10.000 uren regel. Zin of onzin? 13 praktische tips om expert in je vak te worden!

10 juli 2023

Alles wat aandacht krijgt, dat groeit. Je kunt overal goed in worden, als je maar traint en oefent. Een fijn idee. En het is absoluut waar. Maar goed worden, wel in de zin van veel beter dan toen je begon. Niet per se goed in de zin van beter dan anderen.
In deze blog gaan we verder in op de 10.000 uren regel en de zin en onzin ervan. Ook beschrijven we 13 praktische tips die jij zelf relatief gemakkelijk kunt toepassen. En die jou helpen naar expert in je vak.

Wat is de 10.000 uren regel?

De bekende '10.000-uur regel' van Malcolm Gladwell stelt dat als je 10.000 uur serieus op iets oefent, je het niveau van een professional bereikt. In 10 jaar en met 10.000 uren oefenen bereik je de top. In zijn boek Uitblinkers schrijft hij over succesvolle ondernemers en sporters die hij bestudeert. Ze hebben 1 ding gemeen. Ze werken hard en trainen hard. Het echte succes kwam na ongeveer 10 jaar en 10.00 uur trainen, spelen en oefenen en bestuderen en onderzoeken. Dus de conclusie: zonder hard werk geen resultaat. No pain no gain! En niet andersom. Dus niet als je 10.000 uren regel hanteert, is succes verzekerd. Malcolm benoemt andere ingrediënten die zeker net zo essentieel of nog essentiëler zijn om de top te bereiken in iets.

  • Hoge intelligentie
    Een hoge intelligentie help je met kansen zien. Fluïde intelligentie ( leervermogen) helpt je met het geleerde toepassen in nieuwe situaties. Hiermee ontwikkel je jezelf gemakkelijker en sneller.
  • Economische thuissituatie
    Groei je op in een gezin waar het economisch goed gaat, dan helpt dat ook. Je ziet de juiste praktische lessen elke dag om je heen. Je wordt meer gestimuleerd en gefaciliteerd en maakt je minder zorgen dan talenten in arme gezinnen.
  • Bevlogenheid en passie
    Diepe interesse en het vermogen “dag en nacht” met iets bezig te zijn en ervan te genieten helpt enorm in de ontwikkeling. Het vuur drijft je.
  • Talent en aanleg
    Zonder talent en aanleg nooit een topniveau. Ajax kijkt bij talent naar 5 aandachtspunten: techniek, intelligentie, persoonlijkheid en snelheid. “Talent is wat vanzelf lijkt te gaan en doet de tijd vergeten” Dat het relatief gemakkelijk gaat en relatief een snelle ontwikkeling geeft, helpt je met 10.000 uren leveren.
  • Momentum en omgeving
    Je ziet in bepaalde tijdsgewrichten nieuwe soorten topondernemers, muzikanten en topsporters ontstaan. Bill Gates en Steve Jobs waren allebei kinderen van hun tijd. In de tijd dat de eerste computers er komen zijn zij jong en bevlogen, t.a.v. deze techniek. In Den Haag zijn relatief veel topmuzikanten door infrastructuur en scène. Bijvoorbeeld Golden Earring en Anouk. Het is bijna zeker dat over 1 jaar nieuwe superrijke AI-topondernemers in beeld komen.


Tegenstanders van de 10.000 uren regel

Er is helemaal niemand in de wereld die denkt en beweert dat je met enkel 10.000 uren oefenen professional in iets bent. Het zou betekenen dat je na 10.000 tennis training automatisch profspeler zou zijn. Onzin!

Hoe heeft de 10.000 uren regel zoveel aandacht gekregen?

Logisch! Mensen houden van heldere overzichtelijke succes concepten. En dit is er zeker een. Het is verleidelijk om erin te geloven. Zeker als je zelf niet goed weet hoe je succes kan bereiken. En als je dan ook nog mensen al Bill Gates als voorbeeld benoemt heb je altijd de aandacht. Wat moet ik doen om een van de rijkste mensen op aarde te worden?

Zelf heb ik een leuke anekdote. Een soort 10.000 uren regel maar dan net anders. Echt gebeurd. In de top van het bedrijfsleven in Nederland.

In ons vak van trainer en training timemanagement geven we professionals dagelijks de tip: start in alles vanuit de gewenste uitkomst. Effectief werken betekent doeltreffend werken. Dus stel eerst je doel of je gewenste uitkomst vast en kies op basis daarvan de juiste acties om jouw doelen te bereiken. Focus hierbij op de juiste zaken. En minimaliseer afleiding.

In 2006-2007 werk ik bij een van de topbanken op de afdelingen Zaken. De bank implementeert in die jaren een eigen 10.000 uren regel. De bank krijgt het niet voor elkaar om een gezonde rentabiliteit te realiseren. En komt met het volgende idee. Iedere accountmanager moet iedere week minimaal 12 fysieke afspraken met klanten gaan realiseren. En managers gaan hier stevig op sturen. Uiteindelijk levert het niet op wat ze ervan verwachten. Sterker nog. Het leidt zelfs tot frustratie en veel onnodige kosten.

Hoe is de 12 afspraken per week regel ontstaan?

Nou net zoals de 10.000 uren regel. Succesvolle accountmanagers die hun doelen bereiken in termen van gestald vermogen en provisie omzet worden bestudeerd. Deze topexperts blijken één ding gemeen te hebben: 12 fysieke afspraken per week. En zo ontstaat de 12 afspraken per week regel. Het gaat volledig voorbij aan de mindset, focus en aanpak van de toppers. De activiteit wordt tot doel verheven. Dat leidt in onze beleving bijna altijd tot teleurstelling.

Doelbewust Oefenen

10.000 uren bezig zijn met iets wat je leuk vindt is prima. Het geeft je energie en plezier. Maar wil je ergens heel goed in worden, dan is bewust en gericht oefenen en planmatig werken essentieel.

Trainen is de kracht van herhalen. Maar herhaal je jouw training te veel, dan groei je niet. Verleg je grenzen. Buiten je comfortzone en weet dat doelbewust oefenen een vaardigheid op zich is. Een vak apart zou je kunnen zeggen.

7 Factoren van doelgericht en bewust oefenen

  • Stel doelen
    Bepaal wat je wenst te bereiken en visualiseer waar je naartoe wil. En stel heldere doelen. De onderzochte groep topsporters, topondernemers, topmuzikanten stelden allemaal, niemand uitgezonderd, heldere doelen.
  • Zorg voor een goede coach, trainer, mentor
    Alle succesvolle topexperts hebben een coach of mentor. De coach is een expert op het vakgebied en weet er alles van. Hij weet wat een talent beleeft en doormaakt en nodig heeft om expert te worden.
  • Stel een trainingsplan op
    Wil je een doel bereiken dan is planmatig en gestructureerd werken nodig. Bij voorkeur maak het plan samen met een ervaren specialist, trainer, coach, mentor waar jij in gelooft. Zo geloof je nog meer in jouw cq jullie plan.
  • Creëer en zorg voor de juiste omgeving
    Een inspirerende omgeving helpt. Train met vakbroeders en zusters. Train en oefen met mensen die beter zijn dan jij. Zorg voor een netwerk en een omgeving die je uitdaagt. Andy van der Meyde verhuist naar Diemen met zijn moeder op 10 jarige leeftijd om dagelijks bij Ajax te voetballen. Goede schaatsers gaan vaak in Heerenveen of Calgary wonen en veel technische talenten vestigen zich in Eindhoven, Delft of Silicon Valley.
  • Onmiddellijk feedback - constructief
    Bij doelbewust oefenen is onmiddellijk feedback krijgen essentieel. Dit betekent dat iemand je tijdens het oefenen observeert. En direct aanwijzingen geeft en tips geeft over hoe je iets beter kunt doen. “Laat de stilte net iets langer duren in scene 4” “Draai meer in en ontspan je pols bij slaan”. De feedback moet de “leerling” stimuleren om het toe te passen. De toon en sfeer is super belangrijk en dient positief opbouwend te zijn. Zo stijgt het vertrouwen en dat zorgt voor een mate van ontspanning. Dat helpt bij toepassen van de feedback.
  • Check begrip en inzicht
    Bij doelbewust oefenen is het belangrijk dat de “leerling” de tips om het anders te doen weet te vertalen naar voordelen en effect. Wat levert het op? Wat is het nadeel van de handeling zoals ik deze deed? Dit inzicht en begrip is essentieel om te toepassen en ontwikkelen.
  • Stop pas bij een juiste uitvoering
    Succesvolle topexperts stoppen als de handeling een keer of vaker correct is toegepast. Een pauze of einde training voelt dan voor het brein als een beloning.

 

13 stappen om expert in je vak te worden.

Hoe word ik een expert in mijn vak?

1. Ontdek wat je superleuk vindt om te doen. Iets waar je energie van krijgt en graag mee bezig bent. Heb je dat nog niet gevonden, probeer verschillende banen uit, vraag of je een dag mag meelopen of een stage mag doen. Een goede vriend van me was ooit postbode. Hij wilde iets anders. Veel mensen in zijn omgeving zeiden: “je moet iets met commercie gaan doen”. “Je geeft mensen een goed gevoel en je hebt mooie verhalen”. Hij liep in het kader van oriëntatie een dag met een trainer assurantie mee. En wandelde vervolgens bij een verzekeringskantoortje naar binnen en vroeg of hij 2 maanden onbetaald stage mocht lopen. Vandaag de dag is hij een succesvol zelfstandig hypotheek adviseur. En dan nog wat. Als je iets doet waar je energie van krijgt en plezier, is het ook niet erg als je uiteindelijk geen topexpert wordt. Dan heb je in ieder geval een leuke en leerzame tijd gehad.

2. Investeer in goede opleidingen, cursussen en trainingen. Dit heb je nodig om expert in je vak te worden en te blijven. Kennis is essentieel en je vergroot je netwerk met andere experts en liefhebbers van je vak.

3. Zoek een trainer, coach, mentor of begeleider. Doe net als topexperts.

4. Werk in de juiste omgeving. En werk samen. Kies een omgeving met professionals met een hoog ambitieniveau en hoog energieniveau. Doe gezamenlijke projecten en opdrachten. Veel kennis en ervaring is aanwezig. En samenwerken met bevlogen vakgenoten helpt je in je weg om expert te worden.

5. Stel heldere doelen per jaar of per periode. Welke stappen wil ik maken? Waar wil ik me verder in ontwikkelen? Wat wil ik graag beheersen? Ervaren? Bereikt hebben?

6. Maak zelf en of samen met je coach of leidinggevende een persoonlijk ontwikkelplan met concrete stappen en activiteiten.

7. Hanteer de 10.000 uren regel en oefen en werk gericht. Vraag regelmatig om feedback en vraag topexperts om advies en hun mening over jouw werk, houding en gedrag

8. Reflecteer en review einde dag en einde week. Kijk aan het einde van iedere werkdag terug op de dag. Wat ging goed? Wat heb ik geleerd? Wat heb ik beter gedaan dan gisteren? Wat kan beter? Wat ga ik morgen concreet doen? En wellicht anders doen? Doe dit ook aan het einde van de week. Zo bouw je ervaring op en voorkom je enkel herhalen.

9. Lees iedere maand minimaal 1 boek over een thema dat hoort bij je vak. Het vergroot je kennis en geeft je inspiratie voor experimenten die je kunt toepassen in je vak.

10. Reflecteer dagelijks met collega’s. Hoe is jouw dag gegaan? Wat heb je gedaan?

11. Film je zelf in actie, neem gesprekken op en neem gericht eens een meeting op. En kijk en luister terug ook samen met een andere expert. Reflecteer en leer.

12. Publiceer blogs en of podcasts of schrijf eens een boek. Het “dwingt” je namelijk om je te verdiepen en te reflecteren. En je ervaringen en visie onder woorden te brengen en te vertalen naar ideeën en tips. Het helpt je in je weg naar expert in je vak. En je wordt ook sneller gezien als expert door je omgeving. Je bent expert als je als expert wordt gezien.

13. Geniet van gericht oefenen en ontwikkelen met de 10.000 uren regel én niet alleen van het resultaat. Nieuwe technieken en handelingen toepassen kost tijd. Dit kan ervoor zorgen dat het resultaat even minder wordt of minder goed voelt.

Deze laatste stap is m’n persoonlijk grootste valkuil. Samen met feedback vragen by the way. Mijn hekel aan verliezen is mijn hele leven groter geweest dan mijn wens om te ontwikkelen. Voorbeeld: ik kon vroeger aardig tennissen (niks bijzonders hoor) en maakte veel uren. In trainingen oefende ik gericht op de topspin backhand. En dat lukte ok. Maar zodra ik een wedstrijd speelde ging ik bijna onmiddellijk terug naar mijn zekerheden. (slice backhand) Ik kon niet denken ..speel nu eens 3 wedstrijden op een andere wijze om te oefenen. Nee winnen ( korte termijn) was altijd belangrijker en de wedstrijdspanning zorgde voor verkramping. Ook feedback vragen vind ik lastig, nog steeds. Het vragen op zich niet hoor maar feedback verwerken wel. Ik kan maar van heel weinig mensen feedback verdragen of waarderen. De research ten behoeve van deze blog en het schrijven ervan doen me beseffen dat ik met deze twee ingrediënten zeker veel “verder” in mijn vakmanschap zou zijn geweest nu.

Wens je alle goeds. En mocht jij je oriënteren op een ervaren trainer/ coach effectief werken en werkorganisati. kijk ook eens op onze site www.heteffectievewerken.nl

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Rob Pijlman

Ondernemer en trainer

Rob is een persoonlijkheid die op geheel eigen wijze anderen (en mij) spiegelt, confronteert, motiveert, inspireert en aanzet om jezelf echt te zien en positief te verbeteren. De wijze waarop Rob dat doet in zijn trainingen is vanuit zijn hart. Dat merk je, dat voel je en dat raakt je doordat zijn inzichten vaak treffend zijn. In trainingen zet hij jou in je kracht waardoor jij groeit in effectiviteit!

Lees meer over Rob Pijlman