Productiviteit verhogen door minder te werken

01 februari 2018

De productiviteit verhogen is voor veel mensen wenselijk, ook zeker met het oog op time management. Optimaal productief werken zorgt ervoor dat je beter in staat bent om je tijd goed in te delen. Er zijn meerdere manieren om de productiviteit op het werk te verhogen. Twee vrij makkelijke manieren om dit te doen is het inplannen van meer vrije tijd en het inplannen van sportmomentjes tijdens je werkdag. Het Effectieve Werken laat je zien hoe dit werkt.

 

Stressgevoelens breken de productiviteit af

Productiviteit en time management zijn met elkaar verbonden. Je kunt je tijd goed indelen met een heldere blik op je time management, maar als je productiviteit niet op het niveau is om je planning bij te houden, dan valt alles in het water. Eén van de belangrijkste zaken die de productiviteit verlagen is de aanwezigheid van stressgevoelens. Stress staat time management dan ook eigenlijk altijd in de weg. Sporten, of beweging, zorgt ervoor dat de stressgevoelens afnemen. Dit betekent dus dat sporten de productiviteit kan verhogen. In onderstaande video zie je de diverse effecten van stress en het effect van sporten op stressgevoelens.

 

 

Minder werken zorgt voor meer focus

Sporten zorgt dus voor een verlaging van stressgevoelens. Wie minder stress ervaart is productiever. Stressgevoelens zorgen namelijk onder meer voor een verstoring van je focus. Sporten zorgt dus, indirect, voor een hogere productiviteit. De tweede manier om de productiviteit te verhogen is: minder werken! Dit zal natuurlijk veel mensen aanspreken. Mensen die 7,5 uur per dag werken hebben meer focus dan mensen die 8 uur per dag werken. Een half uurtje minder werken, of eigenlijk korter werken, zorgt dus voor meer concentratie en daarmee een hogere productiviteit. Dan moet je het wel kunnen realiseren om een half uur per dag minder te werken. Een goede techniek om hierbij te gebruiken is het Pareto principe, ook wel de 80/20-regel.

 

Een onderzoek uit Zweden bevestigt deze feiten

In Zweden werd in 2011 al een onderzoek uitgevoerd naar het effect van minder werken of meer sporten op de productiviteit. Er werden 177 medewerkers van verschillende tandartspraktijken verdeeld over drie groepen. Eén groep werd benoemd tot controlegroep. Voor hen veranderde er dus helemaal niets. Zij werkten zoals zij altijd al deden. De tweede groep kreeg elke dag een half uur vrij en mocht deze tijd benutten naar eigen inzicht. De derde groep moest elke dag een half uur sporten tijdens werktijd. Deze groep werkte dus ook een half uur minder, maar moest in dit half uur verplicht bewegen. Zowel de groep die moest sporten als de groep die een half uur vrij kreeg liet een hogere mate van productiviteit zien ten opzichte van de controlegroep.

 

Je wordt dus productiever als je minder werkt

Het onderzoek toont het ook aan: als je minder werkt, dan ben je productiever. Je hebt meer focus. Eerder hebben wij je nog enkele tips voor meer focus gegeven. Ook deze kun je natuurlijk gebruiken om meer concentratie op het werk te krijgen. Een half uur per dag minder werken zorgt dus voor meer focus, waardoor je in kortere tijd meer gedaan krijgt. Hierbij maakt het niet uit of je in dit half uur gaat sporten of dat je iets anders gaat doen. Door goed aan de slag te gaan met time management kan iedereen elke dag een half uur minder werken.

Tip:

 

Aan de slag met time management

Wie goede aandacht voor time management heeft - en daarnaast zorgt voor een verhoging van de productiviteit - kan het maximale uit de werkdag halen en toch minder werken. Een time management cursus geeft je de nodige handvatten om goed aan de slag te gaan met time management. Wil je meer weten? Neem dan gerust eens contact met ons op.