Hoe zit het nu eigenlijk met koffie en productiviteit?

09 april 2018

Koffie en productiviteit worden vaak in één adem genoemd op de werkvloer. ‘Ik heb koffie nodig voor de nodige energie in de middag’ of ‘zonder koffie kan ik niet werken’. Maar is dit wel echt zo? Door sommigen wordt koffie vergeleken met energiedrankjes. De cafeïne geeft je een boost. De vraag is alleen: zorgt koffie voor meer productiviteit gedurende de hele werkdag? Het Effectieve Werken heeft het verband tussen koffie en productiviteit op het werk eens nader bekeken.

 

Koffie en productiviteit onderzoek van Kaldi

Kaldi, een koffie- en theebedrijf, deed onderzoek naar productiviteit en koffie. Hierbij lag de focus niet zo zeer op de fysieke effecten, maar vooral op de mentale effecten van koffie op de productiviteit. Uit dit onderzoek, waarbij meer dan 1400 personen werden ondervraagd, kwamen interessante resultaten. Zo gaven 7 op elke 10 ondervraagden aan dat zij meer ontspanning voelden na een kop koffie en 57% gaf aan zich productiever te voelen. Mensen die werkzaam zijn in de financiële sector voelen zich vaker productiever na de koffie dan mensen in het onderwijs. Het ging om respectievelijk 75% en 68%. Ook leken jongeren grotere effecten te voelen dan de oudere generaties. Alle deelnemers onder de 20 jaar voelden zich productiever na een kop koffie en van de personen tussen de 20 en 30 jaar ervaarde 67% een grotere productiviteit. Dit percentage zakte naar 61% in de groep personen tussen de 40 en 50 jaar en daalde verder naar 53% onder de groep 50- tot 60-jarigen.

 

Koffie kan de productiviteit verlagen

Het onderzoek laat duidelijk zien dat veel mensen een energieboost ervaren na het drinken van koffie, maar koffie kan ook de productiviteit verlagen. Dit gebeurt wanneer er te veel koffie wordt gedronken. Een te grote hoeveelheid aan koffie op het werk zorgt voor minder concentratie en men kan last krijgen van gezondheidsproblemen. Het is niet te zeggen van hoeveel koffie je productiever wordt en van hoeveel kopjes je minder productief wordt. Dit is namelijk heel persoonlijk. Dat een teveel aan koffie heel vervelende effecten kan hebben wordt bewezen door het onderstaande experiment.

 

 

Koffie en time management

Als jij een energieboost ervaart na het drinken van een kopje koffie, dan is het natuurlijk prima om koffie te drinken op het werk. Doe dit wel met mate. Niet alleen omdat je productiviteit kan dalen door het drinken van te veel koffie, maar ook omdat te veel koffie goed time management in de weg staat. Het kost je veel tijd om steeds koffie te pakken en het op te drinken. Koffie drinken leidt af van je taken, dus focus vooral op time management en drink koffie in je pauzes.

Tip:

 

Haal het beste uit je dag!

Je wilt de hele dag door lekker productief zijn, je tijd goed indelen en altijd netjes klaar zijn aan het einde van je werkdag? Af en toe een kopje koffie zou je kunnen helpen, maar het is natuurlijk beter om je gewoon te richten op een effectief time management. Met een time management cursus leer je alles wat jij nodig hebt om het beste uit elke werkdag te halen. Wil je meer weten? Neem dan gerust eens contact met ons op.