80-20 regel

 

Het grootste gedeelte van een klus doe je vaak in minder dan 50% van de tijd. Het kleinste deel van de klus zoals controleren en optimaliseren van de details kost vaak onevenredig veel tijd. De vraag is natuurlijk; wat is effectief?

 

In de vorige eeuw ontdekte een Italiaanse wetenschapper (economie en sociologie) met de naam Pareto dit 80-20 principe. Hij deed de ontdekking voor het eerst is z’n moestuin. Hij ontdekte dat 80% van zijn bonenoogst door 20% van zijn zaaigoed afkomstig was. Hij onderzocht vervolgens of deze verdeling op toeval berustte of niet. Zo ontdekte hij later dan 20% van de bevolking in Italië op dat moment 80% van het vermogen bezat.

 

Waarom is dit Pareto principe of 80-20- regel een belangrijke time management tip.
Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Als je weet dat je in 20% van je tijd 80% van je resultaten realiseert en dat de laatste 20 % van je resultaten heel veel tijd vraagt. Kun je anders gaan kiezen.

 

Onlangs hebben we zelf ook een paar onderzoekjes gedaan. De inzichten en uitkomsten zijn opvallend. Voor het schrijven van een methode als timemanagement tool luidde de opdracht: beschrijf in ongeveer 500 woorden de kaasschaafmethode. Om 20.15 uur werd gestart met een leeg blad. Om 21.00 stonden er 470 woorden op papier. Om 21.45 gaat het eindproduct van 533 woorden naar de redacteur. Dus 88% van het resultaat in 50% van de tijd.

 

Twee weken geleden worden er 18 nieuwe E trainingen geschreven voor de cursus time management. Hier geldt de 80-20 regel echt helemaal precies. De nieuwe E trainingen zijn 14 dagen later nog niet geüpload omdat er met 2 nog geworsteld wordt. 80% van het resultaat is gerealiseerd in 4 dagen. De laatste 20% is nog under construction. De oplossing maak de 2 E trainingen op 80% en lever dit op. Het kan zo maar als 98% beoordeeld worden en met een paar kleine wijzigingen applaus krijgen.

 

Tips voor in de praktijk

 

  1. Wees je bewust van je eigen kwaliteiten en talenten. Waar je goed in bent gaat je vaak soepel af Besteed het leeuwendeel van je tijd aan zaken die de meeste waarde toevoegen en er echt toe doen (hoogste prioriteit).

  2. Bepaal bij ieder taak het gewenste resultaat en vraag je wanneer goed ook goed is. Minder perfect scheelt je heel veel tijd en energie. Vaak ben jij de enige die het verschil ziet en merken anderen dit nauwelijks.

  3. Overweeg om te stoppen bij 80%. Dit scheelt je veel tijd, die je weer aan andere 80% resultaten kunt besteden. Je kan een collega vragen jouw productie de finishing touch te geven. Een alternatief: laat het een poosje liggen en pak het weer op. Dat scheelt ook.

 

Wil je meer weten over een cursus time management, bekijk dan onze trainingen