Een productieve thuiswerkplek | 8 tips

12 september 2016

Licht en kleur geven een boost aan je productiviteit

 

Je ziet vaak de prachtigste werkplekken voorbij komen. Met een kantoortuin, relaxstoelen, verse bloemen en frisse kleuren. Daar is over nagedacht, want het juiste licht en kleur geven een boost aan je productiviteit en creativiteit. Goed nieuws, ook thuis kun je zelf zo’n fijne werkplek maken. Hiervoor 8 tips.

 

Tip 1 | Geef je werkplek een kleurtje

Kleur heeft heel veel effect op hoe we ons voelen. Hoeveel bleek wel uit een interessant sociaal experiment op een flexwerkplek in Eindhoven. Van een kleurrijke werkplek met zitzakken veranderde men deze in de loop der tijd in een grijze ruimte met afgeschermde werkplekken. En wat bleek? In het grijze, saaie kantoor meldden mensen zich vaker ziek en werkten ze met minder plezier.

 

Dus hoog tijd voor een fris kleurtje op je werkplek! Van blauw word je productiever, rood zorgt voor energie, geel maakt je creatiever, wit geeft ruimte en groen geeft rust. Ga nu niet meteen je hele werkplek in allerlei kleuren of in één kleur schilderen. Dat is wellicht een beetje teveel van het goede. Een muur of accessoires in bepaalde kleuren hebben ook al effect.

 

Tip 2 | Je eigen stijl

Van een goed ingerichte werkplek wordt je productiever, tot zelfs 32 procent blijkt uit onderzoek. Nu hoef je niet meteen een interieurontwerper in te schakelen. Vooral belangrijk is dat je het persoonlijk maakt. Waar krijg je inspiratie van? Is roze of juist rood je favoriete kleur? Houd je vaneen strakke of juist landelijke inrichting? Het gaat erom dat je blij wordt van je werkplek. Want plezier geeft energie!

 

Tip 3 | Gezonde, groene lucht

vermoeidheid, alertheid en productiviteit verhogen, gebruik groen in je kantoor

 

Wist je dat planten je 12% meer productiever maken, ze zorgen voor 30 % minder vermoeidheid en je er tot 70% meer alert van wordt? Best indrukwekkende resultaten uit het onderzoek van Ambius en Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met PRISM en KI Plants). Maar welke planten zet je dan bij je bureau? De top vier volgens de NASA Clean Air study: Areca palm, de Sansevieria, de Scindapsus en de gerbera. Dus snel naar het tuincentrum voor een paar mooie groene planten!

 

Tip 4 | Ideale werkplek in Feng shui

Heb je een beetje zweverig idee bij Feng shui? Laat het los, want het kan je goed helpen. De Chinezen passen het niet voor niets al 6000 jaar toe. Wat is nu de ideale plek voor je bureau bijvoorbeeld? Volgens Feng shui moet je met je gezicht naar de deur zitten, met je rug bij voorkeur naar een muur en moet je bureau niet te dicht bij de deur staan. Zo zou je optimaal profiteren van de energiebanen.

 

Tip 5 | Veel licht

Wist je dat in een rood verlichte ruimte minder fouten worden gemaakt, en in een wit verlichte ruimte de meeste fouten? En wil je een brainstormsessie houden? Dim dan het licht. Zacht licht bevordert de creativiteit. Wil je dat rapport gaan typen of die cijfers analyseren? Alle lichten aan! Ja, dit zijn zomaar enkele resultaten uit een onderzoek van de afdeling Building Physics, Universiteit van Stuttgart. Overweeg ook LED verlichting. Hiermee kun je heel mooi met de kleurintensiteit variëren. En zorg in ieder geval voor zoveel mogelijk daglicht!

 

Tip 6 | Zit en sta-werkplek

Productiever worden: Staand werken is hip, maar niet voor niks

Zitten is het nieuwe roken. Dat stelt professor Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde aan het UMC Utrecht. Wie onvoldoende beweegt, wordt eerder ziek. Dus kom achter je bureau vandaan en wissel het eens af met een staand bureau. Staand werken maakt je productiever. Nu liggen vermoeide benen en een zere rug al snel op de loer, daarom is afwisseling juist goed. En je hebt tegenwoordig bureaus die je zowel in kan stellen voor zittend als staand werk.

 

Tip 7 | Opgeruimd staat netjes

Rommel maakt onrustig en leidt je af. Dus zorg voor een opgeruimd bureau en doe alles weg wat je niet nodig hebt. Gebruik postvakjes om documenten te ordenen, deel je lades overzichtelijk in. Er zijn tegenwoordig heel veel leuke bureauaccessoires die niet alleen handig zijn, maar er ook nog eens leuk uit zien. Twee vliegen in één klap.

 

Tip 8 | Aparte werkplek

Werken terwijl op de achtergrond de kinderen tv kijken en de hond blaft? Niet handig. Niet alleen klinkt het onprofessioneel als je telefoneert, je komt ook amper aan werken toe. Daarom, als je thuis werkt, zorg voor een eigen werkruimte ver weg van het huiselijke rumoer. Heb je geen aparte kamer, dan kan een kamerscherm ook uitkomst bieden. Spreek dan wel duidelijk af met je huisgenoten dat je even niet gestoord wilt worden.