Zijn we klaar voor de moderne technologie?

06 juni 2016

Even wat feiten op een rij:

  • Sinds 1991 hebben we het World Wide Web!
  • De smartphone is actueel vanaf 2009
  • De afgelopen 15 jaar heeft technologie zich sneller ontwikkeld dan de 50 jaren daarvoor!
  • In 1995 werd de eerste e-mail verstuurd

Als je bedenkt dat het nog maar e-mail nog maar 15 jaar ‘bestaat’, besef je dat het ontzettend snel is gegaan de laatste jaren. Een leven zonder smartphone en internet? Dat kun je je toch niet meer voorstellen? Zo normaal vinden we het. Voor we het weten staat de zelfrijdende auto op je oprit en doet een robot je was. Welke impact hebben al deze snelle ontwikkelingen op ons en hoe ga je ermee om?

Terug in de tijd

Een typemachine was in de jaren ‘80 en zelfs nog ‘90 vrij normaal. Elk woord werd zorgvuldig getypt want een typfoutje kon je niet even snel deleten. Toen kwam Wordperfect kwam (ken je het nog?) en de wereld zag er al anders uit. Niet veel later bracht Word van Microsoft al een hele verandering op gang, iedereen kon er mee aan de slag.

Ook de mobiele telefoons maakten hun opmars en veranderden al snel in kleine persoonlijke computertjes, ofwel smartphones. Omdat alle ontwikkelingen zo snel gaan, is het veelal learning by doing.

Nu en straks
Koop je nu een nieuwe smartphone, dan weet je dat die eigenlijk alweer verouderd is. Binnen no time is er weer een nieuwe versie die nog meer kan. En Facebook, Twitter en LinkedIn zullen weer plaatsmaken voor nieuwe social media. Het gaat zo snel dat we het niet meer kunnen bijbenen.

Wist je dat:
…we in 24 uur nu meer informatie op ons af komt dan 30 jaar geleden in een hele maand?
…we bang zijn om iets te missen en we dus bijna 24/7 online zijn?

Hierdoor zijn we een stuk minder effectief. Simpelweg omdat we ons teveel af laten leiden.

Maar al die technologie heeft ook z’n voordelen: Er zijn genoeg apps en andere trucjes die je ‘weer bij de les’ brengen. En omdat we door al die snelle technologie sneller kunnen werken, gaat het toch effectiever dan vroeger. Een mail sturen gaat immers veel sneller dan een brief sturen.

Hoe zorg je toch voor focus?

Tip 1. Maak keuzes
Er zijn altijd mensen die sneller zijn dan jij. En alles volgen en weten wat het kan, is niet te doen. Vraag je af wat jij zou willen verbeteren aan bijvoorbeeld je focus, werkplezier, snelheid, communicatie en kijk dan gericht naar de mogelijkheden. Er is altijd een app die je kan helpen!

Tip 2. Ontdek
Klik eens in de Playstore en kies voor “ontdek”. Per categorie (waar je eigen interesse ligt) kun je dan scrollen door verschillende apps om eens wat nieuwe ideeën op te doen.

Tip 3. Time out!
Zet alle apparaten op stil, trilstand uit, notificaties uit, pop-ups uit. De grootste afleider ben je zelf!

Tip 4. Aan de slag

  • Werk met Taken in Outlook. In Taken kun je notities maken, mails en bestanden koppelen, deadlines, data, prioriteiten en ga zo maar door. Taken maken je direct pro-actief. Zie ook onze blog hierover “werken vanuit je taken”.
  • Braintoss. Een super handige app om overal en altijd informatie te verzamelen die anders mogelijk in je hoofd blijft zitten.
  • Pomodoro app (Be focused). Een erg handige app om met maximale focus aan de slag te gaan. Stel de app in en je zult merken dat je steeds beter leert concentreren.
  • TaskTask (IOS). Deze App vervangt de Herinneringen. Chronologisch krijg je alle taken in beeld. De app zorgt voor de herinnering.

Conclusie

Zijn we klaar voor moderne technologie? Ja! Zeker als we het op de goede manier weten te gebruiken, geeft het ons alleen maar voordelen.

Martin van Limbeek