Wat productieve mensen gemeen hebben – 9 tips

13 maart 2017

Eerst een misverstand uit de weg helpen: productief zijn betekent niet zoveel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd. Nee, productieve mensen hebben een doel, weten waar hun prioriteiten liggen en focussen zich op de belangrijkste taken. En wat ze ook gemeen met elkaar hebben: ze bouwen een bepaalde routine in hun werkdag. Ook jij kunt een stuk productiever worden dan je denkt.

9 tips om effectiever te zijn

 

Negen tips van experts

1. Plan vooruit

Werk gedaan krijgen? Planning is het antwoord. Bedenk maandag wat je dinsdag wilt of moet doen. Zonder planning, krijg je nooit gedaan wat je wilt doen. Door een strakke planning, weet je waar je je op moet focussen, wat het belangrijkste is en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt.

 

2. Stop de informatie overload

Door veel te internetten, te lezen en informatie tot ons te nemen krijgen we de illusie dat we heel goed bezig zijn. Niets is minder waar. Besteed 80 procent van je tijd aan ‘doen’ en de andere 20 procent aan leren en informatie opslorpen. Dat kan door heel selectief met alle informatie die op je af komt, om te gaan.

 

3. Train jezelf productief

Niemand wordt als productief mens geboren. Productief ben je niet, maar wordt je. Simpelweg door jezelf te trainen. En dat is precies wat productieve mensen doen. Ze trainen hun geest om zich energiek te voelen en te denken. Hoe? Door iedere ochtend dezelfde routine te volgen. Iedere dag om 6.00 uur op, douchen, hardloopschoenen aan en even een rondje door het park, bijvoorbeeld. Doe in ieder geval iets wat je fijn vindt en waar je energie van krijgt.

 

4. Niets doen

Het lijkt alsof productieve mensen nooit stil zitten. Niets is minder waar. Sterker nog, ze zijn zo productief omdat ze de tijd nemen voor een rustmoment. Bij voorkeur in de ochtend. De een noemt het meditatie, de ander noemt het een ‘even stilte momentje’. Een moment van 10 tot 15 minuten waarin je aan niets denkt, niets plant en dus letterlijk niets doet. Het enige wat je doet is focussen op je ademhaling.

Tip:

 

5. Een to-do lijst

Productieve mensen hebben een to-do lijst. Hele productieve mensen hebben vooral een korte to-do lijst. Beperk het tot maximaal zes dingen met dingen die er echt toe doen.

 

6. Sport

Denk aan je gezondheid. Een fit en gezond lijf loont zich. Je voelt je beter en hebt meer energie en zin. Het maakt dat je bergen werk kunt verzetten zonder dat het al teveel moeite kost.

 

7. Delegeer

Wat productieve mensen ook goed doen, is delegeren. Stel jezelf twee vragen: 1. Is er iemand anders die dit kan doen? En 2. Ben ik de enige die dit het beste kan? Als het antwoord op beide vragen ‘nee’ is, delegeer het werk.

 

8. Kijk terug op de dag

Je kunt een dagboekje bijhouden, maar je kunt ook gewoon even alles wat je de dag hebt gedaan de revue laten passeren. Wat ging goed? Wat kon beter? Stilstaan bij de dag, zorgt vaak voor heldere inzichten en leermomenten.

 

9. Gewoonten aanleren

Routine is een kwestie van opbouwen en volhouden. Dat gaat niet van de een op andere dag.

 

Het vergt discipline. De beloning is groot…