Bekentenisje over uitstelgedrag (met oplossing!)

29 januari 2013

Wie kent het niet....een taak die al best een tijdje op je things-to-do lijstje staat. Dagelijks schuift deze opnieuw mee naar de dag van morgen. Uitstellen gaat je beter af dan de actie daadwerkelijk doen. Ondanks dat je dat eigenlijk niet wilt. Herkenbaar? Voor veel deelnemers van de cursus modern timemanagement wel. En voor mij ook! Ook al geef ik zelf training in cursus time management. Zelf had ik het laatst ook weer....

 

Werven nieuwe stagiaire

Ik wilde namelijk een nieuwe stagiaire werven voor bij ons op kantoor. Een week later stond deze ambitie nog steeds op mijn Takenlijst. Twee weken later nog niks mee gebeurt. En drie weken later constateerde ik zuchtend dat ik nog steeds niks rondom die stagiaire had geregeld. En week 4 was het echt baal, baal, baal :-(.

 

Wat ik eigenlijk moest doen

Gelukkig was ik op dat moment zo slim om (eindelijk!) hulptroepen in te schakelen. Want er moest toch wel echt wat gaan gebeuren...! Dus ik naar mijn collega: 'Ik baal! Ik wil graag een stagiaire werven bij ons op kantoor, maar kom er niet verder mee. Kun jij mij helpen?' Niet geheel verrassend kreeg ik eerst een vraag terug. 'Wat zoek je dan? HBO of MBO?' Dat was makkelijk, daar had ik al over nagedacht: MBO niveau 4 - directiesecretaresse - van het ROC. 'En heb je de stage coördinator al gebeld/gemaild' was de volgende vraag. 'Nou nee...., want dat is juist het probleem! Ik weet niet wie dat is!' Kijkt mijn collega mij ongelooflijk aan (ben echt niet dom, maar dat voelt dan wel even zo...) en zegt met verbazing: 'dan zoek je dat toch even op via de website van ROC!' Tja....dat klonk nog eens logisch. En daarmee was ik dus verrassend genoeg echt geholpen. Ik wist toen precies wat mijn eerste actie was om uiteindelijk een stagiaire te werven. Dus ik de website op (2 minuten), stage coördinator gebeld (5 minuten) en afspraak gemaakt om onze stage vacature te bespreken.

Eerstvolgende Actie bepalen

Wat ik nodig had was een klein beginnetje - een concrete actie - om in beweging te komen. En je raadt het al: die stagiaire is gelukt! Twee zelfs :-) Zij zijn nu druk bezig met onze social media rondom onze cursus time management.

Merk jij soms ook dat mails in je mailbox blijven 'hangen'? Taken blijft vooruit schuiven? Of projecten geen doorloop (meer) hebben? Dan wordt het tijd een besluit te nemen over je eerstvolgende (fysieke) actie die jou weer een klein beetje in beweging zetten richting je gewenste resultaat. Nog steeds geen beweging - uitstel dus - kijk dan nog eens naar je gekozen actie. Waarschijnlijk is deze nog steeds te groot of te omvangrijk om voor jou aan te kunnen pakken. Maak het (nog) kleiner: bedenk een geschikte bel-actie, maak een afspraak voor overleg, ga googlen of lees er eerst iets over. Maak de actie dusdanig klein dat je het makkelijk 'even' doet. De rest volgt dan vanzelf. En soms is het best lastig de actie te bepalen. Bedenk dan dat je zonder besluit over de eerste kleine actie nooit in beweging kunt komen. Neem dan wat langer de tijd (of vraag hulp) om deze wel concreet te omschrijven. Werkt echt!

Aan de slag met uitstelgedrag

Nog een mooie quote als afsluiting van deze korte cursus time management:
"Kennis heeft pas nut als je er daden aan verbindt". Klinkt best logisch, wat jij?! Dus in die zin: probeer bovenstaande tip eens uit en ervaar zelf dat het uitstellen van taken steeds minder vaak voorkomt. Heerlijk effectief!

Wil jij aan de slag met jouw uitstelgedrag? Dat kan! In cursus time management krijg jij praktische oplossingen aangereikt waar je direct morgen al mee aan de slag kunt.

Link