Voorkom een burn-out met time management!

19 februari 2018

Een burn-out met time management voorkomen, kan dat? Dit kan zeker, maar het is natuurlijk wel afhankelijk van de oorzaak van je stress. Stress leidt uiteindelijk tot overspannenheid en dit kan weer leiden tot een burn-out. Echter, stress is niet altijd afkomstig van werk. Wanneer je stress ervaart doordat je tijd tekort komt op het werk, wat vaker het geval is, dan is het goed mogelijk om een burn-out met time management te voorkomen. Het Effectieve Werken vertelt je hier graag meer over.

 

Stress, overspannenheid en burn-out

Op de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat stress, overspannenheid en burn-out drie heel verschillende zaken zijn. Stress is er in meerdere vormen. We kennen bijvoorbeeld gezonde en ongezonde stress. Enkel de ongezonde stress kan ervoor zorgen dat je overspannen raakt. Als je voor de duur van enkele maanden non-stop te maken hebt met ongezonde stress, zoals werkstress, dan kun je overspannen raken en moet je rekening houden met een hersteltijd van gemiddeld zes weken. Neem je geen hersteltijd en blijf je doorgaan in een stressvolle situatie? Wanneer je jarenlang non-stop te maken hebt met ongezonde stress, dan kan dit leiden tot een burn-out. Een burn-out is dus ernstiger dan overspannenheid en de herstelperiode is een behoorlijk stuk langer. In bepaalde situaties kan time management je helpen om overspannenheid of een burn-out te voorkomen.

 

Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Er zijn meerdere manieren die je toe kunt passen om een burn-out te voorkomen. Wanneer je merkt dat de draaglast van je werk groter is dan je draagkracht op het werk, dan is dit eigenlijk al een teken dat je in actie moet komen. Het gebrek aan balans tussen deze twee, met het grootste gewicht op de draaglast, zorgt voor overspannenheid en later voor een burn-out wanneer je geen actie onderneemt. In RTL Late Night werd besproken wat je zelf kunt doen om een burn-out te voorkomen.

 

 

Een burn-out voorkomen met time management

Overspannenheid en burn-out zijn heel persoonlijk. De oorzaak is niet voor iedereen gelijk en ook het verloop van het ontstaan en het herstel zijn niet voor iedereen hetzelfde. Wel is het zo dat veel mensen te maken krijgen met overspannenheid en burn-out door werkstress. In veel gevallen heeft dit te maken met een teveel aan taken of het op de verkeerde manier prioriteiten stellen. In deze gevallen kan time management je helpen. Door te leren hoe je prioriteiten stelt en hoe je jouw taken het best indeelt kun je de werkstress verminderen. Je moet tijd indelen naar je eigen kunnen, zodat je niet te maken krijgt met takenlijsten die nooit af lijken te komen.

Tip:

 

Wegwijs in time management

Als jij goed weet hoe jij je tijd het best kunt indelen, dan kun je de werkstress verminderen. Leer prioriteiten stellen, leer omgaan met uitstelgedrag en weet welke afleidingen zorgen voor meer werkstress. Dat zijn een paar goede eerste stappen om een burn-out te voorkomen. Een goede time management cursus kan je hier goed bij helpen. Hiervoor ben je natuurlijk bij Het Effectieve Werken van harte welkom. Neem gerust eens contact met ons op als je nog vragen hebt.