Is de kerstboom effectief?

28 december 2015

Een mooie gedachte rond deze tijd van het jaar toch? In het bedrijfsleven wordt het organogram ook wel als kerstboom gezien. Althans bij sommige bedrijven. Een bestuurder. Daaronder managers. Daaronder teamleiders. En daaronder de medewerkers. Is deze structuur herkenbaar? Lees dan vooral verder.

 

De vraag is in hoeverre de klassieke kerstboom effectief is. En met name het klassieke ‘kerstboom- denken’.

 

Het organogram

In de cursus timemanagement komen we vaak tegen dat sommigen het lastig vinden om hun organogram te tekenen. Wie is nu waarvoor verantwoordelijk? Wie is nu bevoegd? Een organogram geeft goed inzicht in wie bevoegd is. En wie verantwoordelijk is.

 

Wat nog vaak voorkomt, is dat diegene die hoger in de kerstboom zit nog wel eens het gevoel heeft opdrachten te moeten geven. En de vraag is hoe effectief dit is. Maar ik ben toch verantwoordelijk? Ik moet toch bepalen welke richting we op moeten? Zeker weten, alleen de vraag is niet DAT het moet gebeuren. De vraag is HOE het moet gebeuren. En WAAROM!

 

Voorop gesteld dat er met dit gevoel niets mis is. Het laat juist ondernemerschap zien en verantwoordelijkheid. De enige vraag is hoe een andere methode nog meer kan bijdragen aan het resultaat.

 

De consequenties van klassiek ‘kerstboomdenken’

Mensen die veel opdrachten geven zijn of voelen zich vaak druk. Mensen die deze opdrachten moeten uitvoeren doen dit over het algemeen niet voor zichzelf, maar voor de opdrachtgever. De consequentie is dat mensen alleen datgene doen wat gevraagd wordt. En uiteraard is er controle nodig op de vraag: Is het gevraagde wel uitgevoerd? En hoe vaak komt het niet voor dat je jezelf afvraagt: Ik had het beter zelf kunnen doen!

 

Op deze wijze ben je dus altijd druk met het geven van instructies en opdrachten. Wat kan gebeuren:

 

  • Mensen gaan minder zelf nadenken, er wordt voor ze gedacht.
  • Mensen voelen zich minder verantwoordelijk. Zij voeren immers alleen uit.
  • Mensen worden reactief. Ze doen wat er gevraagd wordt.
  • Mensen hebben minder het gevoel er bij te horen. Mijn mening telt toch niet.
  • Mensen maken meer fouten omdat ze er soms niet zelf in geloven.
  • Mensen laten de waan van de dag regeren, waardoor groei lastig is.
  • Mensen wachten af en reageren op wat op hen afkomt.

 

Het is wat zwart-wit geschetst maar we zien het wel vaak gebeuren. Gevolg is dat er een paar mensen erg druk zijn en vanuit controle sturen.

 

De oplossingen

De oplossingen liggen dichterbij dan je denkt. Wat we vaak zien is dat de echte klassieke leiders veel passie hebben. Veel ambitie hebben. De lat hoog leggen voor zichzelf. Altijd een heldere focus hebben. Niet opgeven. Doorzetten daar waar nodig. Kansen zien. Bedreigingen niet uit de weg gaan en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat is een perfect uitgangspunt om de bovengenoemde consequenties het hoofd te bieden. Alles is aanwezig. De vraag is hoe we deze mooie eigenschappen nog effectiever kunnen inzetten.

 

Hieronder een aantal concrete tips om minder in het klassieke patroon te denken, met als doel om het beste uit iedereen te halen.

 

Tip 1.

Stel jezelf de vraag waarom je elke dag uit je bed stapt om naar je werk te gaan. Wat maakt je werk zo mooi, zo bijzonder? Schrijf dit eens op. Succesvolle bedrijven hebben allemaal een heldere richting. Een heldere focus. Zij doen altijd hetzelfde en streven ernaar om dat elke dag beter te doen. Hoe helder is je focus?

 

Tip 2.

Elke medewerker in de organisatie runt waarschijnlijk een eigen huishouden. Dat maakt hem of haar dus een ondernemer. Elk mens heeft ondernemerschap in zich, in welke vorm dan ook. Stel de vraag van tip 1 eens aan een medewerker. Wat drijft de medewerker? Waar zit zijn intrinsieke motivatie? Deze vraag geldt voor iedereen. Hoe meer iemand iets doet met zijn hart hoe effectiever hij wordt.

 

Tip 3.

Stel heldere kaders waarbinnen mensen mogen functioneren. Elk mens heeft er in meer of mindere mate behoefte aan. Wat kan wel, wat mag wel.? Wanneer ben ik succesvol? Wat moet ik doen om nog beter te worden? En ga eens binnen de kaders een gesprek aan met medewerkers over welke doelen zij willen realiseren. Wat willen zij bijdragen aan het resultaat?

 

Tip 4.

Geef hooguit instructies of opdrachten vanuit de gewenste uitkomst. Vragen om een klant te bellen is een actie. Samen streven naar het binnenhalen van een klant is de gewenste uitkomst. Deel deze uitkomst en mensen gaan vanzelf de klant bellen.

 

Tip 5.

Durf stap voor stap mensen te vertrouwen. Controleer steeds minder en laat je steeds meer informeren. Mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn informeren je graag. Controle is minder gebaseerd op vertrouwen.

 

Tip 6.

Deel regelmatig successen. Mensen komen eerder in beweging door succes dan door ellende. Hoe vaak wijzen we elkaar op fouten? En hoe vaak op succes? Succes verkoopt.

 

Allemaal tips waarbij je echt gaat merken dat mensen steeds meer uit zichzelf gaan bewegen. En dan is je echte doel bereikt. Mensen worden steeds effectiever. Werken harder. Vinden het leuker. Voelen zich thuis. Zijn minder vaak ziek. Voelen zich verantwoordelijker. En het mooie is dat jezelf minder druk wordt, en dus ook effectiever.

 

Conclusie

Doordat mensen nu veel mondiger zijn dan vroeger wordt steeds meer zichtbaar dat klassiek aansturen en vooral sturen steeds lastiger wordt. Samen streven naar een gemeenschappelijk doel is veel leuker en veel effectiever. In onze cursus timemanagement verrassen mensen me nog elke dag.

Er zit zoveel meer in sommigen dan er nu uitkomt. Iedereen heeft talent. Iedereen heeft een ambitie. De vraag is in hoeverre we er voor open staan.

 

Het leek me wel een mooie kerstgedachte om op eerste kerstdag eens naar de opgetuigde kerstboom te kijken. Vaak valt de grote piek boven in de boom het meest op. Stel, je haalt die piek er eens af. Wordt de boom dan minder mooi? Het zou zo maar eens kunnen zijn dat de kerstballen dan meer stralen. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat de verlichting dan nog beter uitkomt. Ben jij die piek boven in de kerstboom?

Stel je dan eens de vraag waar je het meest baat bij hebt. Een prachtige piek of honderden glinsterende kerstballen.

Ik wens iedereen een prachtig nieuw jaar!!!!!!!