Begin je dag met een stevige taak

14 december 2020

Meer dan 90 procent van de kenniswerkers start de werkdag met het checken van de mail. Jij ook? In deze blog een aantal overwegingen om het begin van je werkdag net iets anders in te richten. Door de werkdag te starten met het ‘afronden van een stevige taak’. Vraag jij je nu af waarom? Ik neem je mee in 4 goede redenen en een concreet plan van aanpak.

Reden 1 – Je  houdt jouw brein ‘lekker leeg’
Direct beginnen met het verwerken van 40 emails, maakt direct dat jouw brein allerlei besluiten moet nemen. Ook wordt jouw aandacht door het checken van mail langs allerlei verschillende onderwerpen genomen. Resultaat … je brein wordt direct gevuld met allerlei onderwerpen die allemaal ruimte innemen, waardoor jouw concentratie afneemt en jij jezelf direct ‘drukker’ voelt. Daarnaast …… in de meeste mailboxen zitten niet alleen maar bloemetjes. Niets vervelender dan je dag beginnen met slechts nieuws of een dikke tegenvaller. Ik gun je iets beters aan het begin van de dag.

Reden 2  -  Nieuwe emails leiden je af van ‘jouw plan’
Ons brein heeft de neiging om voor de gemakkelijke weg te kiezen. Daardoor doen we eerder kleine taken dan grote. Eerder eenvoudige dan complexe taken. Eerder leuk dan vervelend en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom, de dag beginnen met email maakt de kans groot dat jij in de eerste 5 minuten van de werkdag al afwijkt van dat wat jij jezelf had voorgenomen. Dus…. Maak het jezelf gemakkelijk. Begin gewoon met het uitvoeren van 1 van de taken die jij jezelf voor vandaag had voorgenomen. De mailbox kan over een uurtje ook nog wel.

Reden 3 -  Aan het begin van de dag is jouw brein nog topfit
Lekker geslapen, gezellig ontbeten met de mensen die je lief hebt …. En vol goede energie kan de dag beginnen. Langzamerhand schakel je af van privé en aan op je werk. Jouw brein helemaal uitgerust en topfit om een eerste stevige taak aan te pakken. Profiteer hier van. Direct in de ochtend neemt jouw brein betere besluiten, scherpere analyses en vlieg je sneller door je werk. Profiteer van deze energie.

Reden 4 – Je bezorgt jezelf een gevoel van kracht, productiviteit en voldoening
Als je het experiment aan gaat om direct aan het begin van jou werkdag een stevige taak ‘bij de kop te pakken’, ga je ervaren dat het afronden van een stevige taak direct goede energie geeft. Jouw brein maakt allerlei geluksstofjes aan, waardoor jij je voldaan, gelukkig en super-productief voelt. Grote kans dat je dit gevoel de rest van de dag meeneemt. Test het maar.

En? Geef je het een kans?  
Op de volgende manier kun je zelf ervaren wat deze switch aan het begin van de dag jou oplevert. Experiment eens een weekje met de volgende stappen:

Stap 1 – Plan eind van iedere werkdag een kwartiertje in jouw agenda
Stap 2 – Kies tijdens dit kwartiertje de ‘jouw 3 belangrijkste taken voor morgen’
Stap 3 – Je komt de volgende dag aan op je (thuis)werkplek
Stap 4 – Begin direct met de ‘belangrijkste taak uit jouw top 3’
Stap 5 – Rond deze taak in 1 keer af – aanraken = afmaken
Stap 6  – Geniet ervan. Wees tevreden over jezelf.


Ik wens je veel succes! Leren je volledige werkdag zo effectief mogelijk in te vullen? Overweeg dan eens een cursus time management.

Arjan Bloemendaal

Oprichter, ondernemer en trainer

Arjan Bloemendaal (1969) is een veelgevraagd trainer in effectief werken, teameffectiviteit en modern timemanagement. Als ondernemer ondersteunt hij sinds 1996 medewerkers, managers, teams en organisaties in doelrealisatie en effectief werken. Met Arjan heeft u een betrokken trainer met een sterke focus op resultaat. Hij werkt vanuit de visie ‘Meer plezier. Meer effect.’ En gelooft dat werkplezier en resultaatverbetering altijd samen gaan.

Lees meer over Arjan Bloemendaal