Introvert, extravert of ambivert? Welk persoonlijkheidstype ben jij?

31 maart 2023

Deze blog gaat in op de verschillende persoonlijkheidstypen. Waarin herken jij jezelf? Hoe beter je weet hoe je zelf in elkaar zit, hoe beter je eigen kwaliteiten en valkuilen kent en hoe beter je anderen begrijpt. Lees snel verder!

Wat betekent Introvert?

De betekenis van het woord "introvert" verwijst naar een persoonlijkheidstype dat gekenmerkt wordt door een voorkeur voor innerlijke gedachten en gevoelens in plaats van externe stimulansen. Introverte mensen hebben de neiging om zich terug te trekken in zichzelf en verkiezen vaak rustige omgevingen boven drukke sociale bijeenkomsten.
Ze kunnen als gereserveerd, stil en bedachtzaam worden gezien en hebben soms tijd nodig om op te laden na sociale interacties. Dit is in tegenstelling tot extraverte personen, die juist energie krijgen van sociale interacties en vaak meer uitgaand en spraakzaam zijn.
Het is belangrijk om op te merken dat deze eigenschappen niet absoluut zijn en dat veel mensen een combinatie van introverte en extraverte kenmerken hebben.

Wat zijn de kenmerken van een introvert persoon?

Hieronder vind je een lijst met enkele kenmerken die vaak worden geassocieerd met introverte mensen:

 1. Rustig en gereserveerd: introverte mensen hebben de neiging om zich op de achtergrond te houden en niet snel op te vallen in een groep.
 2. Diepe denkers: ze hebben de neiging om veel tijd te besteden aan nadenken over dingen en het verkennen van hun eigen gedachten en emoties.
 3. Voorkeur voor één-op-één gesprekken: introverte mensen hebben de neiging om de voorkeur te geven aan één-op-één interacties of kleine groepen in plaats van grote groepen.
 4. Onafhankelijk: ze zijn vaak comfortabel met tijd alleen doorbrengen en hebben minder behoefte aan sociale interactie dan extraverte mensen.
 5. Creatief: veel introverte mensen zijn creatief en vinden expressie door middel van kunst, muziek of schrijven.
 6. Grondig en nauwkeurig: ze zijn vaak zeer zorgvuldig en grondig in hun werk en hebben oog voor detail.
 7. Goede luisteraars: introverte mensen hebben vaak een goed vermogen om te luisteren en aandacht te schenken aan de behoeften en gevoelens van anderen.
 8. Gevoelig: introverte mensen hebben vaak een dieper gevoelsleven en kunnen gevoeliger zijn voor externe stimuliatie en emotionele reacties van anderen.

 

Wat betekent Extravert?

De betekenis van het woord "extravert" verwijst naar een persoonlijkheidstype dat gekenmerkt wordt door een voorkeur voor externe stimulansen en sociale interacties in plaats van innerlijke gedachten en gevoelens. Extraverte mensen zijn vaak spraakzaam, sociaal, uitgaand en enthousiast.

Ze krijgen energie van het omgaan met andere mensen en kunnen zich soms vervelen als ze te lang alleen zijn. Dit is in tegenstelling tot introverte personen, die zich juist meer terugtrekken in zichzelf en rustige omgevingen verkiezen.

Het is belangrijk om op te merken dat extraverte en introverte eigenschappen niet absoluut zijn en dat veel mensen een combinatie van beide persoonlijkheidstypes hebben.

Wat zijn de kenmerken van een extravert persoon?

Hieronder vind je een lijst met enkele kenmerken die vaak worden geassocieerd met extraverte mensen:

 1. Spraakzaam: extraverte mensen hebben de neiging om veel te praten en zijn vaak erg sociaal.
 2. Enthousiast: ze zijn vaak energiek en gepassioneerd over de dingen waar ze om geven.
 3. Sociaal: extraverte mensen halen energie uit sociale interacties en hebben vaak veel vrienden en kennissen.
 4. Gezelschapsdieren: ze houden van drukke en stimulerende omgevingen en zijn vaak te vinden op sociale evenementen en bijeenkomsten.
 5. Actiegericht: extraverte mensen hebben de neiging om actie te ondernemen en risico's te nemen om hun doelen te bereiken.
 6. Makkelijk in de omgang: ze zijn vaak open en toegankelijk voor anderen, waardoor ze gemakkelijk nieuwe contacten leggen.
 7. Direct: extraverte mensen hebben de neiging om direct te zijn en zeggen wat ze denken.
 8. Op zoek naar beloning: ze zijn vaak gemotiveerd door beloningen en kunnen zichzelf graag uitdagen om hun doelen te bereiken

 

Wat betekent ambivalent

De betekenis van het woord "ambivalent" verwijst naar een situatie waarin iemand twee tegenovergestelde gevoelens of gedachten heeft over een bepaald onderwerp, persoon of situatie. Dit kan resulteren in gevoelens van onzekerheid, twijfel en verwardheid.

Een persoon kan bijvoorbeeld ambivalent zijn over een carrièrekeuze omdat ze zowel opgewonden zijn over de mogelijkheden als bezorgd zijn over de uitdagingen. Of iemand kan ambivalent zijn over een relatie omdat ze zich aangetrokken voelen tot de persoon, maar ook merken dat er veel conflicten zijn.

Het kan soms moeilijk zijn om een beslissing te nemen als men ambivalent is, omdat het kan voelen alsof men moet kiezen tussen twee gelijkwaardige, maar tegenstrijdige opties. Het is echter belangrijk om te erkennen dat ambivalentie een normaal onderdeel is van het menselijk denken en voelen, en dat het mogelijk is om manieren te vinden om met deze gevoelens om te gaan en een beslissing te nemen

Wat zijn de kenmerken van een extravert persoon?

Hieronder vind je enkele algemene kenmerken die vaak geassocieerd worden met ambivalentie:

 1. Tegenstrijdige gevoelens: ambivalente mensen hebben de neiging om tegenstrijdige gevoelens te hebben over een bepaalde situatie, persoon of object.
 2. Besluiteloosheid: ambivalentie kan leiden tot besluiteloosheid, omdat de persoon moeite heeft om te kiezen tussen verschillende opties.
 3. Innerlijke strijd: ambivalentie kan leiden tot een innerlijke strijd tussen verschillende behoeften of verlangens.
 4. Wisselende emoties: ambivalente mensen hebben vaak wisselende emoties, omdat ze heen en weer geslingerd worden tussen verschillende gevoelens.
 5. Onzekerheid: ambivalentie kan leiden tot onzekerheid, omdat de persoon zich niet volledig kan committeren aan een bepaalde keuze.
 6. Verwarring: ambivalentie kan verwarrend zijn omdat het moeilijk kan zijn om te begrijpen wat de persoon echt wil.
 7. Angst: ambivalentie kan angst veroorzaken omdat de persoon bang is om de verkeerde beslissing te nemen of een fout te maken.
 8. Intense emoties: ambivalentie kan leiden tot intense emoties, omdat de persoon worstelt met conflicterende gevoelens en verlangens.

 

Hoe herken je verschillen tussen introverte en extraverte personen?

Het belangrijkste verschil tussen introverte en extraverte personen is hun voorkeur voor sociale interactie en de manier waarop ze energie krijgen. Introverte mensen hebben de neiging om zich meer terug te trekken in zichzelf en geven de voorkeur aan rustige omgeving. Ze halen energie uit hun innerlijke wereld en hebben vaak tijd nodig om op te laden na sociale interacties.
Extraverte mensen daarentegen halen juist energie uit sociale interacties en gedijen in drukke en stimulerende omgevingen. Ze zijn vaak spraakzaam, uitgaand en enthousiast en voelen zich op hun best als ze omringd zijn door anderen.
Het is belangrijk om op te merken dat deze eigenschappen niet absoluut zijn en dat veel mensen een combinatie van introverte en extraverte kenmerken hebben. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld extravert zijn in bepaalde situaties, zoals op het werk of tijdens sociale evenementen, maar meer introvert zijn in andere situaties, zoals wanneer ze alleen zijn of tijd doorbrengen met nauwe vrienden en familieleden.

Welk persoonlijkheidstype ben je?

Er zijn verschillende persoonlijkheidstypen beschreven door verschillende persoonlijkheidstheorieën, maar een van de meest gebruikte persoonlijkheidstheorieën is de Big Five-persoonlijkheidstheorie. De Big Five-persoonlijkheidstheorie beschrijft vijf brede dimensies van persoonlijkheid, namelijk:

 1. Openheid voor ervaring: het vermogen om nieuwe ideeën te verkennen en open te staan voor nieuwe ervaringen.
 2. Gewetensvolheid: het vermogen om verantwoordelijk te zijn, taken uit te voeren en doelen te bereiken.
 3. Extraversie: de mate waarin iemand sociaal en uitgaand is.
 4. Vriendelijkheid: de mate waarin iemand meegaand en medelevend is.
 5. Neuroticisme: de mate waarin iemand emotioneel stabiel of onstabiel is.

 

Door deze dimensies te combineren, zijn er verschillende persoonlijkheidstypen ontstaan die elk unieke eigenschappen en kenmerken hebben. Het is echter belangrijk op te merken dat persoonlijkheidstypes niet zwart-wit zijn en dat mensen verschillende gradaties kunnen hebben van de verschillende dimensies.


Waarin herken jij jezelf? Wil je er meer over weten dan is het raadzaam om zelf een test te gaan doen.

Hoe werk je effectief als introvert persoon?

Als introvert persoon kan het soms lastig zijn om effectief te werken in een omgeving die gericht is op sociale interactie en groepsactiviteiten. Hieronder staan enkele tips die je kunnen helpen om effectief te werken als introvert persoon:

 1. Plan de dag: Maak een schema van je dag en zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om te werken aan projecten en taken waarvoor je je moet concentreren. Vermijd afleidingen en onderbrekingen waar mogelijk.
 2. Stel grenzen: Geef duidelijk aan wat je wel en niet wilt doen en stel grenzen aan beschikbaarheid. Communiceer met collega's en leidinggevenden over werkstijl en wat voor u het beste werkt.
 3. Neem pauzes: Neem regelmatig pauzes om te ontspannen en uw energie op te laden. Ga even naar buiten of maak een wandeling, en vermijd overmatige prikkels zoals te veel lawaai of fel licht.
 4. Werk aan je communicatievaardigheden: Als introvert persoon kan het soms lastig zijn om ideeën en gedachten te delen. Werk aan communicatievaardigheden door bijvoorbeeld te oefenen met presentaties of door te netwerken op een manier die bij u past.
 5. Zoek een werkomgeving die bij je past: Probeer een werkomgeving te vinden die past bij je persoonlijkheid en werkstijl. Sommige introverte personen werken bijvoorbeeld graag thuis of in een rustige omgeving.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is en dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor de andere persoon werkt. Experimenteer met verschillende strategieën en ontdek wat voor u het beste werkt om effectief te kunnen werken als introvert persoon

Hoe werk je effectief als extravert persoon?

Als extravert persoon kan het voor jou belangrijk zijn om regelmatig te communiceren en interactie te hebben met anderen om je energie te behouden en je te concentreren. Hier zijn enkele tips om effectiever te werken:

 1. Plan vergaderingen en gesprekken met collega's en klanten: Plan vergaderingen en gesprekken op tijden waarop je energie het hoogst is en waarop je het meest alert bent. Dit zal je helpen om productiever en effectiever te zijn tijdens deze interacties.
 2. Neem deel aan sociale activiteiten op het werk: Als extravert persoon kan het belangrijk zijn om deel te nemen aan sociale activiteiten op het werk, zoals teambuilding evenementen, lunches en happy hours. Dit zal je helpen om relaties op te bouwen met je collega's en een gevoel van verbondenheid te creëren.
 3. Maak gebruik van je sterke communicatievaardigheden: Als extravert persoon heb je waarschijnlijk sterke communicatievaardigheden. Maak hier gebruik van door effectief te communiceren met je collega's en klanten. Zorg ervoor dat je duidelijk bent en dat je je boodschap op een heldere en beknopte manier overbrengt.
 4. Zoek samenwerking op: Als extravert persoon vind je het waarschijnlijk prettig om samen te werken met anderen. Zoek daarom kansen om te werken aan projecten met collega's en zorg ervoor dat je je ideeën en suggesties deelt om tot de beste resultaten te komen.
 5. Maak gebruik van pauzes: Extraverte mensen hebben vaak pauzes nodig om te communiceren en te socialiseren. Maak gebruik van pauzes om bij te praten met collega's of om een snelle wandeling te maken buiten het kantoor.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat deze tips mogelijk niet voor iedereen werken. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt om productief te zijn als extravert persoon.

Hoe werk je effectief als ambivalent persoon?

Als ambivert persoon heb je zowel eigenschappen van een extravert als een introvert. Hierdoor kan het soms lastig zijn om te bepalen hoe je het beste kunt werken. Hier zijn enkele tips om effectiever te werken als ambivert:

 1. Maak gebruik van momenten van concentratie: Als ambivert kun je zowel genieten van rustige momenten als van momenten van interactie. Maak gebruik van momenten van concentratie om je te richten op taken die een hogere mate van focus vereisen, zoals het schrijven van rapporten of het analyseren van gegevens.
 2. Plan interactieve momenten: Plan momenten in je dag waarop je interactie hebt met collega's of klanten, zoals vergaderingen of brainstormsessies. Dit kan je helpen om je energie op te laden en nieuwe ideeën op te doen.
 3. Stel duidelijke grenzen: Als ambivert is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen om te voorkomen dat je overweldigd raakt. Maak bijvoorbeeld afspraken met jezelf over wanneer je bereikbaar bent voor collega's en wanneer je je concentreert op je eigen werk.
 4. Neem pauzes: Als ambivert heb je waarschijnlijk momenten van rust nodig om je batterij op te laden. Neem regelmatig pauzes en maak gebruik van deze tijd om jezelf op te laden. Dit kan bijvoorbeeld door een wandeling te maken of even te mediteren.
 5. Zoek variatie: Als ambivert kun je genieten van zowel rustige momenten als van interactieve momenten. Zoek daarom naar variatie in je werkzaamheden en maak gebruik van verschillende werkomgevingen, zoals een rustige ruimte of een ruimte met meer interactie.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat deze tips mogelijk niet voor iedereen werken. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt om effectief te zijn als ambivert.

Wil je meer weten over persoonlijkheidstypen of wil je eigen stijlen ontdekken neem dan contact met ons op.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek