Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100
Het Effectieve Werken

Getting Things Done Stap 3: wekelijks doen

Wat is het?

Meer effect, meer plezier, minder stress en  gemakkelijker  je doelen halen? Daarover gaat Getting Things Done.  De basis van de systematiek is dat je 100% overzicht creëert over al die Acties die jij wilt doen - “uit je hoofd in je systeem: En dat in 4 heldere stappen.

Stap 3 van Gettings Things Done in de cursus time management gaat over de fase doen. De activiteiten die je jezelf hebt voorgenomen gedaan te krijgen.  Doen betekent aan de slag gaan met die activiteiten die er voor jou toe doen!  Zonder afleiding, zonder onderbreking en met de juiste focus aan de slag.

Wat levert de stap Doen op?

Door systematisch te werken aan je doelen met de juiste focus kom je in een flow. Je kent het vast wel. Je hebt te veel werk op je bord en voelt de druk enorm. Vaak maak je op dat soort momenten tijd om totaal gefocust  aan de slag te gaan. Zonder afleiding. Zonder onderbreking. En vaak kom je er dan achter dat het totale werk veel minder tijd kost dan je aanvankelijk dacht.

Hoe werkt het?

Doen begint met een goede voorbereiding. Wanneer je aan het einde van de dag een echte beslissing hebt genomen over acties die bijdragen aan je doel (bijvoorbeeld een heldere top 3) dan kan de volgende werkdag beginnen met Doen.

Het kan helpen om je agenda en lijst met eerstvolgende acties te printen. Papier werkt nog steeds beter om te kunnen kiezen. Door in je agenda te kijken weet je wanneer er tijd is om je acties af te handelen. Agenda items hebben altijd voorrang. Deze zijn immers tijd en plaatsgebonden.

Je weet wanneer je tijd hebt, je weet wat je moet doen? Aan de slag. Zorg ervoor dat je zo geconcentreerd mogelijk kunt werken. Elke verstoring haalt je uit je ritme. En het duurt, bij een verstoring, tussen de 20 en 25 minuten voordat je weer volledig gefocust bent.

Tips voor het toepassen?

Hieronder nog een aantal praktische tips. Tips die we tevens in de cursus time management, uitgebreid aan bod laten komen.

Tip 1. Kies elke dag een top 3 van acties waarmee je de dag erop gaat beginnen

Tip 2. Zorg dat je optimaal kunt werken. In alle rust. Zonder verstoringen. Dan is de effectiviteit het allerhoogst

Tip 3. Start met taken die je het minst leuk vindt! Deze kosten onnodig veel energie wanneer je zel uitstelt

Tip 4. Plan in de agenda tijd in om te doen! En zorg dat je die tijd dan ook echt vrijmaakt.

Lees de volgende stap 4: wekelijks onderhoud