Wanneer ga jij weer op vakantie?

04 september 2014

Ben je nog maar net terug? Dan snel weer een vakantie boeken! Lees hier waarom. Vakantie is namelijk geen luxe. Het is dé manier om het beste uit ons waardevolle brein te halen.

 

Je merkt het zelf vast ook, elke dag worden we overspoelt door informatie. Vanuit allerlei kanten worden we geprikkeld: mail, social media, telefoon, nieuws-app’s, pop’ups enzovoort. In eerdere blogs heb ik al eens aangegeven hoeveel informatie we vandaag de dag wel niet te verwerken krijgen. Mega-veel. Hier nog een aanvulling als we kijken naar TV/video (ben dol op die feitjes J) en dan zien we dat:

 

  • De 21.274 televisiestations in de wereld elke dag opnieuw 85.000 uur originele programmering produceren en wij gemiddeld 4 uur per dag televisie kijken waarin je prikkels te verwerken krijgt.
  • In elk uur dat je Youtube-filmpjes kijkt, er alweer 5.999 uur aan nieuwe video’s is gepost.

 

De 2 ‘standjes’ van ons brein

Als we nu kijken hoe ons brein hierop reageert dan schijnt het dat we slechts 2 ‘standjes’ hebben: de taak-positief-stand en de taak-negatief-stand. De eerste staat aan op het moment dat we druk zijn met een taak. De tweede stand, de taak-negatief, is actief op het moment dat je gedachten dwalen, de dag-droom-modus. Wanneer de ene stand actief is, is de ander dat niet. Ze werken niet tegelijk. En juist doordat denken en doen niet tegelijk aan staat is de reden dat we geweldige prestaties kunnen leveren in ons werk. (En ook grootse dingen als pyramides bouwen, penicilline ontdekken en naar de maan vliegen.)

 

Dag-droom-modus

Maar……al die steeds inkomende informatie-overload als twitter, facebook, instagram, berichtjes, app’s en meldingen en dergelijke maakt dat we lastig in de dag-droom-modus komen en daar ook niet lang in blijven. Dan switchen we alweer naar de taak-positief-stand. En weg is de ruimte voor creativiteit en oplossingsgerichtheid. En dat snelle switchen maakt ook dat we ons moe gaan voelen en een beetje dizzy. (Daar is een medische reden voor, maar daar zal ik jullie niet mee vermoeien. Je gelooft het vast wel, al dan niet uit eigen ervaring.)

 

Jij maakt het verschil door op vakantie te gaan (en met dagdromen)

Dus wat hebben we te doen: rustpauzes nemen. Dat brengt vernieuwing. Als we regelmatig vakantie nemen – echt een vakantie zonder werk – en we gunnen onszelf en nemen de tijd om te dagdromen dan versterken we onszelf. We kunnen beter problemen oplossen en we worden creatiever. En dat maakt dat we meer toegevoegde waarde kunnen leveren voor onze werkgever, klanten, collega’s, producten en diensten. En als we écht het verschil kunnen maken, dan brengt ons dat voldoening en happinez. Ik zou zeggen: enjoy your holiday!

 

In de tussentijd….

Ga je voorlopig nog niet met vakantie? En wil jij nu al meer productiviteit in je (werk)dag en meer energie aan het eind van de dag? Wetenschap (en Het Effectieve Werken) geeft je de tip om je dag in blokken te verdelen en in een vast blok je binnen gekomen berichten te checken, in plaats van steeds tussendoor de hele dag getrickerd worden door afleidingen en te switchen tussen de 2 ‘standen’. En ja, ook je mail checken alleen op vaste tijdstippen, echt doen! Bundel je taak-positief-stand. En geef ruimte aan de denk-stand. Probeer maar eens. Kleine aanpassing – groot effect.

 

Een deel van dit blog komt uit de New York Times van Daniel J. Levitin (director of the Laboratory for Music, Cognition and Expertise at McGill University and the author of “The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Information Overload.”)


Wil jij (nog) meer plezier en (nog) meer effect in je werk
?!

Ons trainersteam van Het Effectieve Werken is specialist in trainen van medewerkers in effectief werken. Dat is wat we doen. Niet meer. En niet minder. Wij hebben ons erop gericht om heel werkend Nederland te trainen en coachen met als resultaat: meer plezier en meer effect in je werk! Omdat werken leuk moet zijn. En tot resultaat moet leiden. Logisch toch?!

Nieuwsgierig naar onze training? Lees dan eens onze brochure en dan zijn wij benieuwd of jij hierover net zo enthousiast bent als wij:

Brochure downloaden