Maar wat wil jij?

02 februari 2021

Januari 2021 is een goede maand. Natuurlijk we leven in een bijzondere en minder gemakkelijke tijd. Met ons bedrijf Het Effectieve Werken gaat het mooi. De aanvragen voor een training timemanagement blijven binnen komen. Wat opvalt is dat er vooral veel vraag is naar trainingen waarbij we deelnemers ook praktisch ondersteunen bij energiek en vitaal thuiswerken.

Onze blog van deze week heeft de titel… Maar wat wil jij ?

Het valt me op in de training en workshop vitaal en energie thuis werken. Steeds meer deelnemers ervaren weinig tot geen gevoel van autonomie. Nauwelijks tot geen gevoel van grip. Geen grip op het werk, geen grip thuis. Zeker nu met het vele thuiswerken, neemt het aantal kenniswerkers dat het gevoel heeft volledig geleefd te worden sterk toe. De rek lijkt er bij10-20% van onze deelnemers echt uit. Stress, zelfs tot tranen toe. Wat wil je ook. Ze staan soms de hele dag aan. Van ’s morgensvroeg tot ’s avond laat achter de laptop.  En geen idee hoe dit ritme te veranderen.  

Grip verliezen en overzicht verliezen gaat vaak langzaam. En stapje bij beetje. In het begin merk je het nauwelijks. Het wordt steeds een beetje slechter. Alles lijkt je meer tijd te kosten. En je begint je daarover een beetje schuldig te voelen. Het beroerde van dit onnodig schuldig voelen, is dat je de situatie zelfstandig wilt oplossen. De intentie is prima. Maar dit blijkt in de praktijk toch vaak lastiger dan gedacht. En je schuldgevoel neemt meer en meer toe. Zo beland je als je niet uitkijkt in een spiraal naar beneden. Zeker bij volledig thuis werken loop je een groter risico dat de frustraties toenemen en je jezelf eenzaam gaat voelen. Je probeert zoveel mogelijk uren te maken en alle vragen van collega’s via mail en app te beantwoorden. En op een dag zie je vooral nog problemen en moeilijkheden. Kom daar maar eens uit!

Ook samenwerken met collega’s wordt  nu met thuiswerken als lastiger ervaren. “Als ik een vraag heb of even iets wil overleggen, loop ik normaal even naar m’n collega. Nu niet!” “En we hangen van online vergaderingen aan elkaar. Kom nauwelijks aan m’n reguliere werk toe!” 

Herkenbaar voor jou? Of herken je dit bij een collega van je of je partner, vriend of kennis ?

Lees dan verder.  In deze blog deel ik graag 3 praktische tips én 1 oproep!

Tip 1 - Stel jezelf steeds vraag …. Maar wat wil ik zelf?

Het mantra van effectief werken: ik kies, ik beslis ik heb de regie én ook al ben ik dat gevoel soms kwijt…ik heb altijd invloed…ik heb altijd invloed! Grip ga je niet krijgen . Grip pak je stap voor stap terug of je pakt het niet. Jouw omgeving wil over het algemeen graag de status quo behouden. Meer dan eens komt het voor dat een deelnemer van de training timemanagement experimenteert in de praktijk. En tegen een reactie op loopt. Oh ja is waar ook … jij hebt een training timemanagement gedaan pffff.

Stel jezelf steeds  de vraag …maar wat wil ik graag? Wat wil ik zelf?

Mensen vinden dit vaak zo’n lastige vraag om  te beantwoorden.

Vorige week leer ik Stefan kennen.  Een leuke krachtige jonge kerel. Ict specialist bij een grote gemeente. Onze dialoog

“Rob Ik kom niet of nauwelijks toe aan mijn Grid werk (concentratie taken)”

“Wat zou je graag willen?”

“Weet ik niet maar ik krijg veel vragen van collega’s en ik help ze graag verder”

“Wat zou je graag willen ? Wat zou een eerste stap kunnen zijn?”

“Poeh lastig ..ik wil niet alles door elkaar doen”

“Nu geef je aan wat je niet wilt.  Wat wil je wel graag?”

“Ja iets van een halve dag per week voor “Grid’ werk?”

“ Je stelt als vraag…. Een halve dag wil je? Heb je daar genoeg aan ? “

“ Doe maar 2 halve dagen per week. Dat zou goed zijn”

“Ok wanneer dus welke halve dagen ? Op welke dagen?”

“Maakt niet uit”

“Kies anders krijg je kapseltje, een huisje, een autootje. Kies!”

“ Ok graag de maandagmiddag en de donderdagochtend. Fijn voor mij en ook het handigst voor het team”

Zo als in deze dialoog gaat het vaak. Je weet wel waar je tegenaan loopt. Ook weet je wel waar je vanaf wil of minder van wil. Maar de vraag…wat wil ik zelf? Hoe ziet dat eruit? Is eruggg lastig! Het lijkt wel of veel kenniswerkers niet meer durven te wensen.

Stephan Covey benoemt het in één van z’n 7 principes. Begin met het doel voor ogen. Hoe meer details je ziet. Hoe gemakkelijker je er naar toe beweegt. Probeer hierin zo specifiek en concreet mogelijk te zijn.  

Dus loop je tegen zaken aan en gaat het op je werk of prive niet zoals je wil. Stel je zelf steeds de vraag… wat wil ik zelf? Wat is mijn wens? Wat wil ik bereiken? Hoe ziet het resultaat eruit? Wat is een mooie eerste stap? Hoe ziet die stap er concreet uit?

Tip 2 Vertrek in alles vanuit resultaat

Vertrek in alles vanuit resultaat. Wat wordt hiermee bedoeld? Laten we daarvoor nog even naar Stefan gaan. De jonge ICT-er werkzaam bij een grote gemeente. En deelnemer aan de training timemanagement. Hij wil graag maandagochtend en donderdagmiddag aan concentratietaken werken. Na onze dialoog samen, zegt Stefan…mooi in theorie maar de praktijk is anders.

“ Stefan maar je wilt het wel graag?”

“ Ja dat wel”

“ Stel dat je de maandag en donderdag zo zou inrichten…wat levert jou dat op?”

“Tijd, meer voortgang bij dit soort projecten en taken en een beter gevoel”

“ Dat klinkt goed” “En wat levert het jouw team op?”

“ Onze interne klanten zijn sneller geholpen, meer grip op onze workload en Stefan in the flow, ”

“ Dat klinkt goed” Is dat theorie of geloof je dat echt?

“ Ja dat geloof ik wel echt ”

Vertrek in alles vanuit resultaat. Het grappige is dat de teamleider van Stefan ook deel neemt aan de online training. Ik vraag hem..

Hoe belangrijk is het dat jullie interne klanten zich goed en snel geholpen voelen?

“ Heel belangrijk”

“ Hoe belangrijk vind jij het dat jullie team grip op de workload heeft?”

“ Poeh dat zou mooi zijn en he Rob …Stefan kan gewoon maandagmiddag en donderdagochtend aan slag met “Grid”. Goed idee…als ik dat eerder had geweten”

Mooi he!

Vertrekken vanuit resultaat en vanuit gezamenlijk belang geeft richting en een positieve lading. Nog een praktijk voorbeeld uit een workshop timemanagement.

Een deelnemer, een juriste, geeft aan dat ze heeft geprobeerd om een eigen kantoor te regelen. Ze wordt veel afgeleid bij stukken lezen en adviezen schrijven.

 “Op de tweede verdieping bij ons staat nog een kantoor leeg”. “Ik heb vorige week om dat kantoor gevraagd maar ze hebben er andere bedoelingen mee. Helaas. Dus dat gaat niet door!”

In deze casus vertrekt de deelnemer vanuit de inhoud. Ze vraagt om het kantoor op de tweede verdieping. En daar hebben ze andere bedoelingen mee. Ze is trots op haar assertiviteit maar teleurgesteld in de uitkomst.

Vertrek in alles vanuit resultaat betekent dat je ook ieder gesprek letterlijk start vanuit het resultaat. In dit geval geeft de juriste aan dat een eigen plek veel betekent. Ze leest stukken veel sneller. Ze schrijft sneller, juridisch betere adviezen. En maakt minder overuren. Hierdoor ervaart ze minder stress en minder schuldgevoel naar haar jonge gezin.

Ik adviseer haar nogmaals met haar leidinggevende in gesprek te gaan. Start het gesprek vanuit resultaat en zoek naar gezamenlijk belang.

“ Hoe belangrijk zijn juridisch goed doordachte adviezen zonder fouten?”

“ Echt belangrijk”

“ Hoe mooi zou het zijn dat deze adviezen in veel minder tijd gemaakt worden”

“ Dat zou niet verkeerd zijn”

“ Fijn zo dan zitten we hierin op dezelfde lijn”

“ Wat ik heel graag wil is een rustige werkplek voor het lezen van stukken en schrijven van adviezen” Minder afleiding , meer focus, betere kwaliteit “Wat is er mogelijk?”

Wedden dat je gesprek dan anders verloopt. De juriste is na de workshop het gesprek nogmaals aangegaan. Ze heeft geen kantoor gekregen maar wel is er een werkruimte gerealiseerd in een ander (leegstaand) gebouw, eigendom van het bedrijf. Juristen die rustig willen werken kunnen daar gebruik van maken.

Start in alles vanuit resultaat….welk resultaat wil jij graag? wat wil jij?

Tip 3 Experimenteer met kleine stappen.

Timemanagement en effectief werken is zelfmanagement. Zelfmanagement is gedrag. Wil je iets veranderen? Dan vraagt dit gedragsverandering. Gedrag veranderen is soms lastig en vraagt om een plannetje. Tip: experimenteer met zichtbaar gedrag en met kleine stappen. Zeker bij thuiswerken is het goed om ook eens te kijken naar je routines. Neem je voldoende kleine pauzes. Neem je iedere dag een lunchbreak en ga je dan naar buiten? En rond je aan het einde van de dag ook goed af?  Zo ja kies dan iets anders waar jij een stap in wilt zetten. Zo niet kies dan een ander experimenten. Een experiment is een 100% concrete actie.

Vaker een lunchpauze nemen is een ambitie. Een gezond en goed idee.

Komende dinsdag neem ik een lunchpauze van 12.00 – 12.45 uur en wandel ik 2 km is een experiment.

Gedrag veranderen werkt net als conditie opbouwen. Bouw op in kleine stappen. Neem je zelf minder voor én maak dat waar. Merk je resultaat en begin je er lol in te krijgen dan bouw je vanzelf uit.

Waar ga jij mee experimenteren …Wat wil jij?

ACTIE VEREIST – OPROEP aan alle lezers

Eenzaamheid is een groot probleem. Meer kenniswerkers dan je zou denken voelen zich eenzaam, echt heel eenzaam. Wij worden momenteel veel met dit probleem geconfronteerd. Je kunt je voorstellen dat voor alleenstaanden het werk belangrijk is voor de sociale contacten. Nu er veel wordt thuis gewerkt vallen deze contacten tijdelijk weg. De impact hiervan is groot.

Enkele weken geleden maak ik een domme fout in een training. In het doelenrondje geeft een vrouw aan dat ze haar collega’s mist en dat het erg stil is thuis. Ik reageer met dat kan ik me voorstellen. Maar ook …. ik zou af en toe wel eens met je willen ruilen. Die laatste opmerking is niet handig. De vrouw reageert rustig op een warme wijze. Rob, ik meen het echt heel serieus. Ik voel me eenzaam zegt ze met zachte stem.

Ook kom ik erachter dat er veel gevoel eenzaamheid heerst bij mensen die een gezin hebben. Rob ik heb een leuk gezin met veel afleiding. Maar in mijn werk en tijdens mijn werk voel ik me echt eenzaam. Collega’s zie ik en spreek ik nauwelijks. En als ik ze spreek is het tijdens inhoudelijke overleggen. Even een praatje, een vraag stellen of samen naar iets kijken, heb ik nu niet.

Oproep

Ik wil je vragen om eens stil te staan bij jouw collega’s. Bel deze week eens een collega. Wellicht een collega die iets verder van je af staat. En vraag eens hoe het ermee gaat? Gewoon een gesprekje. Vanuit oprechte persoonlijke interesse. En vraag daarbij ook hoe het thuis werken bevalt. Wat gaat goed? Wat mis jij vooral in deze periode?

Ook vraag ik je mijn oproep te delen met je collega’s. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

En weet je …jouw telefoontje wordt natuurlijk gewaardeerd. Als we allemaal 1 collega bellen maken we samen het verschil.

 En bedenk……. Wat zou ik willen?

Fijne werkweek

 

 

 

Rob Pijlman

Ondernemer en trainer

Rob is een persoonlijkheid die op geheel eigen wijze anderen (en mij) spiegelt, confronteert, motiveert, inspireert en aanzet om jezelf echt te zien en positief te verbeteren. De wijze waarop Rob dat doet in zijn trainingen is vanuit zijn hart. Dat merk je, dat voel je en dat raakt je doordat zijn inzichten vaak treffend zijn. In trainingen zet hij jou in je kracht waardoor jij groeit in effectiviteit!

Lees meer over Rob Pijlman