Productiviteittips van miljardairs

10 september 2018

Miljardair worden doe je niet vanzelf, meestal niet tenminste. Een fors deel van de miljardairs heeft hard gewerkt om die dikke bankrekening op te bouwen. Volgens velen van hen is productiviteit één van de belangrijkste sleutels tot succes. De internationale miljardairs delen dan ook graag hun productiviteittips. Warren Buffet, die in onderstaande video uitlegt hoe je van 114 dollar 400.000 dollar had kunnen maken, is een van de rijkste mannen van het laatste decennium. Hij, en andere miljardairs, hebben meerdere productiviteittips gedeeld met het publiek. Het Effectieve Werken deelt enkele van deze tips met jou.

 

 

1. Elimineer vergadertijd

We noemden hem al even; Warren Buffet. Hij heeft meerdere malen de tip gegeven om persoonlijke vergaderingen volledig te schrappen. Miljardairs Steve Jobs, Jack Dorsey en Mark Cuban hebben deze uitspraak ook meerdere malen gedaan. Zo zei Mark Cuban: ‘Doe nooit vergaderingen, tenzij iemand een cheque aan het uitschrijven is’. Veel vergaderingen zijn een makkelijke manier om tijd te verspillen. Wanneer je elk personeelslid 50 euro per uur betaalt en er komen 10 personen voor een uur naar een nutteloze vergadering, dan kost de vergadering je dus 500 euro en je eindigt met niets.

 

2. Start je dag met je belangrijkste taak

Veel mensen leiden de dag niet, maar laten de dag hen leiden. Zij openen in de morgen hun mailbox en laten de taken met een lage prioriteit de boel overnemen. Nathan Blecharczyk, miljardair en medeoprichter van Airbnb, geeft aan dat je dat dag altijd moet starten met de belangrijkste taak, zodat je zeker weet dat je die afrondt. Open daarna pas de mail, zodat je niet door onbelangrijke zaken wordt afgeleid voordat je aan die belangrijke taak begint. Zorg dat je prioriteiten goed liggen en dat je alle taken op de juiste volgorde uitvoert.

 

3. Ga niet multitasken

Miljardair Mike Cannon-Brookes gaf een kort advies: ‘Doe één ding tegelijk. Stop met multitasking!’ Hij vertelt dat hij is opgegroeid met multitasking en dat hij altijd erg trots was op het feit dat hij zo veel dingen tegelijk kon. Later deed hij eens onderzoek naar multitasking en kwam uit bij een onderzoek van een Amerikaanse organisatie. De American Psychological Association ontdekte dat taakwisseling bij multitasking kan leiden tot een afname van de productiviteit met 40%. Multitasking werd direct afgeschaft door Mike en zijn vermogen groeide extreem.

 

4. Stel themadagen vast

De jongste miljardair in geschiedenis en 1 van de oprichters van van Facebook en Asana, Dustin Moskovitz, zei: ‘Heb een themadag van de week waarop u geen vergaderingen heeft. Deze dag geeft aan dat het geen onderbrekingen toestaat. Op deze dag richt u zich op individueel werk.’ Bij Asana hebben ze No Meeting Wednesday's. Miljardair Jack Dorsey, van Twitter en Square, heeft ook themadagen. Jack werkt, net als Elon Musk, 80 uur per week, 40 bij elk bedrijf. Techonomy interviewde hem in 2011 en hij gaf aan dat hij gebruik maakt van themadagen, waardoor hij erg gedisciplineerd en veel productiever is geworden.

 

5. Schrijf dingen op

De Griekse miljardair Aristotle Onassis geeft het advies om zaken op te schrijven. Hij noemt het zijn ‘Million Dollar-lesson die ze niet op een business-school geven'. Hij raadt iedereen aan om informatie, interessante feiten over mensen die je hebt ontmoet en belangrijke ideeën op te schrijven. Ook benoemt hij het takenlijstje. Hij zegt dat als je dingen opschrijft, je eerder geneigd bent om die dingen te doen. Als je het niet doet, dan vergeet je het. Meer miljardairs raden aan om te werken met takenlijsten en notities, waaronder Richard Branson, Bill Gates, Napoleon Hill en Brian Tracy.

Tip:

 

Word productiever!

Wie niet productief is zal nooit miljardair worden. Dit betekent natuurlijk niet dat je per definitie wel miljardair wordt als je optimaal productief wordt. Wel ben je natuurlijk succesvoller en ervaar je minder stress. Het is om meerdere redenen zeker de moeite waard om je productiviteit een boost te geven. Maak gebruik van de productiviteittips en volg eens een time management cursus. Zo word je eenvoudig productiever. Natuurlijk kun je altijd contact opnemen voor meer informatie. Wij vertellen je graag meer.