Uitstelgedrag – 4 tips om er vanaf te komen

27 november 2013

Stel je weleens taken uit die je eigenlijk wilt of moet doen en waarbij je weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is? En leidt dat soms tot moeilijkheden of extra stress?

In dit blog heeft Het Effectieve Werken maar liefst 4 technieken van 4 time management-goeroes samengevat die jou helpen jouw uitstelgedrag te voorkomen. Dus altijd eentje die werkt voor jouw uitstelgedrag. Lees mee, kies een oplossing, experimenteer een paar weken en merk of het werkt. Zo niet? Probeer een andere techniek. Zodat de juiste aanpak gaat werken voor jou!

Eat that frog van time management goeroe Brian Tracey

Begin je dag met het ‘opeten’ van je kikker. Bepaal eind van de dag welke lastige klus (jouw uitstel-dingetje) je morgen als eerste gaat ‘opeten’. Als je op je werk komt pak je dat als eerste aan en ervaar je de energie die het geeft als je dat direct ’s ochtends hebt gedaan. Heerlijk!

Pomodori-techniek door time management goeroe Francesco Cirillo

Deze techniek wordt ook wel ‘timeboxing’ genoemd. Wat je doet is de rotklus erbij pakken en bepalen dat je daar x tijd aan gaat werken. Noem het bijvoorbeeld een power-hour! Je hoeft er niet langer mee bezig te zijn dan die tijd. Daarna mag je snel weer wat anders doen. Dus:

  • Besluit welke taak je gaat doen
  • Stel een wekker in
  • Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat

Visualisatie-techniek van time management goeroe Stephen Covey

'Begin met het einde voor ogen'. Dat is de tweede eigenschap van Covey uit 'De 7 eigenschappen van effectief leiderschap'. Het resultaat motiveert meer dan de taak op zich en door deze te visualiseren kom je snel en gemakkelijk in beweging. Probeer zelf maar eens de volgende stappen:

  • Ga zitten - weet waar je aan wilt werken
  • Doe je ogen dicht en haal een paar keer goed adem
  • Stel je nu voor hoe het is als de klus geklaard is. Of in de woorden van Stephen Covey: begin met het einde voor ogen
  • Stel je voor wat het je gaat brengen, hoe het resultaat eruit ziet, hoe je het aanpakt, waar begin je mee en wat doe je daarna en dan … - Eén minuut is genoeg
  • Doe je ogen open
  • En ga aan de slag!

Eerstvolgende Actie-techniek door time management goeroe David Allen

Volgens David Allen stel je taken uit als ze te groot of te moeilijk zijn. Dus de oplossing is: maak het kleiner. Behapbaar. Dat doe je door een hele concrete eerste actie te bedenken dat maakt dat je een klein stapje verder komt om de uitgestelde taak gedaan te krijgen. Aanvullende tip: maak van deze actie je kikker voor morgenochtend. En “eat that frog!”

Welke werkt denk je voor jou? Probeer deze uit! Succes!