Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100
Het Effectieve Werken

De top 5 tips om je goede voornemens (doelen) te realiseren

Het nieuwe jaar is begonnen. Mooi moment voor goede voornemens. Of persoonlijke  doelen als dat woord je beter bevalt. Leuk, maar voor veel mensen lopen ze uit op een teleurstelling. Hierbij op de eerste maandag in dit nieuwe jaar een aantal praktische tip om ze écht waar te maken.

 

TIP 1  |  Focus op je belangrijkste voornemen

Een lijst van meerdere goede voornemens is lastig te realiseren. Probeer je daarom te beperken tot je belangrijkste voornemen (één dus). Kun je moeilijk kiezen? Beperk je dan bijvoorbeeld tot dat ene voornemen waarvan jij de meest positieve effecten verwacht. Meestal is dit niet de makkelijkste, maar daardoor wel zeer de moeite waard om te bereiken.

 

TIP 2  |  Zet je goede voornemen op papier

Schrijf je goede voornemen eens op. Als je het schrijft in de vorm van een persoonlijke ambitie merk je dat je jezelf nog sterker committeert. Voeg ook de positieve effecten, dat wat het jou brengt, toe om je statement extra motiverend te maken.

 

TIP 3  |  Praat er veel over

Deel je goede voornemens met je vrienden, familie en gezinsleden. Vertel ze uitgebreid waarom je specifiek voor dit voornemen kiest. En houd ze op de hoogte van de voortgang. Hoe vaker jij iets deelt met anderen, hoe groter de kans dat ze jou er actief naar vragen. En dat helpt!  

 

TIP 4  |  Verklein je 'grote voornemen' naar een dagelijkse of wekelijkse actie

Bepaal voor iedere dag of week een actie die je dichter bij je doel brengt. Maak je actie zo klein dat je hem makkelijk kunt realiseren. Hiermee bezorg je jezelf succeservaringen. En voorkom je uitstelgedrag.

 

TIP 5  |  Plan een wekelijks moment in je agenda om ff te 'reviewen'

Zet een vaste afspraak in je Outlook agenda met in de notities ‘het gewenste gedrag’ dat hoort bij jouw goede voornemen. Zo kun je iedere week bepalen welke voortgang je hebt geboekt.

 

Wat de wetenschap er over zegt ….

De kern van goede voornemens is het veranderen van jouw gedrag en dus het aanleren van nieuwe gewoonten. Uit onderzoek blijkt dat je succesvol bent in het aanleren van nieuwe gewoonten als je 21 dagen achter elkaar nieuw gewenst gedrag vertoont. Achter elkaar inderdaad …. Best uitdagend!

 

Wij wensen je veel succes!

Andere lazen ook

De 60 beste time management tips

17-07-2017

We hebben de 60 beste time management tips voor je verzameld. Tips voor op kantoor, thuis, je studie en drukbezette ouders.

Lees meer

Prioriteiten stellen in 2019!

4-04-2018

Prioriteiten stellen en realiseren gaat over je tijd goed benutten. Het lezen van deze blog is een waardevolle tijdsbesteding als de volgende opbrengsten jouw aanspreken.

Lees meer

Concentratieproblemen de baas - 15 praktische tips

18-03-2019

Last van concentratieproblemen? In deze blog lees je 15 nuttige tips voor een optimale concentratie als je werk daarom vraagt

Lees meer