Hoe je meer focus vindt | 9 praktische tips

13 februari 2017

Dwalen je gedachten snel af? En vind je het lastig om met één ding tegelijk bezig te zijn? Dan hebben wij negen tips om je beter te leren focussen. Waarom je dat zou willen leren? Simpelweg omdat het je helpt je werk beter te doen, je meer kunt genieten van dingen en je er rustiger van wordt.

 

9 tips voor meer focus - het effectieve werken - time management

 

1. Gun jezelf een pauze
Als je een opdracht afrondt, gun jezelf dan even een korte pauze van een paar minuten. Ga niet meteen als een dolle door met het volgende om ‘het maar af te hebben’.

 

2. Deel je klussen op in kleine stappen
Eén ding tegelijk, kleine stappen zijn samen ook een grote stap. Je hoeft niet alles in één keer te kunnen, willen of doen. Als je als beginner over een paar maanden een halve marathon wilt lopen, ga je ook niet meteen de eerste keer 5 kilometer rennen. Dat bouw je op. Dat geldt ook voor je werk. Verdeel het in kleine stappen, dan maakt het makkelijker, leuker en je hebt meer kleine overwinningen te vieren!

 

3. Werk op de momenten dat je op je best bent
De een staat op voor dag en dauw en verzet dan bergen werk. De ander doet dat het liefste in de middag. Je wordt een stuk productiever als je de lastige klussen plant op die momenten dat je op je best bent. Dat werkt toch veel prettiger?

Nee zeggen helpt je verder - het effectieve werken - cursus time management

 

4. Zeg vaker nee

Kopje koffie? Kom je een gebakje eten? Kun je even meekijken? Nee, dank je wel. Vaker nee kunt zeggen tegen verleidingen die je haast niet kunt weerstaan, maakt je sterk. Het is bewezen dat mensen die verleidingen kunnen weerstaan, zich beter kunnen focussen, minder snel afgeleid zijn en meer discipline hebben. Probeer het een tijdje. Je zal zien dat het makkelijker wordt en je meer ‘ja’s’ hebt voor de juiste dingen.

 

5. Ga vaker naar buiten en geniet
Ga tussen de middag even lekker naar buiten, naar het park. Of ga in het weekend of op je vrije dag de natuur in. Gewoon voor een strand- of boswandeling. En luister naar het geluid van de natuur. Naar de golven, de vogels, de wind. Het getjilp van vogels en het geluid van water maakt je vanzelf rustiger.

 

6. Handel kleine dingen meteen en snel af
Kleine dingen stapelen zich al snel op en voor je het weet, ben je razend druk met dingen die er niet toe doen. Collega’s die met onnozele vragen komen. Een appje van je vriendin over de boodschappen. De vraag of je die ene klant nog even kunt bellen. En oh ja, als je toch bezig bent, kun dan meteen dat rapport van gisteren doorsturen? Plan in je agenda een vast moment op de dag waarop je dit soort kleine taken doet. Dan blijven ze ook niet de hele tijd in je hoofd zitten. Dat geeft ruimte én rust.

 

7. Geef jezelf een zetje
Je hebt wel eens van die momenten dat je even geen zin en puf hebt. Ben je eenmaal op kantoor, dan zit je vaak al snel in de flow. Maar soms wil het gewoon echt even niet. Ook al ga je aan de slag, dan ben je meer aan het lummelen, dan lekker productief te zijn. Geef jezelf op dit soort momenten een klein zetje, niet te hard maar net genoeg om iets te gaan doen. Iets anders dan werken. Denk aan een frisse neus halen buiten, met een vriend(in) een kop koffie drinken. Blaas stoom af en pep jezelf op!

 

8. Beweeg
Een gezonde geest gaat samen met een gezond lichaam. Niet voor niets zijn succesvolle mensen ook vaak fanatieke sporters in hun vrije tijd. Als je je fit voelt, gaat alles gewoon een stuk makkelijker.

 

9. Luister naar muziek
Wanneer heb je voor het laatst naar muziek geluisterd? En dan bedoelen we écht geluisterd. Dus niet terwijl je aan het sporten bent of je bureau opruimt. Probeer eens echt naar muziek te luisteren. Luister naar de verschillende muziekinstrumenten, de tonaties, wat er gezongen wordt. Als je dit doet, merk je dat muziek een hele nieuwe dimensie krijgt. Sterker nog, het kan maar zo zijn dat je klassieke muziek bijvoorbeeld opeens mooi vindt.

 

Hartelijke groet,

Team Het Effectieve Werken