Hoe kun je effectief remote werken?

24 mei 2023

Remote werken is niets anders dan werken op afstand. De Engelse term klinkt blijkbaar iets aantrekkelijker. Vaak wordt gedacht aan thuiswerken, maar dit kan natuurlijk ook op een tijdelijke werkplek, een kroeg of tijdens de vakantie. Deze blog gaat dieper in op het fenomeen remote werken en uiteraard krijg je ook concrete tips om nog beter op afstand te kunnen werken.

Wat is remote werken?

Door de komst van internet is met name remote werken ontstaan. Het wordt steeds makkelijker om overal ter wereld een werkplek in te richten en aan de slag te gaan. Vroeger was het nodig om fysiek aanwezig te zijn omdat er gewerkt werd met terminals (wie kent ze nog) of een centraal computersysteem. Ook overleggen, even snel een vraag stellen of een taak overnemen gaan nu prima op afstand.

Wat is het verschil tussen remote werken en hybride werken?

Remote werken is volledig op afstand en hybride werken is een tussenvorm waarbij je deels op kantoor werkt en deels op afstand. Met name de corona maatregelen lieten zien dat volledig op afstand werken ten koste ging van de kwaliteit van werken. Fysiek contact met collega's, de gezelligheid en energie verdwenen. De hele dag achter een beeldscherm kwam niet ten goede aan het werkplezier en digitaal zijn we nog niet zo ver dat het de fysieke omgeving volledig overneemt, en wellicht komt het ook nooit zover.

Door hybride werken zoeken organisaties naar een goede balans tussen collegialiteit en effectiviteit. Bijvoorbeeld door fysiek te vergaderen op locatie en de uitvoer van werkzaamheden op afstand.

Wat zijn de voordelen van remote werken voor de werknemers?

Remote werken kent vele voordelen:

  • Je kunt je eigen werkplek en tijd bepalen waardoor je veel vrijer bent in je keuzes.
  • Geen vragende en storende collega’s zodat je beter kan focussen
  • Betere balans tussen privé en werk omdat je enorm bespaart op reistijd en fileleed
  • Je werkt effectiever omdat mogelijke afleidingen beperkter zijn

 

Wat zijn de voordelen van remote werken voor de werkgevers?

De voordelen voor werkgevers kunnen zijn:

  • Besparing op kosten voor huisvesting
  • Meer effectiviteit per werknemer
  • Betere, soms gedwongen, focus op resultaten omdat werknemers minder gecontroleerd kunnen worden

 

Wat zijn de nadelen van remote werken voor de werknemers?

Door remote werken ga je collegae missen waardoor eenzaamheid kan ontstaan. Ook komt het voor dat mensen zich schuldig gaan voelen omdat ze bijvoorbeeld pauze nemen of even niet aan het werk zijn.
Een ander nadeel is dat over het algemeen de schermtijd toeneemt, en dit is minder goed voor de werking van je brein.

Wat zijn de nadelen van remote werken voor de werkgevers?

Voor werkgevers is het grootste nadeel dat een deel van de controle wegvalt. Je kunt immers niet meer even kijken of iemand wel aan het werk is. Regelmatig wordt er nog software besteld om thuiswerken te kunnen controleren bijvoorbeeld. Uiteraard werkt dit niet, maar wordt wel gezien als nadeel. Ook wordt het gebrek aan teamvorming gezien als nadeel. Via een beeldscherm en de telefoon werkt toch anders dan live.

Tips om effectief remote te werken voor werknemers

Tip 1 | Bepaal wat je per dag wilt opleveren

Bepaal aan het einde van elke werkdag wat je die dag erna wilt gaan opleveren. Dus niet wat je wil gaan doen, maar welk resultaat moet je die dag opleveren. Dit geeft veel voldoening en richting aan je werkdag.

Tip 2 | Hanteer een goed werkritme

Plan voor jezelf een soort ideale dag of week. Hoeveel pauze, welke werk blokken, beslismomenten, meetings etc. Zodat je vooraf een heldere indeling hebt. Dit geeft rust en hierdoor is remote werken ook echt werk, en hou je het beter gescheiden met je privé. Ook bewegen, wandelen en af en toe staan helpt enorm bij het verbeteren van je werkritme, en zorg ook nog eens voor extra effectiviteit.

Tip 3 | Zorg voor een prettige werkplek

Een goede bureaustoel, een zit/sta bureau en extra beeldscherm zijn een eenmalige investering die zichzelf snel terugverdient.  

Tip 4 | Zorg voor goede digitale middelen

Op de juiste manier opslaan van gegevens, een goede laptop en veilig werken is essentieel voor afstand werken.

 

Tips voor werkgevers om de werknemers zo effectief mogelijk te laten werken

Tip 1 | stop met controleren en sturen en geef richting

Wanneer medewerkers weten wat ze moeten opleveren en je hebt samen afgesproken hoe ze dit gaan bewerkstelligen, dan kun je vaak de inhoud loslaten. Kijken of iemand wel achter de laptop zit voegt niets toe aan het resultaat. In onze dagelijks praktijk maken we nog steeds mee dat medewerkers worden afgerekend op werktijden, aanwezigheid en zichtbaar aan het werk zijn. Op afstand, en overigens ook op kantoor, werkt dit niet. Duidelijke taken vanuit resultaat beschreven gaan helpen om tijd en plaatsonafhankelijk werken te optimaliseren. En het is nog veel leuker ook.

Tip 2 | Zorg voor een goede werkplek

Zorg dat mensen goed ondersteund worden bij het afstand werken. De juiste IT middelen, waaronder goede software en een degelijke laptop, maar ook een handig bureau en stoel.

Tip 3 | Kies samen voor de juiste balans

Remote werken en hybride werken zijn niet meer weg te denken. Dus mensen verplichten om op het werk te komen, zal hooguit tijdelijk werken. Kies samen voor de juiste balans en ben altijd helder in resultaten die je van elkaar verwacht.

Samenvatting

De wereld verandert, met name door de verregaande digitalisering. Mensen veranderen niet, maar passen zich wel snel aan. Tegenhouden van remote werken heeft geen zin maar samen kijken naar oplossingen zodat beide partijen nog effectiever worden, heeft veel zin. Niet alle veranderingen zijn goed, maar we kunnen wel het goede uit elke verandering halen.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek