Wat ik me ’s ochtends voorneem heb ik aan het einde van de dag ook echt af!

11 februari 2013

Aan het eind van de dag gedaan hebben wat je jezelf had voorgenomen

Ken je dat? Heerlijk toch?! Je voornemens ook echt waarmaken geeft enorm veel voldoening. En dat voelt goed! Veel deelnemers aan onze cursus time management verlangen hevig naar de situatie dat zij aan het einde van de dag die taken afhebben die zij zich ’s ochtends hebben voorgenomen. Jij ook? Lees dan verder, het is de moeite waard!


Hoe komt het nu dat dit zo lastig is?


Wat gebeurt er dan waardoor het zo moeilijk is om dat wat je jezelf ’s ochtends voorneemt ook echt af te hebben aan het einde van de dag? Je herkent het vast uit je eigen werk. Onderbrekingen en verstoringen zijn immers aan de orde van de dag. Er komt van alles ‘tussen’ …. De telefoon ringelt, die collega heeft je hulp nodig, je leidinggevende heeft een ‘spoedje’. Of je verwacht dat een taak een half uurtje vraagt, maar na een uur is ie nog niet helemaal afgerond. Een vergadering loopt uit. Je staat ineens in de file. Kortom, allerlei zaken die maken dat het anders loopt dan jij je hebt voorgenomen. Gelukkig kan het anders. Hiervan zien we iedere dag het bewijs in onze time management cursussen.


Wat jij kunt doen?!


Een heleboel! Hieronder een stappenplan om de taken die jij je voor vandaag hebt voorgenomen ook echt gedaan te krijgen.


Stap 1 – Bepaal altijd ‘vandaag’ wat je morgen wilt doen

Aan het einde van je werkdag je ‘plan’ voor morgen maken, heeft veel voordelen. In de eerste plaats zit je op dat moment helemaal in je werk en kost het weinig denkenergie om je prioriteiten voor morgen te bepalen. Daarnaast maak je het op deze manier voor jezelf mogelijk om morgen direct productief te zijn in plaats van dat je eerst nog ‘moet’ bedenken wat je als eerste aan wilt pakken.

Hoe je dat aanpakt? Kijk eerst in je agenda voor morgen. Bepaal hoeveel tijd je beschikbaar hebt om ‘acties’ te doen, voor, na of tussen de afspraken die je al hebt gepland. Kies vervolgens heel bewust uit je takenlijst een aantal taken die je morgen aan het einde van je dag echt af wilt hebben. Zo kies je dus ook heel bewust voor welke taken je morgen ‘niet’ gaat doen. En dat geeft rust.


Stap 2 - Leg je ‘voornemens’ visueel vast

Hoe? Pak het simpel en overtuigend aan. Hoe? Markeer ze op je takenlijst met een ‘markeerstift’. Ennuh …. Geloof het of niet … het markeren van de hele regel in citroengeel of appeltjesgroen helpt je morgen enorm om focus te houden op die taken die je heel bewust gekozen hebt.

En nu ….. lekker genieten van je vrije avond. Door je bewuste besluiten merk je dat je gemakkelijker afstand neemt van je werk. Bewuste besluiten maken je hersenen en daarmee jezelf rustig.


Stap 3 – ‘First thing in the morning’ - Begin de dag met DOEN!

Dat vraagt om uitleg! De overgrote meerderheid van werkend Nederland start de werkdag met het checken van hun email. Heel begrijpelijk! Een zekere mate van nieuwsgierigheid hebben we immers allemaal. Ons advies … stel je email een uurtje uit. Begin met DOEN! Ga aan de slag met de taken die je gisteren hebt gemarkeerd. Ervaar zelf hoe goed het voelt om direct vanaf het begin van je werkdag productief te zijn!


Waarom dit werkt?

Het antwoord is verrassend simpel! Door je bewust voor te bereiden, heel bewust te kiezen en deze keuzes zichtbaar te maken in je takenlijst heb je jezelf gewapend tegen ‘de waan van de dag’ en alle afleidingen en uitdagingen die hier bij horen. Experimenteer er de komende week eens mee en je gaat merken dat je meer gedaan krijgt en je beter bestand bent tegen afleidingen en onderbrekingen.

Laat je ons weten wat het je brengt op info@heteffectievewerken.nl