Waaraan voldoet een goede takenlijst?

Als je precies in beeld hebt, wat je allemaal te doen hebt, neemt je productiviteit toe. Daarom adviseren wij je van harte met een goede takenlijst te werken. Het liefst in je email-programma (zodat je de bijbehorende mails er direct in kunt hangen). Maar ook als je voorkeur hebt voor je to-do’s in excel, word, een handige app of op papier, zijn onderstaande adviezen van toepassing.


1. Zorg dat je takenlijst compleet is!

Wil jij rust in je hoofd? En volledig grip op alles in je werk? In dat geval helpt een volledige takenlijst enorm. Concreet betekent dit dat je alles wat je te doen hebt op je takenlijst zet. Hiermee is je takenoverzicht de enige plek waar jij taken hebt staan. Geen post-its meer op de rand van je beeldscherm. Geen verborgen taken in je schrijfblok en bij voorkeur geen enkele taak om in je hoofd te onthouden.


2. Noteer je taken als Gewenste Uitkomst / Eerstvolgende actie

Het uitgangspunt is simpel en zeer doeltreffend. De gewenste eindkomst is het eindresultaat dat je met deze taak wilt boeken. Dit helpt je om de juiste prioriteiten te stellen. De eerstvolgende actie helpt je om heel snel in beweging te komen. Een voorbeeld is “Order De Wit gescoord / Henk bellen voor inkoopprijzen”. Lees hier hoe je jouw taken volgens het Gewenste Uitkomst / Eestvolgende Actie-principe formuleert.

 

3. Gebruik een indeling in categorieën die jou echt helpt

Een lijst met 20 taken zonder enige onderverdeling schrikt eerder af dan dat ie je helpt om productief te zijn. Zorg dus voor een goede onderverdeling die jou helpt in het organiseren van je werk en het halen van je doelen. In deze FAQ lees je hoe je een goede categorie-indeling maakt.

 

4. Kies per taak voor wel of geen einddatum / deadline

Een goede takenlijst geeft je ook direct inzicht in jouw belangrijkste deadlines. Ons advies is dus om taken die echt een deadline hebben ook een einddatum mee te geven in je takenlijst. Moeten taken wel gebeuren, maar is er geen keiharde deadline? Overweeg dan om ze geen einddatum mee te geven. In de volgende FAQ lees je uitgebreid over de voor- en nadelen van wel of geen einddatum.

 

 

5. Kies altijd voor een categorie Wachten Op

Je brein vindt het fijn om controle te hebben over alles waar jij op wacht omdat je het aan een ander hebt gevraagd en taken waar je direct actie kunt ondernemen. Een categorie Wachten Op helpt je daarbij en is dus een absolute aanrader.