Hoe je met routines je doel wél bereikt

10 april 2017

Wat wil je dit jaar of wellicht deze maand bereiken? Heb je voor jezelf duidelijk hoe je dat gaat bereiken? Heb je een stappenplan gemaakt? Heb je een harde deadline gesteld? Of staat er een beloning bij de eindstreep?

 

Vergeet je stappenplan en je deadline. Je doel bereiken kan veel eenvoudiger. Iets wat tegelijkertijd ook heel logisch is: het staat of valt namelijk met ROUTINE.

Tip:

 

Denk even terug aan de doelen die je je ooit gesteld had.

 

 • Welke heb je gehaald? Top!
 • Welke heb je niet gehaald?
 • En waardoor kwam dat als je eerlijk bent?
 • Waren ze uiteindelijk te vaag?
 • Moest je het in je uppie doen?
 • Kwam je tijd tekort?
 • Waren ze te hoog gegrepen?
 • Of stond je er eigenlijk niet 100% achter?BINGO!En denk nu eens terug aan die dingen die je wél hebt gehaald. Waarom heb je ze gehaald?

 

Ook ik worstelde vaak met het halen van mijn doelen. Maar niet altijd. Er waren ook dingen die ik bij wijze van spreken op mijn sloffen haalde. Toen ben ik mijzelf eens af gaan vragen: waarom lukt het ene wel en het andere niet?

 

En wat bleek? Het was niet zozeer een kwestie van te vaag of niet realistisch. En hoeveel to-do lijstjes ik braaf iedere dag afstreepte.

Nee, bij de doelen die ik wel haalde werkte ik heel routinematig. Meer niet.

 

Ik had een routine.


Hoe zorg je voor routine?
Als je echt wilt en er ook voor wilt gaan, is routine dé manier om zonder stress en gedoe je doel te behalen. De vraag is: welke routine werkt voor jou het beste?

 

Een routine aanleren draait om vaste momenten. Wat is het beste moment om aan je doel te werken? Stel dat je vrijdag altijd om 14.00 stopt met werken. Ga dan niet meteen de stad in, maar werk een half uurtje aan je doel. Het hoeft maar een half uurtje te zijn, maar doe het. En als jouw moment zondagochtend 8.00 uur is omdat iedereen dan nog op één oor ligt, ook goed.

 

Belangrijk: je nieuwe gewoonte moet wel in je schema passen.

 

Ben je echt een uitgaansbeest op zaterdag, dan is zondag wellicht niet het beste moment. En maak je werkdagen van tien uur, dan wordt dat dagelijkse half uurtje werken aan je doelen ook lastig. Juist omdat we tegenwoordig allemaal zo druk zijn, is het realistisch plannen van je routine essentieel.

 

Dat geldt ook voor het doel dat je gesteld hebt. Ook dat moet in je dagelijkse leven haalbaar zijn. Wil je tien kilo afhalen in twee maanden, maar ga je over drie weken op vakantie? Niet handig. Of heb je een abonnement op de sportschool genomen terwijl je een hekel hebt aan die ruimtes met zwetende fitgirls? Ga voor een personal trainer of een bootcamp in de buitenlucht.

 

Het gaat niet om je doel zo snel mogelijk te behalen, wel om er voor te zorgen dat je het haalt.

 

De grote valkuil is afleiding.

 

Je hebt een avondje doorgezakt. Je zit niet helemaal lekker in je vel. Die leuke film is vanavond op tv. Allemaal excuses.

 

Een kwartiertje vroeger op? Zorg dat je alles de avond van te voren al klaar zet voor je werk. Dat kost dat geen extra tijd. Zet je hardloopschoenen bij de deur, leg je sportkleding en gaan! Het scheelt je die eeuwige strijd tegen de wekker ’s ochtends vroeg.

 

Wat wil jij heel graag bereiken?

 

Met deze wetenschap, is er iets wat je wel heel graag wilde bereiken privé of op je werk maar wat niet gelukt is?

 

 • Is dat magische gewicht nog niet in zicht?
 • Heb je die grote klus nog niet afgewerkt?
 • Waarom staat het onkruid nog steeds veel te hoog?
 • Is die checklist nog steeds in de maak?

 

Wellicht denk je dat het komt omdat je denkt dat het te hoog gegrepen is of dat je er gewoon geen zin in hebt. Maar misschien ligt het gewoon aan het feit dat je nooit een routine hebt ingebouwd om er aan te werken. Eén keer per week een kwartiertje schoffelen of iedere werkdag een half uurtje voor de lunch werken aan je checklist.

 

Probeer het eens uit. Het kan maar zo zijn, dat het nu wel gaat lukken.

Succes!