Multitask test: kun jij multitasken?

17 juni 2019

Een multitask test is niet alleen leuk om te doen, maar laat je ook zien of jij echt zo goed kunt multitasken als jij zelf denkt. Veel mensen beweren met trots ‘wel drie dingen tegelijk te kunnen’, maar in werkelijkheid blijkt dat zij er helemaal niet zo goed in zijn. Nederlandse medewerkers houden vaak van multitasken en hebben niet in de gaten dat er dagelijks veel tijd wordt weggegooid door dit multitasken. Maar liefst 98 procent van de mensen is namelijk niet in staat om effectief meerdere dingen tegelijk te doen, waardoor er enkel waardevolle tijd verloren gaat.

Het Effectieve Werken houdt je nu dé multitask test voor die jou gaat vertellen of jij écht tot die 2 procent behoort die wel kan multitasken. Wij geven je drie leuke opdrachten die je gewoon thuis kunt uitvoeren. 

Multitask test 1: Woordjes schrijven

Benodigdheden: Pen, papier, stopwatch

Gebruik de stopwatch om de tijd op te nemen die je nodig hebt om de opdracht uit te voeren. Deze opdracht bestaat uit twee delen. Neem voor elk deel de tijd apart op. Voor deel 1 van deze opdracht schrijf je de volgende woorden op je papier: aanstekers – haardroger – wachtwoord. Deze woorden hebben allemaal 10 letters. Schrijf de cijfers 1 t/m 10 onder de 10 letters per woord. Je schrijft dus eerst de woorden op en vervolgens de cijfers 1 t/m 10 onder elk woord. Hoe lang doe je hierover?

We doen de opdracht nog eens, maar nu doe je twee regels tegelijk. Op regel 1 begin je met de A van aansteker en op regel twee zet je de 1. Ga weer terug naar regel 1, waar je de tweede A van aansteker schrijft, en weer naar regel 2 voor het cijfer 2. Ga zo verder, zodat je tegelijk de woorden en de cijferreeksen schrijft. Ben je klaar? Kijk dan naar de tijd. Ben je sneller met dit deel dan met deel 1 van de opdracht? Dan kun jij multitasken!

Multitask test 2: M&M’s sorteren

Benodigdheden: zak normale M&M’s, 6 schaaltjes

Deze oefening bestaat ook weer uit twee delen, zodat we de tijd kunnen vergelijken. Leg voor het eerste deel van deze opdracht alle M&M’s op tafel en plaats de 6 schaaltjes eromheen. Een zak normale M&M’s bevat snoepjes in 6 kleuren, waarvan bruin, geel en groen het meest voorkomen. De kleur oranje komt het minst voor. Deze laat je dus het best tot het laatst liggen. Haal nu eerst alle bruine M&M’s eruit en doe deze apart in een schaaltje. Vervolgens pak je alle gele M&M’s en die doe je in het tweede schaaltje. Ga zo, per kleur, verder tot je alles in de 6 bakjes gesorteerd hebt. Hoe lang heb je hierover gedaan?

Deel 2 van de opdracht. Gooi de schaaltjes leeg en hussel de M&M’s door elkaar, zodat ze nu weer willekeurig voor je op tafel liggen. Je gaat nu alle kleuren tegelijk sorteren. Maak je een foutje, bijvoorbeeld omdat je een blauwe M&M in het schaaltje met bruine legt? Dan moet je deze fout herstellen. Sorteer de 6 kleuren in de 6 bakjes zonder bewust meerdere M&M’s van dezelfde kleur eerst bij elkaar te zoeken. Doe je dit sneller dan deel 1 van deze opdracht? Dan behoor jij tot de 2 procent die effectief kan multitasken!

Multitask test 3: balletje gooien

Benodigdheden: tennisbal, vrije muur

Wederom een opdracht die uit twee delen bestaat. Ga met de tennisbal in je handen tegenover de vrije muur staan. Gooi de bal nu 5 keer tegen de muur en vang deze weer op. Vervolgens stuiter je de bal via de grond tegen de muur en je vangt de bal vanaf de muur op. Doe dit ook 5 keer. Tot slot gooi je de bal 5 keer tegen de muur, laat je deze eenmaal stuiteren en vangt deze dan op. Natuurlijk gebruik je ook hier de stopwatch om te zien hoe lang je hierover doet.

Deel 2 van de opdracht bestaat uit het door elkaar doen van deze drie oefeningen. Gooi eenmaal de bal tegen de muur en vang deze op. Stuiter vervolgens de bal via de grond tegen de muur en vang deze op. Gooi nu de bal tegen de muur, laat deze eenmaal stuiteren en vang deze op. Begin nu de reeks opnieuw tot je in totaal 5 reeksen hebt gedaan. Je hersenen zijn nu met 3 verschillende oefeningen tegelijk bezig. Kun jij dit sneller uitvoeren dan deel 1 van deze opdracht? Je raadt het al: dan kun jij multitasken!

Lukt het niet?

Heb jij bij alle drie de opdrachten van deze multitask test langer gedaan over deel 2 dan over deel 1? Dan kunnen we vaststellen dat je niet kunt multitasken en dat multitasken jou eigenlijk alleen maar heel veel tijd kost. Je hebt nu het bewijs in handen dat je veel sneller klaar bent wanneer je taken één voor één aanpakt dan wanneer je met alle drie tegelijk bezig bent. Helemaal niet erg, want 98 procent van de mensen kan niet multitasken. Het gaat erom dat je in gaat zien dat het je tijd kost en dat betekent dat je het idee dat je sneller bent met multitasken – waar je mogelijk heel lang aan vast gehouden hebt – los moet laten. Daar helpen wij je natuurlijk graag bij, zoals we je nu hebben laten zien dat multitasken niet effectief is.

Volg eens een time management training

Als jij behoort tot die 2 procent van de mensen die wél effectief kunnen multitasken, dan heb je ons natuurlijk helemaal niet nodig. De kans dat je bij de overige 98 procent zit is aanzienlijk groter en dan kun jij zeker wel onze hulp gebruiken. Wij kunnen je namelijk laten zien hoe jij ook tijd kunt overhouden aan het einde van de werkdag. Dit doen wij tijdens een effectieve time management training en daar nodigen wij jou graag voor uit. Op onze website kun je meer informatie vinden over de mogelijke trainingen en cursussen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit