Hoe kan ik mijn werkhouding verbeteren?
11 maart 2022
Met een slechte werkhouding kan er van alles met zowel je lichaam als geest gebeuren. Pijntjes, zere spieren of gewrichten, hoofdpijn, minder longinhoud, het kan allemaal gebeuren wanneer je een verkeerde werkhouding aanneemt. Een goede werkhouding is dus echt belangrijk. In deze blog geven we concrete tips over het verbeteren van je werkhouding en het hanteren van een goede ergonomische werkhouding.
De praktijk
Zomaar wat praktijkvoorbeelden:
- Je komt op je eerste werkdag en neemt plaats aan het bureau van je voorganger. Je installeert je laptop en bent er klaar voor. Waarschijnlijk is de werkplek nog ingericht op je voorganger. In hoeverre ga je direct aan de slag met je ideale werkhouding aan je bureau?
- 2 jaar lang corona maatregelen en thuiswerken. Na de eerste maanden voel je toch je rug en spieren en besluit om een stoel van je werk op te halen. Of je zit thuis aan de keukentafel te werken.
- Je maakt vele kilometers in je auto. De stoel zakt al wat door. Je voelt al behoorlijk je rug en denkt er aan toch maar eens in actie te komen.
In de praktijk zien we vaak dat de werkhouding, en daarmee vaak een foute werkhouding, als laatste op de prioriteitenlijst komt. Pas wanneer je de spieren voelt of bijvoorbeeld je nek omdat je bureau veel te hoog staat, kom je in actie. De juiste houding is niet alleen goed voor je gezondheid, het verhoogt ook nog eens je productiviteit.
De tips
Tip 1 | Varieer in houding
Uren achter elkaar zitten of staan in dezelfde pose is niet echt gezond. Je voelt en merkt dit ook wel in de praktijk. Bij het opstaan voel je wat stijf aan bijvoorbeeld. Varieer daarom regelmatig van houding. Ga regelmatig staan of beweeg even.
Tip 2 | Neem een in hoogte verstelbaar bureau
Het is een investering, maar vooral heel nuttig voor mensen die heel veel zittend werk doen. Met een bureau dat kan variëren in hoogte waardoor je ook staand kan werken verbeter je enorm je houding. Het is echt ergonomisch en de productiviteit stijgt. Het werkt ook nog eens veel prettiger. Je bent vaak moe, uitgeblust, opgebrand en hebt weinig energie. In het weekend laad je weer prima op, maar door de week merk je dat je gaandeweg de week weer een energielek krijgt. Op dat moment beheerst je werk te veel je leven en kost het meer energie dan het oplevert.
Tip 3 | Neem regelmatig afstand van je laptop of PC
We kijken gemiddeld 12 tot 17 uren per dag op een beeldscherm. Je halve leven en meer beleef je dus achter een beeldscherm. Ons brein heeft dimensie van ruimte nodig. Neem daarom regelmatig een korte pauze en kijk bijvoorbeeld even naar buiten of om je heen. Gun je brein ruimte en je voelt je een stuk beter.
Tip 4 | Beweeg zoveel je kan
Werk je in een gebouw met meerdere verdiepingen? Neem dan vooral de trap en niet de lift. En het liefst ook naar de bovenste etage. Even uithijgen en je krijgt er energie van. Staand bellen, of lopend kan ook of al wandelend een luister meeting bijwonen. Allemaal erg handig en erg goed voor je werkhouding en beweging.
Tip 5 | Doe simpele oefeningen tijdens je werk
Wanneer je koffie haalt kun je wel even op 1 been balanceren. Wanneer je naar de andere kant van het gebouw moet, loop dan in vlot tempo. Rek even je spieren op, werkt goed.
Tip 6 | Zorg voor voldoende licht
Lichtinval en voldoende licht zorgen voor meer rust tijdens je werk. Teveel scherm licht werkt weer averechts. Steeds meer mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun Microsoft office programma’s bijvoorbeeld in een donkergrijs of zwart tint te laten verschijnen. Dit kun je doen door in een office programma naar bestand te gaan, klik dan op algemeen. En in het rechterrijtje vind je het kopje “office thema” deze kun je wijzigen naar donkergrijs of zwart. Dit geeft vooral veel rust aan je ogen.
Tip 7 | staand vergaderen
Ga eens staand een vergadering organiseren. Vaak duren de meetings dan korter en zijn meer effectief. Niet lekker onderuitgezakt met je smartphone in de hand, maar scherp, staand meedoen.
Tip 8 | Bel met een oortje
Naast staand bellen, is het raadzaam om te bellen met een oortje in. Dan heb je beide handen vrij om iets te doen en je hebt geen verkrampte houding tijdens het bellen. Hoe vaak zien we mensen met een telefoon aan het oor, het hoofd schuin en bijvoorbeeld iets mee typen. Niet echt wenselijk voor je houding. Koop een bluetooth oortje en merk het verschil. 2e voordeel is dat er dan meer bewegingsvrijheid is waardoor je veel beter de aandacht bij het gesprek kunt houden.
Conclusie
Vaak grijpen we pas in wanneer het te laat is, of wanneer je iets voelt. Effectief werken is proactief werken. Dingen voor zijn, werken vanuit autonomie, eigen kracht en regie. Ook met werkhouding kun je dit dus inzetten. Let op de stand van je bureau, op de hoogte van je laptop, de kleuren, de schermtijd en naast fijner werken ben je ook nog eens productiever.
Veel plezier met toepassen in de praktijk