Een voldaan gevoel over jouw (werk)dag. Zo fix je dat!

27 juli 2020

Wanneer heb jij een goed gevoel over jouw (werk)dag? En lukt je dat iedere dag? In deze blog neem ik je mee in een aanpak om jouw dag vaker met een goed en tevreden gevoel af te sluiten.

Zelf merk ik dat er een verschil zit in dagen waarop ‘de dag’ even rustig doordacht heb. En dagen waarop ik de dag laat komen zoals ie komt. In het eerste geval bereik ik meer, voel ik me productief, kom ik mijn grotere en kleine voornemens na en voel ik me supergoed tijdens en over de dag. In het tweede geval kabbelt de dag voort, ben ik gevoeliger voor allerlei afleiding, kies ik vooral voor korte en snelle taken en zit ik mezelf een beetje in de weg. Komt regelmatig voor. Gelukkig niet al te vaak.

De essentie is dat jij dus zelf veel invloed hebt op de vraag of jij wel of niet een voldaan gevoel aan jouw dag overhoudt. Experimenteer maar eens met de volgende tips.

Het basisprincipe: Maak je voornemens concreet. En maak ze waar.


Voornemens of todo-lijstjes werken als een soort belofte aan jezelf. Het waarmaken van iedere belofte aan jezelf geeft een goed gevoel. Dat werkt bij een concrete taak. Bij een huishoudelijk klusje. Of bij het uitvoeren van een stevige workout. Het waarmaken van dat wat jij jezelf voorneemt activeert allerlei geluksstofjes in jouw brein. Omgekeerd geldt helaas hetzelfde. Het niet nakomen van jouw plannen en voornemens knaagt en bezorgt je het nare gevoel van mislukken en falen.

Wil jij vaker een goed gevoel? Doorloop dan de volgende stappen.

Stap 1  |Wat is er voor jou nodig om van deze dag een top-dag te maken?

Start iedere dag met deze simpele vraag. Wat zou jou een goed gevoel geven als je kijkt naar deze dag. Richt je hierbij op de praktische kant en op de energie-kant voor jouw dag.

Voor de praktische kant maak je een lijst met welke doe-taken je vandaag af wilt ronden. Omdat ze vandaag echt moeten. Of omdat die taak belangrijk is. Klein of groot. Eenvoudig of lastig. Zet ze op een lijstje en vraag je bewust af wat het effect is als jij die taak hebt afgerond. Voor jezelf. Of voor een ander. Houd het lijstje kort. Als je er doorheen bent, maak je gewoon een nieuw lijstje. Simpel toch?

En nu de energie-kant. Vraag je af wat deze dag nodig heeft om er een goed gevoel over te hebben. Even de rust nemen dus om te kijken wat jou op dit moment bezig houdt. En waar jij zin in hebt. Dat kan dus van alles zijn. Als jij er maar positieve energie van krijgt of een goed gevoel aan overhoudt. 
>> Collega Henk persoonlijk bedanken voor zijn hulp vorige week
>> In jouw pauze naar de bakker lopen om een heerlijk bonbonnetje te kopen en met een lekker kopje thee op te smikkelen
>> Een wandeling in het bos
>> Je moeder bellen om sorry te zeggen
>> Je vriendin uitnodigen voor een taartje in de stad
>> Rondje hardlopen, even mediteren in de pauze
>> Toch maar dat nare klusje wegwerken

Stap 2 |  Doordenk jouw dag

Door de ingrediënten die deze dag voor jou een topdag gaan maken in een soort van volgorde te zetten visualiseer jij jouw dag en maak je een soort van globale planning. Maak jouw dag zoals ie voor jou goed voelt. Kies na een aantal praktische taken ook voor één of meer energiegevers. En heel belangrijk, prop je dag niet van begin tot eind vol. Houdt in de ochtend en in de middag een uurtje vrij. Heb je direct ruimte voor het geval er spoedeisende taken ontstaan.

Stap 3 |  Laat de leegtes leeg. En geniet ervan.

Jouw brein voelt zich al best snel druk. En dat draagt niet bij aan een goed gevoel over jouw werk- en werkdag. Belangrijk dus om jouw brein gaandeweg de dag op te laden. Mark Tigchelaar, de schrijver van het boek ‘Focus aan - Focus uit’ is daar helder over. Hij schrijft dat ons brein alleen oplaadt door te slapen, te wandelen of door uit het raam te staren. Van ‘open aandacht’ laadt de brein-batterij op. ‘Gerichte aandacht’ (jouw mobiel, een spelletje, lezen, alles waarbij je nieuwe informatie opneemt) vraagt energie.

Met de leegtes leeg houden bedoel ik dat je alle spontane ‘lege momenten’ in je dag niet vult met een activiteit die energie vraagt van jouw brein. Laat die leegtes leeg …. Zodat je brein weer oplaadt.
>> Zet de autoradio eens uit. Denk aan een mooi moment.
>> Met de fiets op OV naar huis? Laat die podcast eens achterwege
>> Sta je in de rij bij de supermarkt? Laat de mobiel in je zak ….
>> Aan het wachten tot je eitje perfect gebakken is ……
Je voelt het vast wel. Doe eens vaker helemaal niets.

Stap 4  |  De slotvraag – Wat heb ik vandaag allemaal afgerond en bereikt?

Ons brein heeft de neiging om jou aan het eind van de dag vooral te herinneren aan de zaken die niet gelukt zijn. Vervelende eigenschap van jouw brein. Want dat helpt niet om een goed gevoel aan de dag over te houden. Neem daarom aan het eind van jouw dag even bewust tijd om je af te vragen:
>> Welke voornemens heb ik allemaal waargemaakt?
>> Wat heb ik allemaal wel bereikt?
>> Wat was het hoogtepunt van de dag? En waarom?
>> Welke momenten gaven echt goede energie?

En met dat positieve gevoel in je hoofd, sluit jij jouw dag heerlijk af.

Ik wens je veel plezier.

Arjan Bloemendaal

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit