Bespaar tijd met snellezen: 8 tips

01 februari 2016

Snellezen is wat anders dan snel lezen. Want met snellezen kun je veel informatie in korte tijd doornemen zodanig dat je het ook nog begrijpt. Het gaat erom dat je je een andere manier van lezen aanleert. Waarom? De reden is simpel: het levert je veel tijd op. Tijd die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om andere leuke dingen te doen of om gewoon even niets te doen. Weten hoe snellezen werkt? In deze blog 8 tips.

Tip 1. Bewust kiezen voor snellezen
Als je wilt leren snellezen, kies je voor meer leesplezier en meer vrije tijd. Maar dan zal je wel je oude gewoonte om langzaam te lezen achter je moeten laten. Zoals je nu leest, laat je je afleiden door van alles. Je leest dingen weer opnieuw of treuzelt. Snellezen betekent focus. En dus concentratie!

Tip 2: De rode draad
Snellezen staat of valt met overzicht. Heb je overzicht, dan lukt het je beter om tekst goed te begrijpen. Voordat je gaat lezen, vraag jezelf dan altijd af ‘Wat wil ik weten? En waarom wil ik dit lezen?’ Neem de inhoudsopgave erbij en kies die hoofdstukken die jij belangrijk vindt.

Tip 3. Laat je pen meelezen
We hebben niet geleerd om met hulpmiddelen te lezen. Maar door met je vinger, pen of potlood de tekst in een constant vlot tempo aan te wijzen, kun je veel sneller lezen. Snellezen dus. En dat geeft je rust en focus. Bovendien kun je meteen belangrijke stukken markeren.

Tip 4. Snellezen is doorrijden
Je kunt snellezen vergelijken met rijden op de snelweg. Je moet doorrijden, even terug kan niet. Als je leest, hebben je hersenen even tijd nodig om de informatie te verwerken en op te nemen. Dat zorgt voor die vertraging. Om toch te snellezen én de informatie goed te begrijpen, is het belangrijk dat je door blijft lezen. Onderstreep ondertussen informatie die belangrijk voor je is.

Tip 5. Snellezen = hoppen
Hoe meer woorden je over de breedte van de pagina kunt lezen, hoe sneller het lezen gaat. Dat noemen we hoppen. Hoppen helpt je beter te concentreren en zorgt voor meer tekstbegrip. Want juist woorden samen zorgen ervoor dat je de tekst beter begrijpt.

Tip 6. Even spieken
Een handige snelleestip is ‘spieken’. Lees voordat je aan een boek, document of artikel begint, eerst even de inhoudsopgave door. Scan de koppen, subkoppen, schema’s, citaten en grafieken. Dat geeft je al een beter idee wat de tekst over gaat. Door zo stapsgewijs te lezen, krijg je houvast en structuur.

Tip 7. Ssttt..
Veel mensen hebben de neiging om de woorden te horen als ze lezen. Onbewust spreek je mee. Alleen, dat zorgt ervoor dat je langzamer gaat lezen. Om juist te snellezen, moet je dus je gehoor ‘uitschakelen’. Klinkt lastig, maar valt best mee. Houd je lippen stijf op elkaar en druk je tong tegen je gehemelte. Kwestie van oefenen. Lukt dat niet? Probeer dan net zo snel mee te lezen als cabaretier Jochem Myjer spreekt.

Tip 8. Varieer in snelheid
Je mag in een tekst best wat variëren in snelheid. Immers, je snelheid hangt af van meerdere factoren zoals tijdstip, moeilijkheid van de tekst, de taal of je voorkennis. Dus de ene keer kun je sneller lezen, de andere keer mag je iets langzamer.


Deze blog is geschreven door Jan Willem Ouwehand. Voor meer informatie kijk op zijn website over zijn cursus snellezen.