focus. Een leeg hoofd zorgt ook voor meer overzicht en de mogelijkheid om eigen initiatieven te nemen. Verzamelen is in de cursus time management een belangrijke eerste stap naar meer rust en overzicht.

Hoe werkt het?

Uitgangspunt is dat je altijd en overal kunt verzamelen. Nooit meer losse eindjes. Direct kunnen teruggrijpen op een systeem is hierbij handig. Braintoss is een zeer handige app die je kan helpen om altijd en overal te kunnen verzamelen. Braintoss is er voor zowel IOS als Adroid en is simpel in te stellen. Het idee is dat er naar jezelf wordt gemaild in 1 enkele stap. Let wel, het gaat alleen om verzamelen van alle informatie die op je afkomt. Een beslissing erover nemen komt in de tweede stap. Zorg dus als eerste dat je altijd en overal kunt verzamelen. Verzamel alles (echt alles) op maximaal 5 plekken zodat het overzichtelijk blijft. Zorg er tevens voor dat elke dag al je verzamelbakken leeg zijn.

Tips voor het toepassen?

Hieronder nog enkele tips die je helpen om voortaan “echt” te kunnen verzamelen, zodat je hoofd echt leeg is en er ruimte is voor eigen initiatief en denkwerk.

Tip 1. Verzamelen werkt pas echt wanneer je het altijd doet. Alles wat in je hoofd zit moet eruit en in een systeem (minddumpen). Pas dan is er direct effect. Wanneer nog een open eindje in je hoofd zit en ergens oppopt wanneer je het niet verwacht blijft er onrust ontstaan.

Tip 2. Zorg dat je altijd en overal kunt verzamelen. Zolang je niet slaapt kunnen er herinneringen boven komen of kunnen anderen je vragen iets te doen. De meeste mensen hebben tegenwoordig hun smartphone bij de hand waardoor braintoss een handige app is

Tip 3. Blijf gebruik maken van hulpmiddelen die voor jezelf als prettig worden ervaren. Een boekje, een to do list, een klein schrijfblok. Je eigen persoonlijke notitiebloc. Alles mag en kan. De regel is dat je, zonder erbij na te denken, er regelmatig in kijkt. De mail inbox is hiervan een goed voorbeeld.

Tip 4. Verzamel op, voor jou, overzichtelijke plekken. Maximaal 5 verzamelplekken waarvan je zeker weten dat je er, zonder erover na te denken, regelmatig naar of in kijkt.

Lees de volgende stap 2: beslissen en organiseren