6 tips voor werken bij warm weer

27 juni 2022

De zomer komt eraan. Lekker genieten van de zon, het terras op, vakantie. Allemaal mooie gedachten en je merkt ook dat iedereen in deze tijd wat vrolijker is, makkelijker op staat en meer energie heeft. Maar ja, je moet ook wel eens aan het werk met dit mooie weer. Hoe hou je de concentratie vast, hoe zorg je dat je lekker slaapt en wat concrete tips om met warm weer goed en effectief te kunnen werken.

Warmte en je lichaam

Ons lichaam doet er van alles aan om de temperatuur onder de 37 graden te houden. Kom je boven deze temperatuur dan merk je dat je bijvoorbeeld gaat zweten. De temperatuur moet worden afgevoerd. Kom je boven de 40 graden dan wordt het zelfs ongezond en boven de 43 graden treedt er schade aan je brein op. In normale omstandigheden corrigeert je lichaam telkens de temperatuur. Wanneer het erg warm is in bijvoorbeeld een kantoor, dan kost het dus extra energie om koel te blijven, en dit merk je direct in je werkprestaties. Niet voor niets zie je vaak een siësta in de meer zuidelijke landen. Op het heetst van de dag nemen de meesten rust.

Ook slapen is soms lastiger bij te veel warmte. In de avond moet de temperatuur dalen, want dat maakt je slaperig. Wanneer je lichaam de hitte niet goed kwijt kan slaap je dus vaak ook slechter.

Wanneer er weinig ventilatie is, en het is broeierig warm dan zal je concentratie dus afnemen, ga je slechter slapen en heb je veel energieverlies.

De tips om effectief te werken bij warm weer


Tip 1 | Accepteer de warmte

Wanneer je druk bent en je denkt telkens aan alles wat je nog moet doen, dan wordt je vanzelf in je hoofd nog veel drukker. Dat geldt ook voor warmte. Wanneer je het warm hebt en je denkt er constant op negatieve wijze aan, dan krijg je het alleen maar warmer. Gewoon lekker zweten, denken aan het feit dat je na je werk lekker nog even in de tuin zit of er gewoon simpelweg minder bij stil staan. Wanneer je een enorme zweetplek op je rug hebt, en je vindt dit vervelend, dan wordt de plek nog groter. Zweten is juist gezond en goed, of draag een T-shirt onder een overhemd zodat je er minder last van hebt.

Tip 2 | lees sneller

Na ongeveer 45 minuten, onder normale omstandigheden, verlies je veel van je concentratie en daardoor ook energie. In de praktijk zien we vaak dat mensen veel langer achter elkaar door willen werken zonder pauze. En juist dat verlaagt direct de energie en concentratie. En bij warm weer wordt het dus nog erger. Werk bijvoorbeeld maximaal 20 tot 25 minuten aan één stuk en neem dan een korte pauze. Zorg voor voldoende rust en pauze en besef dat we slechts een gemiddelde productiviteit van ongeveer 2 uren per dag hebben (bij veel concentratie werk). Pomodoro kan je daar erg goed bij helpen.

Tip 3 | Tref maatregelen vooraf

  • Zet in de nacht een glas water naast je bed
  • Laat zacht een ventilator draaien
  • Eventueel airco, maar niet te koud
  • Planten op je kantoor of kamer zorgen voor verkoeling
  • Raam open
  • Veel drinken, vooral water

Allemaal zaken die je gemakkelijk kunt regelen en die direct zorgen voor verkoeling.

Tip 4 | Neem voldoende pauze

Normaliter sla je wel eens een pauze over of werk je langer door. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 60 uren per week werken 30% minder productief zijn dan mensen die 40 uren per week werken. Juist bij warmte is het essentieel om meer pauze te nemen. Even naar buiten, een rondje lopen, opladen en weer door.

Tip 5 | Verspreid je werktijd

Wanneer het mogelijk is, kies dan andere werktijden. Ooit hebben we bepaald dat het handig is om van 9u tot 17u te werken. Dit principe stamt nog uit de Henri Ford tijd. Maar ben je daarmee het meest effectief? Dat is maar de vraag. In steeds meer organisaties draait het niet meer om de inspanning (oldschool management) maar veel meer om het opleveren van vooraf bepaalde resultaten. Wanneer je zelf kunt plannen dan kun je kiezen om veel vroeger te beginnen, of bijvoorbeeld een langere middagpauze te nemen, en in de avond langer door.

"Ja maar op onze helpdesk moeten we altijd bereikbaar zijn"

Helemaal mee eens, maar de vraag is of JIJ altijd bereikbaar moet zijn. Misschien is een handig werkschema maken wel een oplossing, zodat je ingewikkelde klantvragen vroeg in de ochtend kunt behandelen en dit dan afwisselt met je collega. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, mits je het maar bespreekbaar maakt.

Tip 6 | Geniet vooral van het warme weer

Geniet je een beetje van de zon? Nee, want ik moet werken. Klinkt bekend? Hoe mooi is het om te kijken naar de zon, of te genieten van mensen die langslopen met een ijsje. Veel leuker toch dan regen op de ramen, storm of ijzige kou? Of auto rijden is toch echt leuker bij mooi weer dan in de regen.

Warm weer heeft vele voordelen, in alle opzichten. Het geeft ons een vakantiegevoel en we maken extra vitamine D aan. Wanneer je moet werken of tijdens de nacht kan het wel eens nadelige effecten hebben, maar zoals beschreven zijn er dus prima oplossingen te bedenken om de warmte buiten te houden, of om er simpelweg minder last van te hebben.

Geniet van de zomer, werk vooral effectief en niet te hard!

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek