Werk je wel of niet met einddatum op je takenlijst?

Een veel gestelde vraag in onze training time management. Effectief werken gaat in onze optiek over resultaten behalen en over plezier en energie ervaren in je werk. Werk je wel of niet met een einddatum op je takenlijst is naar onze mening een persoonlijke keuze op basis van een eigen voorkeur.

Voordelen van werken met einddatum op je takenlijst?

Als je met een einddatum werkt, vraag jij je bij iedere taak af; wanneer wil ik deze taak gerealiseerd hebben? Dit denkproces zorgt voor een beter beeld van jouw doel hierin. Uiteraard is het voor jou de einddatum en mag jij de taak natuurlijk eerder aanpakken en afronden. Beter presteren dan gekozen geeft je een gevoel van voldoening. Een ander voordeel van werken met einddatum is dat de taak op rood springt, als je de taak niet op einddatum hebt afgerond. Het voordeel zit erin dat jij opnieuw een keuze mag maken over de nieuwe einddatum. Je vraagt je nu ook af; waarom heb ik de taak nog niet gedaan? Deze reflectie maakt je sterker.

Extra tip: indien je voor de derde keer een nieuwe einddatum mag kiezen, overweeg de taak niet meer te doen. Veel prioriteit lijkt de taak voor jou niet te hebben.

Werk zeker met een einddatum bij taken waar je wacht op informatie van anderen. En waarbij die informatie van de ander belangrijk is voor de realisatie van jouw taak.

Wat zijn de voordelen van werken zonder einddatum op je takenlijst?

Het voordeel van werken met taken zonder einddatum is dat je niet geleefd gaat worden door signalen. Jij kiest helemaal zelf. Het idee in de praktijk is dat je werkt vanuit je takenlijst. Iedere dag beoordeel je opnieuw prioritiet en urgentie. Aan het einde van de dag kies je een AA top 3 taken voor morgen. Met deze AA top 3 taken voor morgen taken, start jij de volgende dag. Werken zonder einddatum vraagt een meer pro actieve c.q. aanvallende stijl van omgaan met je taken.

De keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. In de praktijk kiezen deelnemers van onze timemanagement training meestal voor een combi van de meeste taken zonder einddatum en een aantal met einddatum.