Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100
Het Effectieve Werken

Gebruik kleine taken als jouw momentum

Momentum.. Wat is dat eigenlijk? Iedereen heeft in zekere zin momentum nodig. We noemen dit ook wel de ‘stuwkracht’ die nodig is om echt in beweging te komen. Je hebt het bijvoorbeeld nodig om je werkdag te starten op een goede manier. Als jij niet de nodige stuwkracht hebt om een begin te maken, dan begin je nooit. De vraag is natuurlijk waar jij jouw momentum vandaan haalt. Start jij met grote taken of kies je juist voor de kleinere taken? Het Effectieve Werken geeft je wat tips om optimaal te profiteren van jouw momentum.

 

Soms zorgen kleine taken voor het juiste momentum

We kennen het allemaal wel; er staat een taak op het takenlijstje vandaag waar je als een berg tegenop ziet. Je hebt echt wat aanmoediging nodig om eraan te beginnen en om niet terug te vallen in uitstelgedrag waar geen einde aan komt. Je moet zoeken naar jouw momentum. Misschien biedt een stevige kop koffie jou wel de nodige stuwkracht om aan de taak te beginnen. Voor de meeste mensen geldt dat het uitvoeren van kleinere taken zorgt voor het juiste momentum. Waarom? Omdat je dan toch al bezig bent. Dit is te vergelijken met het kwartiertje werken om productiviteit te vinden. Je moet eerst opstarten om er daarna goed van te kunnen profiteren.  

 

Zelfreflectie kan je verder helpen

Vind je het moeilijk om aan bepaalde taken te beginnen? Dan kan het goed zijn om eens aandacht te schenken aan zelfreflectie. Welk deel van jou, van wie jij bent, zorgt er nu precies voor dat jij die stuwkracht niet uit jezelf kunt halen? Hierbij is het belangrijk om er goed rekening mee te houden dat zelfreflectie niet hetzelfde is als zelfevaluatie. Wat precies het verschil is kun je zien in onderstaande video.

 

 

Kijk eens naar de prioriteitenmatrix

Het kan zijn dat jij je momentum niet kunt vinden door een verkeerde indeling van je takenlijst. Wanneer je kleine en eenvoudige taken eerst even doet, dan ben je lekker op gang en kun je je gaan focussen op de belangrijkere taken van de dag. Als je je takenlijstje op de juiste manier indeelt, dan zal je merken dat je van iedere taak de juiste stuwkracht krijgt om aan je volgende taak te beginnen. Dit is niet eenvoudig en het kost tijd om het aan te leren. Je kunt eens de prioriteitenmatrix bekijken om te zien in hoeverre jij al op het juiste spoor zit met het indelen van je taken. Heb je meer hulp nodig? Dan kun je gratis ons e-book downloaden. Hierin vind je nog veel interessante tips om aan de slag te gaan met het stellen van prioriteiten.

 

Time management en zelfreflectie

Time management gaat om het managen van je tijd. Zelfreflectie gaat om het managen van jezelf. Deze twee gaan goed samen. Als jij precies weet wie jij bent – en waarom dit zo is – dan kun je hier ook rekening mee houden als het om je time management gaat. Ook zelfevaluatie kan hierin een rol spelen. Je kunt deze drie factoren samennemen om eens te ontdekken met welke taak jij jezelf de nodige stukkracht geeft om aan die lastige taak te beginnen, bijvoorbeeld. Wat heb jij nodig om jou momentum te geven? Zo leer je jouw tijd optimaal in te delen met behulp van time management.

 

Volg een time management cursus

Time management leert je om je tijd optimaal in te delen. Een goede tijd- en takenindeling zorgt ervoor dat jij minder stress ervaart en meer vrije tijd geniet. Je kunt eens een time management cursus volgen om er goed mee aan de slag te gaan. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens contact met ons op.

Andere lazen ook

De 60 beste time management tips

17-07-2017

We hebben de 60 beste time management tips voor je verzameld. Tips voor op kantoor, thuis, je studie en drukbezette ouders.

Lees meer

Prioriteiten stellen in 2019!

4-04-2018

Prioriteiten stellen en realiseren gaat over je tijd goed benutten. Het lezen van deze blog is een waardevolle tijdsbesteding als de volgende opbrengsten jouw aanspreken.

Lees meer

Concentratieproblemen de baas - 15 praktische tips

18-03-2019

Last van concentratieproblemen? In deze blog lees je 15 nuttige tips voor een optimale concentratie als je werk daarom vraagt

Lees meer