6 tips om positief te denken [Update 2018]

18 april 2016

Wie kijkt er wel eens naar de rijdende rechter? Burenruzie? Het familiediner? Vaak zit je dan op de bank en denk je, waar gaat dit over? Veel heisa om niets. En vergelijk het dan eens met je eigen praktijk. Hoe vaak wil je het gelijk halen over iets onbeduidends? Hoe vaak geef je gewoon niet toe? Hoe vaak zit het conflict in de boodschap zelf en hoe vaak in de toon die we aanslaan? Hoe vaak zeg je: Het gaat me om het principe!!

We zijn al gauw geneigd om negatief te denken. Negatieve gedachten brengen je niet verder, positief denken wel. In deze blog(update 2018) meer daarover en een paar tips.

De praktijk

Een tijd geleden hoorde ik een verhaal over een 10 maanden durende e-mailwisseling. Het begon met een simpele vraag aan een collega. Het mondde uit in 10 maanden over en weer mailen, een arbeidsconflict en mogelijk zelfs ontslag!

De betrokken medewerker vertelde een heel redelijk verhaal. Hij had volkomen gelijk! De andere medewerker had echter ook een heel redelijk verhaal. Ook hij had volkomen gelijk. En nu? Terug naar de kern en samen kijken wat je wil bereiken lost een boel op. Hiervoor is positief denken nodig, inleving en veel begrip. In dit geval: Wat had ik zelf kunnen doen om deze situatie te vermijden?

Voorbeelden van positief denken

Nelson Mandela: Het voorbeeld van positief denken. Nooit heeft hij openlijk mensen tot haat en angst aangezet. Hij was een held die droomde van een mooiere wereld. Positief denken helpt!

Martin Luther King: Zijn beroemde uitspraak,I have a dream! Hij kreeg 350.000 mensen op de been om zijn droom te delen. En dat zonder internet en massale propaganda. Ook hij dacht positief.

Zowel Martin als Nelson hebben een enorme beweging in de hele wereld veroorzaakt die nog steeds gedragen wordt. Mensen die echt iets willen bereiken kiezen niet de aanval maar het gezamenlijke belang!

Tips om positief te denken

Tip 1. Hou tien seconden je adem in

Hoe vaak reageer je niet meteen op iets zonder er bij na te denken? Probeer eens tien seconden na te denken voordat je reageert. Je wordt rustiger en waarschijnlijk reageer je ook anders.

Tip 2. Slaap er eens een nachtje over

Ja, echt. Een nachtje erover slapen helpt. De eerste emotionele lading is er dan af en je kunt helderder denken.

Tip 3. Buig iets dat je niet wil om naar iets dat je wel wil

Aangeven wat je niet wil is heel makkelijk. Buig het eens om naar iets positiefs.

Voorbeeld:

Ik ben veel te druk >>> Ik zou graag wat meer tijd willen.

Ik wil nooit meer gestoord worden >>> Ik zou graag rustiger en ononderbroken willen werken.

Tip 4. Geniet twee keer per dag bewust

Sta minstens twee keer per dag stil bij iets moois. Geniet hier en nu.

Tip 5. Zoek humor op

Filmpjes, moppen, anekdotes, grappen, lachende mensen, een glimlach naar iemand. Er zijn zoveel leuke mensen. Let er maar eens op. Als je bewust naar iets leuks/positiefs kijkt, vind je het.

Tip 6. Maak nog bewuster keuzes

Op alles wat je overkomt, heb je geen invloed. Maar alles waar je bewust voor kiest, geeft energie. Daarom denk goed na en kies bewust.

Conclusie

Door positief in het leven te staan ga je merken dat je sneller je doelen haalt. En niet alleen sneller. Maar het is ook veel leuker. Tuurlijk is het soms best lekker om gewoon even negatief te zijn. Even je frustratie uiten! Blijven doen……echter, onthoud: ze helpen je niet een probleem op te lossen.

Soms moet je even over een teleurstelling stappen. Even je ego aan de kant zetten. Dan ontstaat er ruimte voor positief denken. En het resultaat geeft een boost aan je ego.