Wat kun jij doen tegen snel afgeleid zijn?

Afleiding en onderbrekingen zijn hot issues voor veel kenniswerkers. Afleiding heeft een grote impact op de stressbeleving en het gevoel van werkdruk. Onderbrekingen zijn afleidingen van buitenaf. Afleiding is een onderbreking van binnenuit.

Wat kan ik doen tegen “snel afgeleid zijn”?

  • Kies je werkplek bewust. Voor concentratiewerk is een rustige plek zonder afleiding en verstoringen handig. Andere taken vragen een plek in de buurt van collega’s. Ken jezelf en kies bewust je werkplek. Realiseer je wel dat jij zelf ook even moet wennen aan je keuze. Dus zeg niet te snel; dat werkt voor mij niet.
  • Ga bewuster om met devices en social media. Smartphones en overal bereikbaar zijn heeft invloed op onze werkgewoonten. We raken sneller afgeleid en zijn constant , als we niet opletten, enkel nog bezig met druk druk druk doen. Deze gewoonte heeft vooral invloed op taken die echte aandacht vragen. Deze stellen we gemakkelijker uit en we ronden minder goed taken af. Kies af en toe voor prikkelvrije blokken. Een prikkelvrij blok een tijdsblok waarin je telefoon en email uitzet en aan de slag gaat. Je wordt minder afgeleid en krijgt nu meer gedaan.
  • Doe vaker een minddump/ braindump. Neem aan het einde van de dag en / of einde van de week even de tijd. Neem een pen en een notitieblad en schrijf alle “losse eindjes ” en gedachten op. We worden van afgeleid door gedachten die ons precies op een verkeerd moment lastig vallen. Niet vergeten om de btw aangifte te doen - Nog een kadootje kopen voor Tineke etc. Door rustig te gaan zitten en de tijd te nemen voor een minddump train jij je brein. Je brein “weet” nu dat hij af en toe de ruimte krijgt. Je zult merken dat je minder pop ups op andere momenten krijgt. Je focus wordt beter.