6 tips bij het maken van een mindmap

20 april 2023

Wat is mindmapping?

Mindmapping is een goede techniek waarbij je op een grafische wijze ideeën ordent en visueel maakt. Bij mindmapping werken je linker- en rechterhersenhelft optimaal samen. In plaats van lijsten of notities te maken, teken je een “woordspin” en geef je onderwerpen mooi schematisch weer. Hierdoor sla je de informatie beter op en creëer je sneller overzicht. Dit zorgt voor rust in je hoofd.

Bij een mindmap begin je met het plaatsen van het hoofdidee in het midden van een pagina, vervolgens verbind je sub ideeën en thema's in takken die uit het centrale idee tekent. Het creatieve proces zorgt ervoor dat je gemakkelijk associeert. Door te tekenen en gebruik van kleuren en korte woorden versterk je dit creatieve proces. En versterk je jouw geheugen.

Vijf voordelen van mindmapping

Wat zijn de voordelen van Mindmappen? Wat levert mindmappen jou op?

 1. Het verbetert de focus: Het gebruik van mindmaps dwingt u om jouw gedachten te concentreren en zich te richten op het centrale idee. Dit verbetert jouw focus en helpt u jouw gedachten te organiseren.
 2. Het vermindert stress: Door het gebruik van mindmaps kunt u jouw ideeën en gedachten ordenen en structureren, wat kan leiden tot minder stress en angst.
 3. Het stimuleert creativiteit: Mindmapping moedigt u aan om jouw ideeën te verbinden en te integreren, wat creativiteit en innovatie kan stimuleren.
 4. Het verbetert het geheugen: Mindmapping stelt u in staat om visuele associaties te creëren en informatie te organiseren op een manier die jouw hersenen gemakkelijker kunnen onthouden.
 5. Het verbetert de communicatie: Mindmaps kunnen worden gebruikt als een visueel hulpmiddel om ideeën en informatie te delen met anderen, wat kan leiden tot betere communicatie en begrip.

 

6 praktische tips voor effectief mindmapping

 1. Begin met een centraal thema: Een mindmap begint altijd met een centraal idee dat in het midden van de pagina wordt geplaatst. Dit kan een woord, een afbeelding of een symbool zijn dat jouw belangrijkste idee representeert.
 2. Gebruik kleur en afbeeldingen: Kleur en afbeeldingen kunnen helpen om jouw mindmap visueel aantrekkelijker en gemakkelijker te begrijpen . Kies kleuren die passen bij jouw centrale idee en voeg afbeeldingen toe om jouw ideeën te verduidelijken.
 3. Gebruik sleutelwoorden: In plaats van lange zinnen of paragrafen te schrijven
 4. Wees flexibel: Een mindmap is geen statisch document. Het is een dynamisch hulpmiddel dat kan worden aangepast en veranderd. Als je nieuwe informatie ontvangt of nieuwe ideeën krijgt, wees dan niet bang om de mindmap aan te passen.
 5. Gebruik software of apps: Als je regelmatig mindmaps maakt, kan het handig zijn om software of apps te gebruiken. Er zijn veel verschillende programma's en apps beschikbaar, zoals MindManager, XMind en MindMeister. Deze programma’s bieden net iets meer functies dan een papieren mindmap. Ook maken ze het proces efficiënter.
 6. Oefen regelmatig: Mindmapping vereist enige oefening om het volledige potentieel te benutten. Oefen regelmatig en experimenteer met verschillende stijlen en technieken. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt in het maken van effectieve mindmaps

 

Wil jij je verder verdiepen overweeg dan eens om het boek Mindmappen van Tony Buzan en Zakelijk Mindmappen – verbeter je prestaties op het werk van dezelfde schrijver.

 

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Rob Pijlman

Ondernemer en trainer

Rob is een persoonlijkheid die op geheel eigen wijze anderen (en mij) spiegelt, confronteert, motiveert, inspireert en aanzet om jezelf echt te zien en positief te verbeteren. De wijze waarop Rob dat doet in zijn trainingen is vanuit zijn hart. Dat merk je, dat voel je en dat raakt je doordat zijn inzichten vaak treffend zijn. In trainingen zet hij jou in je kracht waardoor jij groeit in effectiviteit!

Lees meer over Rob Pijlman