Aan de slag met je uitstelgedrag: 10 tips

31 oktober 2016

Uitstelgedrag

Ben je iemand die de neiging heeft om dingen uit te stellen? Dat ene belletje, het rapport dat al dagen op je bureau naar je ligt te staren en andere dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt, net zo lang door schuift tot je er écht niet meer onderuit kunt?

 

Het lastige voor veel mensen met uitstelgedrag, is dat zij de neiging hebben om alles wat op hun afkomt uit te stellen. Zelfs dit artikel zou je bij wijze van spreken ‘later’ willen lezen.


Gelukkig kun je hier iets aan doen. Maar voordat we over gaan op de 10 tips, helpen we eerst een fabel de wereld uit: uitstellen is niet gelijk aan ‘niets doen’. Dingen voor je uit schuiven heeft vooral te maken met het simpele feit dat je het overzicht niet hebt. Dus overschakelen van ‘doe ik later’ naar ‘doe ik nu’ is een kwestie van je taak in hapklare brokken opdelen, net zover dat iedere subtaakje zo eenvoudig is, dat je er niet meer tegen op ziet.

 

1. Waarom stel je dingen uit?

Hoe komt het eigenlijk dat je sommige dingen wel uitstelt, andere juist niet? Heb je geen zin? Ben je bang dat je het niet kunt? Snap je het niet? Als je de oorzaak weet van je uitstelgedrag, kun je actie ondernemen. Vraag hulp, uitleg, stel jezelf een beloning in het vooruitzicht.

 

2. Houd je to-do lijstje kort

Waarom een lijst van 10 to-do’s als je maar 5 dingen hoeft te doen? Ten eerste, besteed geen tijd aan telkens maar nieuwe lijstjes te maken. Ten tweede, als je als iets van plan bent te gaan doen, waarom dan nog opschrijven? Hoe korter, hoe beter. Want als je alle to-do’s op een dag af kunt strepen, dat geeft dat een lekker gevoel?

 

3. Gebruik de Pomodoro-techniek

De pomodoro techniek

Voordat je aan iets begint, bepaal hoe lang je er maximaal mee bezig wilt zijn. Is het langer dan een half uur, verdeel de tijd dan in korte blokken van bijvoorbeeld 20 minuten. Stel vervolgens een wekker of alarm in. In die 20 minuten focus je volledig op je werk. Daarna even 5 minuten pauze en weer 20 minuten aan het werk. Deze methode staat bekend om de Pomodoro-techniek. En het werkt! Want je werkt harder als je weet dat je ‘maar’ 20 minuten hebt.

 

4. Doe het belangrijkste eerst

Er zijn mensen die het lekkerste voor het laatst bewaren. In geval van uitstelgedrag zeggen we ‘bewaar het leukste en makkelijkste voor het laatst’. In praktijk? Begin met de meest uitdagende klus, pas eventueel de Pomodoro-techniek toe. En doe de kleine klusjes waar je nog geen 2 minuten voor nodig hebt, meteen als je er aan denkt.


5. Plan korte pauzes

Het probleem van uitstellers is niet zozeer dat ze teveel pauze nemen, maar eerder dat ze hun pauze niet gebruiken om echt even uit de werkmodus te zijn. Nee, ze hebben de neiging om tussen de boterhammen door nog even wat mail te checken of met een collega te babbelen over het lopende project. Niet doen!

Gebruik je pauze om te eten, te wandelen of iets anders ontspannens. Met een ‘leger’ hoofd kun je fris aan de slag met de volgende klus.


6. Doe een ‘commercial break’

Ga je to-do lijstje af. Wat staat er op dat je tijdens een tv-reclame kan doen? Denk aan simpele dingen als de vaat opruimen, het aanrecht schoonmaken en planten water geven. Als je dit soort klusjes doet tijdens de tv-reclames (die je toch vaak wegzapt), dan kun je heel veel doen in korte tijd.

Zelfs als je geen tv kijkt, is dit een trucje om jezelf te zetten om iets even snel te doen.


7. Zet kleine stapjes

Heb je een groot project op je agenda staan? Dan kan alleen al de omvang ervan je afschrikken en dus stel je het uit. Verdeel iets groots in kleine overzichtelijke onderdelen. Het is niet die ene grote stap die het verschil maakt, het zijn de kleine stapjes.


8. Neem jezelf in acht

Uitstellen is geen kwestie van lui zijn. Je gebrek aan motivatie kan te maken hebben met een gebrek aan energie. Je kunt er simpelweg niet toe zetten. Belangrijk is daarom dat je zorgt voor voldoende rust, gezond eet en beweegt. Werkt dat niet? Dan is het goed om een afspraak met je huisarts te maken.

Misschien heb je wel vitaminetekort of iets anders onder de leden.


9. Beloon jezelf

Je maakt het voor jezelf leuker en makkelijker door iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Bijvoorbeeld een korte pauze, iets lekkers of een avondje uit. Een kleine beloning voor een kleine klus, een grote beloning voor een lastige klus.


10. Voorkom afleiding

Even surfen op internet, je WhatsApp checken, chatten. Leuk en heel verleidelijk, maar het leidt je alleen maar af. Leg je mobieltje weg als je dat rapport moet schrijven, zet die meldingen als je e-mail ontvangt even af of ga ergens zitten waar de tv niet aan staat.

 

Bonustip: Wil je uitstelgedrag snappen? Bekijk dan dit leuke filmpje

 

Samengevat: Uitstelgedrag is funest voor je productiviteit. Kom je in de verleiding, pas dan één van deze 10 trucjes toe. Doe je dat consequent dan merk je dat het steeds makkelijker gaat. Uiteindelijk is het vooral DOEN!