Dit doen succesvolle mensen in hun weekend!

05 september 2016

sleutel tot succes

Lekker lang uitslapen, krantje lezen, een beetje luieren. Nou, vergeet het maar! Succesvolle mensen doen in het weekend hele andere dingen. Hun geheim? Ze doen precies hetzelfde wat ze doordeweeks ook doen. En juist die gewoonte maakt ze succesvol.


De boodschap is: succesvol zijn is een 24/7- levensstijl, ook in het weekend. We nemen je mee in de gewoonten van 10 zeer succesvolle managers en ondernemers. En als bonus onder aan de blog – een filmpje van 3 minuten met de 8 geheimen om succesvol te worden.

1. Vroeg uit de veren

Vroeg uit de veren voor effectiviteit

Ja, om het maximale uit je dag te halen, is uitslapen er niet bij. Succesvolle mensen staan vroeg op. Sommigen zelfs heel vroeg, zoals de CEO van Disney, Roger Iger. Hij staat zeven dagen in week rond 4.30 uur op! En dat is best slim van hem. Want onderzoek toont aan dat we op ons best zijn zo’n 2,5 tot 4 uur nadat we opstaan. Dus vroeg uit de veren!

2. Doe vrijwilligerswerk


Richard Branson zet zich in de weekenden graag in voor de lokale gemeenschap of andere goede doelen. Dat geeft hem naar eigen zeggen veel energie en ideeën voor nieuwe projecten. Hij is niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de zeer succesvolle mensen wekelijks 5 of meer uren aan vrijwilligerswerk besteden. En het weekend is daar een uitgelezen moment voor. Dus meld je aan voor dat leuke buurtproject, ga wandelen met ouderen of help mee bij de Voedselbank.

3. Beweeg


Succesvolle ondernemers weten het maar al te goed: presteren kan alleen als je topfit bent. Dagelijks hardlopen, tennissen, kiten, bergbeklimmen, een marathon lopen? Zij draaien er hun hand niet voor om en maken er tijd voor.

4. Geniet van de kleine dingen


Wijlen Steve Jobs maakte in zijn weekenden graag tijd vrij voor onder meer zijn vrienden, kinderen en partner. Kleine momenten waar hij doordeweeks niet aan toe kwam. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het lezen van een goed boek of een blokje om met de hond. Je wordt er dan misschien niet rijker van in de zin van geld, maar het zijn vaak die kleine dingen die je wel als persoon verrijken en waar je extra van kunt genieten.

5. Even stil aub!

Stilte en rust helpen productiviteit

Even een stilte-moment. Oprah Winfrey zweert erbij. Ze mediteert nog altijd twee keer per dag 20 minuten. Waarom? Ze wordt er creatiever, productiever en minder gestrest van. Dus plan je weekend niet helemaal vol met sociale verplichtingen, clubjes, familiebezoekjes, studie-uren, maar ga even zitten voor een yoga of zen-moment.

6. Maak tijd voor hobby’s


Wist je dat Warren Buffet, één van meest succesvolle investeerders van de twintigste eeuw, in zijn vrije tijd graag ukulele speelde? Even voor de duidelijkheid, dat is een soort tokkel-gitaar. Maar ook schilderen (George W. Bush), koken (CEO Yahoo Marissa Mayer), breien (Meryl Streep) of knutselen (Taylor Swift) zorgen voor ontspanning. Je kunt natuurlijk ook op zaterdag gaan golfen, meteen een mooie manier om te netwerken.

7. Besteed tijd aan familie en vrienden


Wil je succesvol zijn, dan kun je de steun van familie en vrienden goed gebruiken. Doordeweeks zijn succesvolle mensen al heel druk, des te belangrijker om juist het weekend ook tijd door te brengen met de mensen om je heen.

8. Vergeet FOMO, doe JOMO


Randi Zuckerberg, de zus van Mark Zuckerberg (Facebook) en zelf CEO Zuckerberg Media, staat in het weekend op de JOMO-stand. Of wel, ‘joy of missing out’ in plaats van ‘fear of missing out’. Dus niet overal en altijd selfies maken, likes verzamelen en je mail checken. Maar de sleutel tot een gelukkig weekend is juist je FOMO-gedrag kunnen weerstaan. En geluk is toch waar het om draait als we succes willen hebben?

9. Ga niet multi-tasken

Timemanagment door niet te multitasken

Je wilt natuurlijk je weekend zo nuttig mogelijk besteden. Dus terwijl je op de hardloopband staat, volg je het laatste nieuws, bel je je moeder als je boodschappen doet en maak je alvast een to-do lijstje terwijl je de hond uit laat. Niet doen! Je wordt er niet effectiever en efficiënter van. Timothy Ferris, bekend van zijn boek ‘een 4u werkweek’, adviseert om maximaal twee doelen per dag voorop te stellen om je prestaties af te stemmen. Ofwel, doe alles wat je doet met volledige aandacht.

10. Reflecteer


Succes vieren is fijn, maar net zo belangrijk is om te leren van je fouten. Dat is het geheim van Jack Dorsey, oprichter van Twitter. Hij neemt zaterdag vrij, en zondag besteedt hij aan reflecteren, feedback en strategie. Voor hem de ideale manier om zich op de nieuwe werkweek voor te bereiden. En volgens Bill Gates is het weekend hét moment om even een stapje terug te doen en terug te blikken op de week die geweest is. Zo weet je precies waar je het de nieuwe werkweek beter of anders kunt doen. Dus geen ‘lazy Sunday’ maar reflectie-zondag.

Tot slot nog een leuk filmpje over succes van Richard St. John. Geniet ervan!