Zo lees jij een boek per week! 8 tips om meer boeken te lezen

19 november 2021

Lezen, een leuke bezigheid voor de één, een saaie aangelegenheid voor de ander. Wel is bewezen dat lezen erg goed is voor je. Te veel lezen is weer minder goed, omdat de dimensie diepte ontbreekt wanneer je te lang naar iets staart op een te korte afstand. Maar 1 boek per week is perfect. In deze blog lees je hoe je dit voor elkaar krijgt en wat de grote voordelen zijn.

Hoe goed is lezen voor ons brein?

Je brein voeden doe je door de wandelen, slapen of niets doen. Lezen doet echter wel iets erg goeds met je brein. Elke dag een boek lezen is dus best veel, of eigenlijk te veel. Voor sommigen is het wel een prima idee om meer boeken te lezen dan ze nu doen, dus begin eens met een boek per week. Hier wat voordelen op een rij.

  • Je vergroot je kennis en wordt dus simpelweg slimmer
  • Lezen verlaagt je bloeddruk en stress level
  • Door te lezen leer je beter focussen
  • Lezen voed je fantasie en creatieve brein

Dus voordelen genoeg om te gaan lezen. Velen van ons nemen goede boeken mee voor op vakantie. Maar waarom alleen dan lezen? Omdat je dan de rust hebt is vaak het antwoord.

Leuke wetenswaardigheid

We kunnen 250 woorden per minuut lezen. We kunnen 1250 woorden per minuut denken. Vandaar ook dat ons brein zich tijdens het lezen een beetje verveelt. Door het knijpen in een stressballetje of het uit elkaar trekken van een paperclip voorkom je deels de afleiding. Ook helpt het om sneller te gaan lezen.

Een boek per week lezen? Hoe dan?

Tip 1 | deel je doelen op

Zoals met vele dingen, en zoals we al in vele blogs hebben gemeld begint het om een groter doel in kleine brokjes te knippen. 50 boeken per jaar lezen voelt als een enorme last. En leg die 50 boeken eens op een stapel, je hebt het gevoel dat je er niet doorheen komt. Maar stel je knipt je doel op in kleine doelen. Een doel van 50 boeken per jaar kun je bijvoorbeeld opknippen in een doel van 40 bladzijden per dag lezen. Dan valt het direct mee en is het behapbaar.

Tip 2 | Leer sneller lezen

Er zijn cursussen snellezen. Ook kun je jezelf een doel stellen om bijvoorbeeld 40 bladzijden sneller te lezen dan gisteren. Je houdt je aandacht er beter bij en het zit ook nog eens beter in je geheugen.

Tip 3 | leid je brein af

Zoals al eerder genoemd vervelen we ons een beetje met lezen. Door een stressballetje te kopen of afleiding te zoeken in iets tastbaars in je hand, kun je beter focussen.

Tip 4 | Bepaald vooraf wanneer je wilt gaan lezen

Kies vooraf je momenten uit om te gaan lezen. In plaats van TV kijken? In de trein? Op het toilet? In bed? Sta er eens bij stil wanneer je het beste kan gaan lezen, dan is de kans dat je het gaat doen een stuk groter. Neem bijvoorbeeld de trein. Het merendeel van de mensen zit op de smartphone en kijkt niet meer rond of doet andere dingen. Stel je neemt dan de tijd om een boek te pakken en je kijkt ook af en toe om je heen, dan voorkom je ook nog eens computerogen.

Tip 5 | Lees ongestoord

Zet je telefoon op uit, je notificaties van allerlei apparaten uit en probeer zo min mogelijk prikkels van extern te laten binnenkomen.

Tip 6 | Leer lezen

Op school lezen de meesten vaak en veel, maar hoe is dat in het bedrijfsleven? Alleen nog op vakantie? Soms moet je dan weer een beetje leren lezen. Hou je vinger bij de regel bijvoorbeeld, of gebruik een papiertje om telkens de regel te verschuiven, dat leidt ook nog eens af van alle andere letters.

Tip 7 | Kies leuke boeken

Begin met het lezen van leuke boeken, die je snel begrijpt en die je meenemen in een verhaal. Dit vergroot de kans op blijvend lezen.

Tip 8 | leg boeken altijd op een praktische plek

Wanneer een boek voor het grijpen ligt kijk je er sneller in toch? Je gaat sneller zitten en begint te lezen.

Zoals gezegd is lezen goed voor je. Wel alles met mate, dit geldt voor alles in het leven en zeker ook voor lezen. Het vergroot je kennis, je creativiteit, je inlevingsvermogen en het geeft vooral meer focus en rust. En met name die laatste twee hebben een direct raakvlak met ons werk vanuit timemanagement.

Wil je mooie boekentips rondom ons vakgebied? Simpel te begrijpen en eenvoudig te lezen?

Het boek “grip” van Mark Pastoor is een aanrader.

“Nooit meer te druk” Van Tony Crabbe beschrijft heel praktisch hoe je van dat eeuwige drukke gevoel af kan komen. Een opgeruimd hoofd!

En als laatste “de kleine Covey” Een handzaam boekje over leiderschap en het doel voor ogen. De kleine Covey is een beknopte versie van het grote boek, en leest erg gemakkelijk.

Veel plezier met lezen!

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek