Rust in je hoofd

07 november 2016

Ik WIL GRAAG RUST! Dit verzoek komt nogal eens voorbij in onze cursus time management. En om het dan nog specifieker te maken.. Rust in het hoofd!

Dat is waar veel deelnemers in onze cursus time management naar op zoek zijn. En terecht hoor, want rust in je hoofd brengt je heel veel... namelijk het vermogen om je echt te kunnen focussen, hogere productiviteit en nauwelijks tot geen gevoel van stress meer. Wie wil dat nou niet?

De vraag is dan natuurlijk: waar komt die onrust in ons hoofd vandaan en nog belangrijker… hoe komen we van die onrust af?

Wat zit er in ons hoofd dat zoveel onrust veroorzaakt?

Onrust in jouw hoofd wordt veroorzaakt door allerlei losse eindjes die daar rondzwerven en jouw brein de hele dag bezig houden. Die losse eindjes zijn allemaal zaken waar jij nog iets mee moet. Bijvoorbeeld alle mail waar je nog actie op moet ondernemen, je voicemail die je nog moet afluisteren, die vragen van je collega’s waar je nog op terug moet komen, dat vakantieverzoek dat je vandaag nog moet indienen etc. etc.

Vaak is het best veel… en allemaal ook best belangrijk… je mag het dus absoluut niet vergeten! Best een pittige taak voor ons brein om dat allemaal te moeten onthouden!

Hoe ons brein werkt

Gelukkig maar dat wij allemaal een zeer goed werkend brein hebben. Maar helaas…. Ons brein kent ook een groot minpunt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ons brein helemaal niet in staat is om ons op het juiste moment aan de juiste zaken te herinneren.

Het kan ons wel herinneren hoor… we kennen immers toch allemaal wel die pop-ups in ons hoofd dat je nog iets moet doen of dat je juist te laat bent met iets. Maar is het je ook opgevallen dat die pop-ups meerdere keren komen en vooral ook op momenten dat jij er eigenlijk helemaal niets mee kunt?! Als je midden in een vergadering zit bijvoorbeeld. Of wanner je bezig bent met een rapportage die nu af moet, wanneer je net thuis bent of wanneer je ligt te slapen….

Wat je brein dus doet is jou steeds herinneren aan zaken waar we op dat moment dus niet veel aan hebben. Sterker nog, het veroorzaakt alleen maar onrust steeds al die losse eindjes. Want het leidt ons constant af van dat waar we mee bezig zijn en het geeft ons een gevoel van druk.

Waarom ons brein onrust veroorzaakt

Maar waarom kan ons brein dan nu eigenlijk al die losse eindjes niet loslaten? Dat is niet zo heel ingewikkeld, maar je moet het maar net even weten! De feitjes dus weer even op een rij:

  • Het brein krijgt niet scherp welk resultaat je uiteindelijk wilt bereiken met al die losse eindjes
  • Het brein krijgt niet scherp welke eerstvolgende acties je nu precies allemaal moet uitvoeren
  • Jouw brein is geen betrouwbaar systeem dat in staat is jou precies op het juiste moment aan zaken te herinneren.

Om deze redenen blijft het maar malen en die pop-ups uitzenden. En daar willen we dus vanaf!


Hoe we dat gaan oplossen voor jou


Het is echter heel goed en relatief makkelijk op te lossen. In onze cursus time management bieden we deze mooie oplossing. Wij leren jou hoe jouw brein al die losse eindjes los laat en we helpen jou een praktisch systeem in te richten dat jou herinnert aan alle acties die jij nog moet doen.

Resultaat: heel veel rust in jouw hoofd, een compleet overzicht over al jouw acties in een extern geheugen zodat jij lekker en met focus kunt werken en uiteindelijk mooie resultaten in jouw werk!

Om dit te bereiken zijn er een aantal stappen nodig:

  • Haal alle losse eindjes uit je hoofd: niks meer onthouden
  • Neem concrete besluiten over al jouw losse eindjes: bedenk wel resultaat jij wilt bereiken en welke acties jij hiervoor wanneer moet ondernemen
  • Leg al deze acties vast in jouw betrouwbare systeem


Wil je exact weten hoe dit in zijn werk gaat? Kom dan naar onze cursus time management.


Jij leert hoe dit concreet in zijn werk gaat en hebt na de cursus ook zo’n werkend systeem ingericht met gegarandeerd resultaat: rust in je hoofd!