Het Effectieve Werken
Advies op maat? Bel ons:
088 - 2580 100
Het Effectieve Werken

7 factoren die de teamproductiviteit verlagen

De teamproductiviteit hoort natuurlijk zo hoog mogelijk te zijn. Wanneer je het maximale uit een team wilt halen, dan heb je een optimale teamproductiviteit nodig. Toch lijkt het in de praktijk niet altijd mee te vallen om de productiviteit van het team te boosten. Dit heeft een negatief effect op de teamprestaties. Het Effectieve Werken geeft je inzicht in 7 factoren die de teamproductiviteit verlagen, zodat jij kunt ontdekken of deze factoren binnen jouw team ook een rol spelen.

 

1. Het grote plaatje ontbreekt

De meest effectieve teams zijn de teams die tot in het detail weten waar zij het voor doen. Teams die dit grote plaatje niet helder hebben – en dus niet weten waar het teamwerk precies aan bijdraagt – laten veel minder productiviteit zien. Je zorg voor meer teamproductiviteit en betrokkenheid door het team te laten weten dat het belangrijk is wat zij doen, en waarom dit zo is.

 

2. Verkeerde aanpak van de teammanager

Een teammanager heeft een grote invloed op de teamproductiviteit en de teamprestaties. Wanneer de manier van leidinggeven niet past bij het team, dan heeft dit een negatieve invloed. Een teammanager hoort effectief leiderschap te laten zien, zodat de teamleden precies weten wat zij aan hun teamleider hebben.

 

3. Een gebrek aan goede communicatie

Niets is zo belangrijk als communicatie binnen een team. Wanneer er een gebrek aan goede communicatie is, dan zal dit de teamproductiviteit verlagen. We hebben tegenwoordig zo veel middelen om aan te spreken voor de onderlinge communicatie, dat een slechte communicatie in geen geval voor hoeft te komen binnen een team. Verhoog de teamproductiviteit door de communicatie te verbeteren middels oefeningen. Hieronder vind je een eenvoudige oefening voor effectieve communicatie binnen teams.

 

 

4. Aanwezigheid van inconsistentie

Wanneer we kijken naar de meest effectieve teams – die de beste teamprestaties neerzetten – dan zien we vooral veel structuur. Dit geeft aan dat inconsistentie een negatieve invloed heeft op de teamproductiviteit en de teameffectiviteit. Als regels voortdurend veranderen, als het team zelf steeds van richting moet veranderen of als er geen waarde wort gehecht aan consistente processen, dan gaat de visie van het team verloren, samen met de teamproductiviteit.

 

5. Ontoereikende technologieën

Teameffectiviteit – en daarmee de teamproductiviteit – wordt voor een aanzienlijk deel bepaald door de tools waar het team mee werkt. Wanneer de betreffende tools verouderd en / of niet toereikend zijn, dan gaat dit ten koste van de teamprestaties. Technologieën veranderen tegenwoordig in een hoog tempo. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het team altijd werkt met de meest recente tools.

 

6. Gebrek aan bevestiging

Een compliment kan veel doen voor werknemers. Medewerkers hebben bevestiging nodig, ongeacht voor wat voor bedrijf zij werken. Wanneer er een gebrek aan bevestiging bestaat, dan gaan teamleden zich afvragen waar zij het eigenlijk voor doen. Dit zorgt voor een verlaging van de teamproductiviteit, waardoor het team ook snel met uitstelgedrag te maken krijgt. De motivatie gaat verloren. Voorkom dit en deel complimenten uit wanneer teamleden dit verdienen.

 

7. Ongepast gedrag

Ongepast gedrag van één teamlid of een teammanager kan de hele teamproductiviteit omlaag brengen. De sfeer wordt er ernstig door beïnvloed en dit heeft een uitwerking op elk teamlid. Merk je dat er sprake is van ongepast gedrag binnen het team, zoals discriminatie, diefstal, pesten, seksuele intimidatie of bijvoorbeeld het overtreden van kledingvoorschriften? Grijp direct in op passende wijze.

 

Boost de teamproductiviteit

Je wilt natuurlijk profiteren van de beste teamprestaties, neergezet door een optimaal effectief team. Dit gaat niet vanzelf. Er is inzet voor nodig, maar dan profiteer je ook wel van de beste resultaten. Wil jij de teamproductiviteit boosten? Maak dan eens kennis met onze Effectiviteit voor Teams training. Natuurlijk kun je altijd eerst eens contact opnemen voor meer informatie of advies. Wij vertellen je graag meer.

Andere lazen ook

De 60 beste time management tips

17-07-2017

We hebben de 60 beste time management tips voor je verzameld. Tips voor op kantoor, thuis, je studie en drukbezette ouders.

Lees meer

Prioriteiten stellen in 2019!

4-04-2018

Prioriteiten stellen en realiseren gaat over je tijd goed benutten. Het lezen van deze blog is een waardevolle tijdsbesteding als de volgende opbrengsten jouw aanspreken.

Lees meer

Concentratieproblemen de baas - 15 praktische tips

18-03-2019

Last van concentratieproblemen? In deze blog lees je 15 nuttige tips voor een optimale concentratie als je werk daarom vraagt

Lees meer