Hoe kan je dingen beter onthouden

04 mei 2022

Ben je soms wat vergeetachtig? Wil je beter informatie opslaan in je geheugen of wil je dingen sneller onthouden? Lees dan de blog. Je leert hoe je brein werkt bij het opslaan van informatie en er zijn praktische tips om direct te kunnen toepassen in de praktijk.

Algemene breinkennis

Iemand zegt zijn naam en twee tellen later ben je het alweer vergeten. Herkenbaar? Ons brein heeft meer dan 70.000 gedachten per dag en staat nooit stil. Zelfs in de nacht werkt je brein nog voor 25 procent door, om alle informatie van de vorige dag goed te kunnen verwerken. Mensen die goed slapen merken dan ook dat ze echt letterlijk met een nieuwe frisse dag beginnen.

Maar met al die gedachten, afleidingen en pop ups in je hoofd, wordt dingen onthouden steeds lastiger. Even wat wetenswaardigheden:

  • We kijken per dag tussen de 12 en 17 uren op beeldschermen
  • We laten onszelf meer dan 11 keer per uur store
  • We hebben meer dan 70.000 gedachten per dag
  • We kunnen niet multitasken
  • We krijgen per 24 uren meer prikkels dan 30 jaar geleden in een hele maand
  • Door de komst van internet en vooral social media maken we een teveel aan dopamine aan, waardoor de nieuwsgierigheidsdrang steeds groter wordt. Ben je in de ochtend, bij de start van je dag ook zo nieuwsgierig naar nieuwe Emails?


Alles bij elkaar zorgt ervoor dat we vaak “aan” staan en dat gaat direct ten koste van onze focus. En hoe slechter je focus, hoe minder je kunt onthouden. Ga maar eens studeren met een vol hoofd en veel onrust. Je neemt waarschijnlijk erg weinig informatie op en de frustratie neemt met de minuut toe.

Terug naar rust in je hoofd

Met al die prikkels, al die verstoringen en al die externe verleiders (social media) is het dus steeds lastiger om je te concentreren en daarmee snel dingen te onthouden. Ons brein is door de evolutie heen met 3 procent veranderd. We denken dus nog net zoals vroeger. Kijken we naar de wereld om ons heen, dan is deze de afgelopen decennia onvoorstelbaar veranderd. Dus tijd om het roer om te gooien? Zet dan eens al je apparaten uit, al je notificaties uit en dwing jezelf om nog maar 1 keer per dag social media te checken. Je zult er enorm aan moeten wennen en het kost je ook minimaal een maand om eraan te wennen. Het resultaat is verbluffend. Je krijgt namelijk de regie over je leven weer terug. En dat vindt je brein heerlijk.

De beter onthouden tips

Tip 1 | Zet al je mobiele apparaten op stil, niet storen of uit

Kies bewust. Zet al je apparaten regelmatig op stil of uit. Zet ook je mail notificaties uit. Dat geeft, uiteindelijk, enorm veel rust. En geef je zelf even de kans om eraan te wennen. De wereld draait prima door zonder jouw sociale media-aandacht.

Tip 2 | lees sneller

Ons brein kan sneller denken dan lezen. We kunnen 1250 woorden per minuut denken en slechts 250 woorden per minuut lezen. Lees dus sneller, of volg hierin een cursus, zodat je brein minder wordt afgeleid en je het ook nog eens beter kunt onthouden.

Tip 3 | Knip het op in kleine stukjes

Ons brein slaat alle informatie op in kleine stukjes en archiveert dit ook nog eens keurig bij elkaar. Wanneer je dus iets dat je wilt onthouden opgeknipt in kleinere stukjes dan leert dit makkelijker en je onthoudt het beter.

Tip 4 | Visualiseer wat je wilt onthouden

Ezelsbruggetjes of hetgeen je wilt onthouden koppelen aan iets werkt erg goed om dingen te kunnen onthouden. We onthouden 80% van wat we zien en slechts 20% van wat we lezen. Ervaren, ontdekken en visualiseren helpt dus echt.

Tip 5 | Maak je hoofd regelmatig leeg

Een leeg hoofd zorgt voor meer brein capaciteit. Je brein werkt als een computergeheugen. Het heeft een intern geheugen en een extern geheugen. Dingen die je snel kunt herinneren zitten aan de interne kant. Wanneer je regelmatig een braindump doet werkt dit erg goed voor je brein. Je formatteert als het ware de harde schijf. En meer geheugen zorgt voor meer kunnen onthouden.

Tip 6 | Doe regelmatig niets

Kijk eens 5 minuten uit het raam. Lukt je dat? Je geeft hiermee je brein rust en merkt dat je daarna veel beter de zaken weer op een rij hebt. Vooral in drukke tijden is het essentieel om juist dan even rust te nemen of even pauze. En dan niet je mobiele telefoon pakken maar gewoon even helemaal niets.

Tip 7 | Gebruik pomodoro

Een andere blog van ons ging al over pomodoro. De essentie is dat je niet te lang achter elkaar doorgaat. Wanneer je uren achter elkaar probeert te concentreren dan neemt je energieniveau enorm af. Door maximaal 25 minuten gefocused aan de slag te gaan en vervolgens even pauze te nemen blijft je energie op peil, met als resultaat dat je dus veel beter alles kunt onthouden.

Op dit moment hebben we in Nederland te maken met 4 miljoen potentiële burnout gevallen en 1 miljoen hebben daadwerkelijk een burnout. Wanneer je stelselmatig je brein op de verkeerde manier gebruikt is het soms ineens afgelopen. Je energie is compleet weg van de 1 op de andere minuut. Door beter te rusten, af en toe niets te doen en de bovenstaande tips in je op te nemen zorg je ervoor dat er meer ruimte komt voor je geheugen. Je onthoudt dingen beter, je bent scherper en hebt meer energie. En wie wil dat nu niet?

Dus wil je echt beter dingen onthouden, of wil je echt sneller dingen onthouden, geef je brein dan energie. Geheugentrainers zijn prima voor je geheugen, maar je onthoudt pas echt beter wanneer je jezelf de kans geeft om tot rust te komen. Mensen die bijvoorbeeld 60 uren per week werken zijn ongeveer 30% minder productief dan mensen die 40 uren werken.

Dus probeer niet deze hele blog te onthouden, maar geniet van de werking van de tips.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek