Wat kun jij doen tegen perfectionisme?

Heb jij regelmatig last van jouw perfectionisme? Ligt jouw lat in alles wat je doet wel erg hoog? En gaat dat ten koste van je voldoening? Of maak je onevenredig veel uren om het werk toch gedaan te krijgen?

Reden genoeg om eens aan de slag te gaan met jouw perfectionisme. Zodat je met behoud van de voordelen, de nadelen kunt verminderen of zelfs elimineren.


Onze basis-tip tegen perfectionisme

Begrens jouw neiging om alles wat je doet voortdurend te verbeteren en te perfectioneren. Dat is, simpel gezegd, wat je te doen hebt om de scherpe kantjes van je perfectionisme de baas te worden.


De 3 belangrijkste tips tegen perfectionisme

Hieronder vind je onze 3 belangrijkste tips. Doe er je voordeel mee!


Tip 1 – Zet je voornemen om in een echt besluit

Concreet betekent dit dat je jezelf niet voorneemt om je perfectionisme te begrenzen, maar dat je nu echt beslist er iets aan te doen. Stel een helder doel in termen van gedrag dat bijdraagt aan het begrenzen van je perfectionisme. Een voorbeeld is “Vanaf morgen controleer ik alle rapporten die ik schrijf nog maar 1 keer, voordat ik ze naar de klant mail”.


Tip 2 – Maak imperfectie een vast onderdeel van je werk en leven

Dit doe je door voordat je met een taak begint, te beslissen dat het prima is om deze taak goed af te ronden. Niet perfect dus.
 

Tip 3 – Begrens de tijd die je aan deze taak wilt geven

Bepaal voordat je met een taak start, binnen hoeveel tijd je deze af wilt ronden. Het helpt enorm om jezelf op voorhand, akkoord te verklaren met het resultaat dat je bijvoorbeeld na 30 minuten hebt bereikt.

 

Wil je meer tips? Of een meer gedetailleerde uitwerking? Lees dan onze blog ‘Word je perfectionisme de baas – 5 tips’.