Perfectionisme in Corona-tijd
25 maart 2020
Een tijd geleden schreef ik een uitgebreide blog over perfectionisme. Deze blog gaat specifieker over perfectionisme in deze tijd van onzekerheid. He obsessieve verlangen om iets perfect te doen heeft voor een groot deel te maken met helderheid en duidelijkheid. En in deze tijd is niets duidelijk.
Hoe moet je dan omgaan met perfectionisme juist in deze onzekere tijd?
De deskundigen over Corona
Een voorzichtige eerste conclusie: Ze hebben geen idee! Klinkt wat vreemd, echter elke week of elke dag komt er een nieuw inzicht, een nieuw idee, een nieuw rapport en voortschrijdende inzichten. De wetenschap loopt daardoor telkens 1 stap achter bij het virus. Luister naar de virologen 2 weken geleden, en beluister ze nu. Het verhaal is wezenlijk anders, simpelweg omdat ze het niet weten. En hoe groter het ego, hoe meer de wetenschapper de waarheid lijkt te verkondigen. Alleen die waarheid is er nu even niet!
En worden dan de juiste besluiten genomen? Ook hier weer, we weten het niet. Wat we wel weten is dat iedereen zijn best doet en dat er nu mensen zijn die keuzes maken. Dat is onvermijdelijk in een samenleving. En zo lang je van die samenleving deel uitmaakt heb je geen andere keuze dan je eraan te houden.
Die onduidelijkheid is voor iedereen lastig, echter voor perfectionisten wellicht nog meer beangstigend. De structuur is weg, de zekerheid is weg en daarmee is het perfecte plaatje weg.
Hier zijn de tips hoe om te gaan met perfectionisme in coronatijd
Tip 1 | Tel je zekerheden
Veel is nu onzeker. Maar wat is er wel zeker in deze tijd? Heb je nog werk? Heb je een fijn gezin? Een eigen huis? Een inkomen? Familie? Vrienden? Ben je gezond? Sta minimaal 1 keer per dag stil bij je zekerheden en geniet van het moment.
Tip 2 | Leg de lat lager voor jezelf
Gun je zelf in deze tijd iets lager liggende doelen. Stel je hebt kleine kinderen en je bent nu gedwongen om thuis te werken, kies dan voor bijvoorbeeld andere werktijden, minder uren en een doel dat makkelijker te halen is.
Tip 3 | Stem je doelen af met de werkgever
Stem, juist in deze tijd week- of dag-doelen af die prima te realiseren zijn in jouw situatie. Bespreek die situatie en overleg samen de haalbaarheid en impact. Dit geeft veel rust.
Tip 4 | Verschuif je lange termijnplanning
Verschuif je lange termijn doelen of planning naar korte, meetbare en haalbare doelen. Het liefst in een week of zelfs opgeknipt in een dag. Dit geeft rust en overzicht.
Tip 5 | Kijk maximaal 1 x per dag naar nieuwsberichten
Slechte berichten zijn veel interessanter om weer te geven dan mooie en leuke berichten. De media leeft van slecht nieuws en zal dit dan ook altijd verspreiden. Moord en doodslag verkoopt beter dan leven en welzijn. Elke slecht nieuws boodschap wordt per uur meer dan 30 keer herhaald in een andere vorm.
Voorbeeld:
De meeste mensen in Nederland hielden zich keurig aan de 1,5 meter afstand regel. Er waren geen files, dorpen en steden waren leeg en mensen hielden keurig afstand. Op een paar stranden en in bossen werd de regel overtreden. Welk nieuws werd meer gedeeld, het succes van de saamhorigheid in de samenleving? Of het feit dat mensen met zijn allen het strand opgingen? Per uur kwam deze boodschap 30 keer en vaker terug
Kijkend en luisterend naar nieuwsberichten betekent dat je dus per uur minimaal 30 keer wordt blootgesteld om slecht nieuws. Voegt het iets toe aan je welzijn? Voegt het iets toe aan je onzekerheid? Helpt het je van je angst af te komen? Integendeel, het voedt angst!
Kijk dus maximaal 1 keer per dag naar het nieuws zodat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en geniet voor de rest van de dag van je zekerheden.
Tip 6 | Kijk elke dag terug
Kijk aan het einde van de dag eens terug. Wat heb je bereikt die dag? Welk kleine succesje heb je behaald. Wat heb je concreet afgerond? En waar ga je morgen mee starten? Dit geeft duidelijkheid over het behaalde en wat je nog wil behalen.
Tip 7 | relativeer zo vaak je kan
Probeer eens zo vaak je kan te relativeren. De gedachte aan iets wat kan komen is veel erger dan de daadwerkelijke komst. Ben je nu nog gezond? Geniet ervan! Hoeveel mensen overlijden jaarlijks aan de griep? Let eens op de positieve ontwikkelingen in bijvoorbeeld China? Dit zijn slechts voorbeelden. Relativeren helpt!
Tip 8 | Maak een dag ritme
Stel je werkt nu thuis, maak dan zoveel mogelijk een dag ritme. Deel je dag in blokken en hou je zoveel mogelijk vast aan een vast ritme. Vaste pauzes, wandel momenten, werkblokken en focusblokken.
Tip 9 | Plan Video momenten met collegae
Plan dagelijks een video moment met een collega (indien aanwezig). Bespreek je dag en wat je zoal bezighoudt. Dit levert vaak ontspannende inzichten op die je laten relativeren. In de basis zijn we sociale wezens, contact met anderen geeft een goed gevoel.
Tip 10 | Een piekerkwartier of denkmoment
Gun je zelf 1 keer per dag een moment waarop je denkt aan iets dat je zorgen baart, dat je bezighoudt, waar je veel mee bezig bent of wat je afleidt. Uit onderzoek is gebleken dat een ingepland pieker kwartier je direct helpt met het verminderen van de zorg.
Wanneer je bijvoorbeeld angst voelt of paniek over het verloop van de crisis of hoe het straks verder gaat? Plan dan een moment waarop je er voor jezelf aan mag denken. De kans is erg groot dat het je de rest van de dag minder bezighoudt.
Samen met de eerdere grote blog over omgaan met perfectionisme in het dagelijkse leven hoop ik hiermee een kleine bijdrage te hebben geleverd aan de mensen die “last” ervaren door perfectionisme.
Heel veel succes de komende tijd en een oud gezegde leeft zeker in deze tijd nog steeds: Na regen komt……?