Kun jij je werk loslaten? Of niet?

03 oktober 2016

Time out voor de beste time management

 

Even een paar mailtjes op zondag versturen. Alvast voorbereiden op de verkoopvergadering en als we dan toch bezig zijn, kan dat ene verslag er ook nog wel bij. Voor veel mensen is doorwerken in het weekend een gewoonte geworden. Werk en privé gescheiden houden? Heel veel mensen lukt dat gewoonweg niet. Wist je dat in de Verenigde Staten meer dan 1 op de 3 mensen minstens één dag in het weekend doorwerkt? In Nederland zijn hierover nog geen cijfers bekend.

 

Wel bekend, uit jarenlang onderzoek, is dat veelvuldig overwerken en doorwerken in het weekend slecht kan zijn voor je gezondheid, je relatie en productiviteit. Uiteindelijk kun je er zelfs depressief worden of een hartaanval van krijgen. Dit alles met de nadruk op kan. Want er zijn mensen die zo gepassioneerd zijn, dat ze werk niet als werk zien en dus vrolijk doorgaan en de werkweek vol energie starten.

 

Waarom zij wel? Terwijl een ander er juist gestrest en overwerkt van raakt?

Uit onderzoek blijkt dat dit te maken heeft met jou als persoon: ben je vooral een optimist of zie je eerder het negatieve in van iets?

 

Psychologe Jennifer Ragsdale, Universiteit van Tulsa, Oklahoma, onderzocht dit. Het bleek dat een positieve of negatieve houding grote invloed heeft hoe je reageert op stress en hiermee omgaat. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen: een pessimist kan werkdruk moeilijker van zich afzetten en ervaart eerder stress en vermoeidheid. Het zijn vaak echte workaholics, want ze denken werkstress tegen te gaan door in het weekend ook te werken. Dit heeft echter juist een averechts effect. Meer werk zorgt bij pessimisten voor nog meer stress en meer negatieve gevoelens.

 

Hoe word je stress de baas?
Maak het niet te moeilijk voor jezelf. De volgende 2 tips dragen bij aan meer inzicht. En resulteren direct in minder stress. Hoe simpel ze ook zijn ☺

Tip 1: Waar krijg je stress van?

Het is belangrijk dat je weet waar jij gestrest van raakt? Is het de hoeveelheid werk? Heb je vaak te maken met deadlines? Of wordt je juist tureluurs van collega’s die je van je werk houden? Dan is het goed om duidelijke afspraken te maken met je collega’s of een ruimte waar je rustig kan werken. Als je weet wat jouw stressfactoren zijn, kun je actie ondernemen. Breng ze eens in kaart ... En brainstorm met collega’s, vrienden of je leidinggevende over oplossingen.

 

Tip 2: Time out, a.u.b.

 

Het effectieve werken adviseert een time out

 

Je bent productiever als je regelmatig rust neemt. Dat is wetenschappelijk bewezen. Wees je daar bewust van. Door het werk te onderbreken met ontspanning en totaal andere activiteiten, laad je je batterij weer op. En een uitgeruste geest en lichaam maakt je een veel leuker en prettiger persoon. Thuis en op je werk. Maak een kleine wandeling, google afbeeldingen van de mooiste plekken op aarde of verras je moeder met een onverwacht telefoontje. Doe dat wat jou een goed gevoel bezorgd.