Time blocking: 4 belangrijke voordelen

16 augustus 2018

Time blocking in de agenda is voor velen een goede manier om taken goed in te delen en op effectieve wijze prioriteiten te stellen. We kennen niet alleen time blocking in de fysieke agenda. Ook op de computer en op smartphones wordt er veel gewerkt met deze zogenaamde tijdblokken. De techniek wordt ook wel tijdblokkering genoemd. Waarom kan deze techniek nu zo effectief zijn voor je productiviteit, je focus en je time management? Het Effectieve Werken geeft je 4 voordelen van time blocking.

 

 

1. Tijd en takenlijsten combineren

Met time blocking heb je de mogelijkheid om een goede takenlijst te combineren met beschikbare tijd. We zeggen bewust ‘goede takenlijst’, want wanneer je takenlijst niet op effectieve wijze is opgesteld win je niets aan tijd. Veel mensen maken wel takenlijsten, maar verbinden geen tijd aan de taken. Hierdoor is er onvoldoende inzicht in hoeveel tijd alle taken werkelijk in beslag nemen. Dit zorgt er vaak voor dat we te maken krijgen met ‘overplanning’. We plannen te veel taken op een dag, omdat we de tijd per taak niet meenemen in onze berekeningen. Met time blocking bereken je wel ook de tijd voor taken en deze tijd reserveer je. Op die manier weet je precies hoeveel taken en welke taken er in je werkdag passen.

 

2. Je kunt beter prioriteiten stellen

Wanneer je voor jezelf een bepaalde tijd aan een taak hangt, dan weet je precies hoeveel tijd je aan het einde van de dag kwijt bent aan elke taak. Hierdoor krijg je meer inzicht in de taken, waardoor je je ook meer bewust wordt van de uitvoering van de taken. Dit zorgt er dan weer voor dat prioriteiten stellen je een stuk makkelijker af gaat. Merk je dat je meer tijd in een taak steekt dan je van tevoren had voorspeld? Werk dit dan direct bij voor de volgende keer dat je je met deze taak bezig moet houden.

 

3. Je verlaagt de werkdruk

Werkdruk staat ons allemaal wel eens in de weg. Iedereen krijgt zo nu en dan met een hogere werkdruk te maken dan ‘gezond’ voor ons is. Door aan de slag te gaan met time blocking kun je grip op werkdruk krijgen. Je ziet namelijk aan je tijdblokken hoelang je moet werken, hoeveel tijd je aan elke taak kwijt bent en hoeveel speling je hebt. Dit zorgt ervoor dat je structuur aanbrengt en deze structuur verlaagt de werkdruk. Daarnaast zorg je direct voor minder tijdverspilling.

 

4. Je houdt meer tijd over

Voor veel mensen zorgt time blocking voor meer focus en discipline. Wanneer we hier een gebrek aan hebben, dan kunnen we er eigenlijk op wachten dat we deadlines missen. Uitstelgedrag komt dan ook vooral voor bij mensen die een gebrek aan focus en discipline hebben. Met time blocking krijg je meer focus en discipline, waardoor je zorgt voor belangrijke tijdwinst. Die tijd kun je vast goed benutten!

 

Tip:

 

Zorg voor een optimaal time management

Er zijn natuurlijk meerdere technieken om je bewust bezig te houden met het indelen van tijd op het werk. Dit is slechts één techniek, welke voor jou misschien wel heel goed werkt. Uiteindelijk draait het om de juiste focus op time management. Wil jij beter en effectiever met je tijd omgaan? Dan is een time management cursus zeker aan te raden. Je bent bij ons natuurlijk van harte welkom. Voor meer informatie of advies kun je vrijblijvend contact opnemen.