Groen Helpt?!

17 april 2013

Waar gaat dit naar toe zal je denken. Welnu ….. Vorige week werd het effectieve werken geïnspireerd door Joren van Dijk, ook bekend van www.omgevingspsycholoog.nl

Joren is specialist in omgevingspsychologie. Klinkt als een bijzonder vak. En dat is het ook!

Vrij vertaald is Joren dus specialist in het effect van onze omgeving op ons welzijn, ons welbevinden en ook op onze productiviteit. En daar ligt de link met onze business …… vaak vragen deelnemers aan onze cursus time management om methoden en technieken om werkdruk en stress terug te dringen.

In deze blog, geïnspireerd op Joren de invalshoek ‘Groen helpt!’ om stress in je werk te verminderen en/of daarvan sneller te herstellen door te zorgen voor voldoende natuur en/of uitzicht op natuur op en rondom je werkplek.

Wat de onderzoekers er over roepen ….

Eerst de conclusies van een aantal onderzoeken over het effect van groen op je werkplek op een rijtje. De onderzoekers zijn het behoorlijk eens:

 • Natuur helpt ons te ontspannen, maakt ons weerbaarder tegen stress en verbeterd onze stemming” (Hartig, Mang & Evans, Laumann, Ulrich, etc.)
 • Onze bloeddruk daalt als we naar natuur kijken (of er in bewegen) ” (Hartig)
 • "In sommige functies liggen mentaal uitputtende taken en stressvolle situaties opgesloten. Juist dan is het voor werknemers belangrijk dat zij tijdig van deze stressvolle situaties kunnen herstellen. Zichtbare natuur is hiervoor een geschikte oplossing." (Gezondheidsraad & RNMO).
 • Natuur helpt ons ontspannen. Hierdoor kunnen we gemakkelijker terugkeren naar een staat waarin onze gedachten, gevoelens, fysiologie en fysiek optimaal kunnen functioneren” (Han)


En dan nu de vertaling naar je werkplek ….

Vrij vertaald geven alle onderzoeken dus aan dat natuur en uitzicht op natuur een positief effect heeft op je algehele welbevinden en het verminderen van stress. Hierbij daarom een aantal concrete tips die hieraan bij kunnen dragen:

 1. Wees creatief en zorg voor uitzicht op natuur
  Het mooiste is natuurlijk een mooi uitzicht over een weiland met een stel herten die vrolijk langs de bosrand springen, maar helaas is dat weinigen gegeven.
  Wat wel kan zijn foto’s aan de muur, een screensaver vol natuur (windows heeft deze standaard in zich) of wordt follower van @earth_pics (echt een aanrader)

 2. Maak de echte planten zichtbaar
  Waar staan de planten in jouw kantoor? Kun je ze überhaupt zien vanaf je werkplek?
  Het gaat om uitzicht op natuur, dus breid de plantencollectie in de direct omgeving van je bureau uit of nog simpeler zet die ene plant in de hoek van je kantoor eens op een plek waar je hem ook echt kunt zien!


Wil je meer weten over het effect van planten en de kantooromgeving zoek dan contact met Joren via www.omgevingspsycholoog.nl. Voor een gedegen cursus time management helpen wij je graag verder ☺.